menu

The Green Mile - Stephen King (1996)

Alternatieve titel: De Groene Mijl

mijn stem
4,17 (216)
216 stemmen

Engels
Fantasy

592 pagina's
Eerste druk: Signet, New York (Verenigde Staten)

In de Cold Mountain-gevangenis, in de eenzame dodencellen van Blok E, zitten psychopatische moordenaars als 'Billy the Kid' Wharton en waanzinnigen als Eduard Delacroix. Hier houden fatsoenlijke bewakers als Paul Edgecombe en sadistische als Percy Wetmore hen dag en nacht in de gaten. Maar geen van hen, goed of kwaad, schuldig of onschuldig, heeft ooit zo iemand gezien als de nieuwe gevangene, John Coffey, beschuldigd van het verkrachten en vermoorden van twee jonge meisjes.

zoeken in:
avatar van zanacht
4,0
Prachtig boek, enkel lastig dat ik me steeds de personen van de film voor ogen haalde wat niet echt paste bij het beeld dat King bevoorbeeld bij Bruut schetste, een groote kleerkast en dat is David Morse nou bepaald niet als ik me goed herinner. Voor Coffey (Michael Clarke Duncan) was dit beeld van de film dan wel weer prachtig.

avatar van Boek Pegasus
4,0
Dit boek is wel goed. Toen ik heb boek las, kwam het uit in verschillende delen. Later is dan het boek verfilmd, wat imo een grote teleurstelling was. Waarschijnlijk had ik een ander beeld van het verhaal. De film blijkt wel aan te slaan bij andere mensen, maar ik hou me vast aan het boek, dat veel beter is.

avatar van s0njaa
4,5
Jup Jup Jup.. Moest echt huilen

Ik had slechts fragmenten van de film gezien voordat ik het boek las. Tijdens het lezen zag ik dus bij Coffey, inderdaad Michael Clarke Duncan voor me. Die man is echt perfect gecast. Ik heb het boek trouwens hier opgedeeld in een aantal delen, ooit eens via marktplaats gekocht.
Vond het een heel indrukwekkend boek, ik heb ook ooit het boek "de engelieren" (The Langoliers) gelezen wat ik dan weer helemaal niets vond. Verder eigenlijk niet zo veel van King gelezen.

4,0
Ben blij dat ik eerst het boek had gelezen en toen de film heb gezien. Een van de weinige verfilmingen die écht heel goed is.
Mooi boek ook, King heeft werkelijk waar een mooie stijl en een spanning die geen enkele andere schrijver zo heeft.

avatar van BigBen
4,5
Ik vond zowel het boek als de film goed !

King maakt gek genoeg telkens meer indruk op mij
met zijn "niet-fantasy / horror" verhalen.

5,0
Deze boekjes kwamen toen de tijd uit in 6 delen!! En ik moest altijd met de trein van haarlem naar leiden en ik zag deel 1 liggen voor fl 2,50.

Sinds die dag heb ik elke maand geleefd naar het nieuwe boekje....gek werd ik ervan!!!

Mooiste, spannendste en ontroerendste boekooit gelezen!!!

avatar van Mavoe
5,0
Nog nooit eerder gehuild tijdens het lezen van een boek. Wat is dit een knaller! Absoluut de nummer 1 van mijn top 10!

4,5
laboomzaa schreef:
Deze boekjes kwamen toen de tijd uit in 6 delen!! En ik moest altijd met de trein van haarlem naar leiden en ik zag deel 1 liggen voor fl 2,50.

Sinds die dag heb ik elke maand geleefd naar het nieuwe boekje....gek werd ik ervan!!!

Mooiste, spannendste en ontroerendste boekooit gelezen!!!
Ja precies! Zelfde verhaal hier, alleen was het bij mij de trein Den Haag - Gouda

avatar van Bassievrucht
Klinkt als gouden tijden! Waarom waren de delen dan niet overal/in elke stad verkrijgbaar?

5,0
Wat een prachtig verhaal, toen de pocket boekjes uitkwamen, had ik het eerste deel daarvan, twee dode meisjes, gekocht op het station, en na dit boekje was ik verkocht en heb ik de hele serie gekocht, moest natuurlijk wel wachten tot ze elke keer uitkwamen. Een van de weinige boeken waarvan ik persoonlijk de film net zo goed vond als het boek omdt ze er erg weinig aan verandert hadden

4,5
heeft Percy Wetmore in de boek een bril ?

