menu

Pastorale 1943: Roman uit de Tijd van de Duitsche Overheersching - Simon Vestdijk (1948)

Alternatieve titel: Pastorale 1943

mijn stem
3,64 (21)
21 stemmen

Nederlands
Oorlog

347 pagina's
Eerste druk: Nijgh en Van Ditmar, Rotterdam (Nederland)

Een groepje burgers uit een dorp in de Betuwe verricht dappere daden in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verraad van onderduikers op een boerderij doet vijf mannen besluiten de plaatselijke NSB-kruidenier te liquideren. Hoewel hun motieven zuiver zijn, begaan ze een grote fout.

zoeken in:
avatar van FisherKing
4,5
Enorm indrukwekkende roman, wat onbeholpen verfilmd, over de oorlog en hoe de echte mensen en burgers daarin stonden.

Vestdijk zat destijds zelf vast in een kamp, alle invloedrijke kunstenaars, wetenschappers en politici waren opgepakt en vastgezet in St. Michielsgestel geloof ik. Licht regime, maar wel gevangen genomen. Daar heeft hij dit boek geschreven.

Ik moet het boek eigenlijk eens herlezen, kijken of 't weer zo'n indruk maakt als destijds, als een boek met een andere klank dan de beelden die Lou de Jong oproepte met zijn WO II documentatie.

avatar van Arkadi
Ik was hier destijds als 20 jarige aan begonnen, maar weet dat ik het weggelegd heb omdat ik er niet door heen kwam.
Het werd aangekondigd als de meest luchtige Vestdijk of juist 1 van de moeilijkere boeken dat weet ik niet meer.

avatar van Jasper
3,5
Topsport wel hoor, dit boek lezen. Vestdijk lezen is wel een tijdreis, toen het Nederlands nog woorden bevatte waar zo nu en dan een woordenboek voor nodig is. Maar het is een verrijkende ervaring: een zwart-komische roman vol grijstinten. Ongelooflijk als je bedenkt dat Vestdijk dit grotendeels schreef in gevangenschap in St. Michielsgestel.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:04 uur

geplaatst: vandaag om 10:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.