4,5
hoofdstuk 1 van 2 dode meisjes,

bij dit hoofstuk vertelt de verteller van alles wat er normaal gebeurt.
daardoor lijk het precies echt. goed geschreven vind ik ook.
het is beter als je de film eerst kijkt. Dan heb je een beeld van John Coffey.
de zin : -de stroom ging door de draad, door de spons en door de hersenen van de ter dood veroordeelde- vond ik fantastisch omdat je het gevoel kreeg van: er gaat nog veel gebeuren, dit is een goed boek, ...

tot nu *****.

hoofdstuk 2 van 2 dode meisjes,

bij dit hoofdstuk komen de originele uitspraken zoals: -dead men walking!- en -ja sir, gelijk de drank maar anders gespeld.-. Als je de film niet gezien hebt denk je van: wat is dat allemaal( de muis en het pissen, percy wetmore,...), ik wil verderlezen!!! fijn dat ze het nu over de lengte van John Coffey hebben. z'on grote kerel!!!!!!!!!

tot nu *****

vermeerf
Ja, dat feuilleton idee was geweldig. Ik heb het boek daarna ook niet meer als "gewoon" boek aangeschaft. De 6 deeltjes lezen misschien wel wat onhandiger maar staan wel leuker in de kast!

StephenKingfan
Prachtig boek. Echt super!

avatar van Donkerwoud
Heb het nooit meer uitgelezen, ergens tijdens het lezen zag ik de film en vergat ik de boeken uit te lezen. Stom eigenlijk, want de boeken waren zoveel beter. Minder sentimenteel, meer rauw.

avatar van Mahto
4,5
Prachtig boek. Wat mij betreft het beste boek dat King geschreven heeft.
de film vind ik toruwens ook erg goed.

Weet iemand waar ik deze kan verkrijgen? Niet 2e hands.

avatar van DMF
DMF
simoncgbn schreef:
Weet iemand waar ik deze kan verkrijgen? Niet 2e hands.


Bezwaar tegen Engelstalig?

5,0
Een fantastisch boek van Stephen King, die tot nu toe samen met ‘The Shining’ hoog bovenaan mijn top 10 lijst staat. Het is een erg aangrijpend verhaal over een ex-gevangenisbewaker die terugblikt op zijn tijd in de dodencellen van Cold Mountain, ook wel de Green Mile genoemd. Hier ontmoette hij in de 30’ John Coffey, een boomlange neger met bovennatuurlijke krachten.

Er zijn 2 zeer leuke personages aanwezig in het verhaal. John Coffey, een zwarte reus, maar zo tam als een lammetje. Het lijkt alsof hij met gemak de gevangenis kan uitbreken, maar hij is o zo gevoelig en bang in het donker. De mooiste passages vind ik wanneer hij probeert te helpen met zijn genezende krachten en het moment voor zijn executie, zeer beklijvend. En ook Percy is natuurlijk een prachtig personages, echt een geweldige rotzak. En Mr. Jingles, de muis natuurlijk niet te vergeten, die voor amusement zorgt

Wat ik wel spijtig vond is dat er amper verschillen zijn tussen het boek en de film. De film had ik al eerder gezien, waardoor de spanning tijdens het lezen toch wat afneemt. In tegenstelling tot de verfilming van ‘The Shining’ zijn er wel enorm veel verschillen tussen boek en film, waardoor de spanning daar wel maximaal blijft. Toch heb ik me niet laten beïnvloeden door de film om het boek een hoge score te geven

5,0
Heb het boek gelezen voor ik de film keek, want ik dacht dat ik anders de hele tijd de personages voor ogen zou halen. Gelukkig had ik dit alleen bij Edgecomb, de film heb ik eerst kunnen vermijden, maar toch haalde ik me toch altijd weer Hanks voor de geest.
Ik vind het een prachtig boek, de sfeer waarin hij verloopt is mooi.
Naar mijn mening voél je wat je moet voelen, medelijden met John Coffey, omdat
zijn karakter niet past bij hoe hij eruitiziet, maar wel altijd wilt helpen.
En de rotzak van dienst Percy, die je het bloed vanonder de nagels haalt.
De muis mr. Jingles valt ook niet te vergeten, hij zorgt voor de tederheid in het verhaal.
Fantastisch boek van Stephen King, verdient zeker een 5.

4,5
Met zeer veel plezier gelezen. Inderdaad net zo goed of zelfs iets beter dan
de film. Ik word steeds meer een fan van Stephen King.

avatar van Dr Channard
5,0
Man, man, man wat een boek. Zelfs in het Engels (wat ik normaal nooit doe) leest dit boek als een trein. Tot nu toe echt een topper en één van zijn beste boeken die ik ooit heb gelezen.

avatar van Dr Channard
5,0
Wat een boek, ik zeg het maar nog eens WAT EEN BOEK. Dit is het eerste boek van King dat ik in het Engels heb gelezen en het beviel me zeer. Niet dat ik alle woorden begrijp, maar het is op een aardige manier geschreven. De dialogen zijn zeer goed te volgen, de beschrijvingen zijn iets moeilijker maar waren best te doen. Ik was eigenlijk al lang op zoek naar dit boek (in het Nederlands), maar ik zag het voor 50 cent in het Engels liggen op het boekenfestijn dus heb ik hem maar meegenomen. Feit dat ik het boek zo goed begrijp kan ook zijn omdat ik de film al heb gezien en dat ik me zo beter dingen kon voorstellen. De film is namelijk zeer getrouw aan het boek. Maar ik kon ook zonder twijfel het boek hebben begrepen zonder hulp van de film.

Film is trouwens een toppertje. Eén van de weinige films die me tranen doen krijgen. Dit boek is hier ook in geslaagd. King maakt het hier wel iets ruwer (film is veel emotioneler) , maar er zitten toch wel stukken in waar ik een traantje heb gelaten. Maar zoals altijd (of toch meestal) is het boek beter dan de film.

King maakt van zijn hoofdpersonages mensen met een ziel. Dit zijn zowel bewakers als gevangenen. Ideaal is trouwens dat hij sommige gevangen zo onschuldig laat overkomen, dat we medeleven met die mensen hebben. Niet alleen Coffey, maar ook bij de terechtstelling van Delacroix moest ik een traantje wegpinken. Verder is Paul Edgecomb een aangenaam personage net als zijn vrienden en zijn personages als Percy en Billy The Kid regelrechte klootzakken. En als er iets is wat King kan, dan zijn het wel klootzakken neerpennen in zijn verhalen.
Verder is de muis ook een geweldig en interessant personage/karakter. Geen idee waarom Stephen King er een muis heeft mee gemoeid, maar het werkt ongelooflijk.

Het grootste probleem voor lezers die beginnen aan Stephen King kan zijn dat hij van bepaalde 'magere' verhaaltjes dikke pillen kan maken. Ook The Green Mile kon veel korter worden verteld. Maar net als zijn andere verhalen zijn er stuk voor stuk dingen die je doen verder lezen. The Green Mile gaat daar zelfs wat verder in dan zijn andere boeken. Dit boek is namelijk een echte pageturner. De scènes met de muis lijken misschien wat vulling te zijn voor het boek, maar King doet zoveel met dat beestje en het wordt op zo'n prettige manier beschreven dat je als lezer je raast doorheen het verhaal. Misschien komt het wel omdat de boekjes zijn verschenen in zes delen en King gedacht moet hebben dat elk deel wel iets speciaals, iets magisch, iets twistends moet hebben, met gevolg dat elk deel in het boek gewoon de moeite waard is om te lezen.

King bewijst ook alweer met dit boek dat hij niet alleen horrorverhalen kan schrijven. Ook krijgt het boek een einde dat het verdient. Het stopt niet direct, King heeft het einde gewoon niet aan het boek 'gebreid' zoals hij dat soms wel kan doen. Neen, The Green Mile begint krachtig en eindigt krachtig. Volgens mij is dit één van Stephen King's beste samen met The Stand en The Shining (en Dark Tower IV, maar dat even achterwege).

Deze krijgt de volle laag. 5*

avatar van Abubakari
4,5
Terwijl ik dit boek las bedacht ik me dat er van de verhalen van Stephen King bij mij vaak zo veel blijft hangen terwijl er zat boeken zijn die ik dit jaar heb gelezen waarbij ik eerst even na moet denken waar het ook weer over ging. Hoe het komt dat ervan King's verhalen zo veel blijft hangen weet ik eigenlijk niet, maar dat doet er ook niet zo toe.

Ook de Groene Mijl is weer een boek wat (verwacht ik) blijft hangen in mijn geheugen. De personages, het verhaal, de powers van John Coffey, de uitwerking die die powers uiteindelijk op Paul Edgecombe hebben, maar vooral het mooie verhaal. Een boek wat je door kunt blijven lezen, het heeft me geen moment verveeld. Ik vraag me meer en meer af waarom ik een (ook nog best wel lange) periode heb gehad waarin ik niet of nauwelijks Stephen King boeken meer las (terwijl ik dat eind 80's/begin 90's best veel deed).

Anyway, ik ga ook in 2019 weer Stephen King verhalen lezen. Ik hou erg van zijn manier van vertellen, van zijn herkenbare personages, van de dingen die ze mee maken, van de mysterieuze voorvallen, de spanning, kortom, van de Stephen King stijl.

De film heb ik (gelukkig, ik hou er niet van eerst een film te zien en dan pas het boek te lezen) nog niet gezien, maar staat op Netflix, dus daar ga ik me deze of volgende week maar eens mee bezig houden. Op een nacht, uiteraard.

Geralt of rivia
Geweldig mooi boek ik wist niet dat king ook nog andere genres schreef behalve horror
Echt mooi een 9.7

Gast
geplaatst: vandaag om 04:51 uur

geplaatst: vandaag om 04:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.