menu

No Country for Old Men - Cormac McCarthy (2005)

Alternatieve titel: Geen Land voor Oude Mannen

mijn stem
3,86 (36)
36 stemmen

Engels
Thriller

320 pagina's
Eerste druk: Alfred A. Knopf, New York (Verenigde Staten)

Ergens in de jaren 80 stuit Llewelyn Moss in het grensgebied tussen de VS en Mexico tijdens de jacht op een gruwelijk moordtoneel. In een onherbergzaam dal is een illegaal drugstransport overvallen. De lijken zijn nog warm. De drugs en 2,4 miljoen dollar liggen voor het grijpen. Zijn leven verandert voorgoed wanneer hij besluit de dollars mee te nemen. Zware jongens komen achter z’n identiteit en willen hem vermoorden om het geld te bemachtigen.

zoeken in:
avatar van Abubakari
3,5
De film was beter dan het boek. Maar dat is mede mijn eigen schuld. Ik kan beter eerst het boek lezen en dan pas de film kijken. Nu wist ik telkens al wat er zou gebeuren. Maar desondanks blijft het een zeer goed verhaal.

Minpunt:
Als het verhaal eigenlijk al klaar is en de sheriff nog een monoloog houdt waar ik niet altijd een touw aan vast kon knopen, iets wat ook in het verhaal zelf wel eens het geval was. Het is de stijl van Cormac McCarthy waarbij soms iets gebeurd is waar je niks over leest waarna het verhaal verder gaat zonder dat je weet hoe en waarom er gebeurde wat er gebeurde of waar die plotsklapse nergens genoemde bandieten nu opeens vandaan komen. Ik vind dat niet altijd prettig lezen. Alsof er een paar bladzijden uit het boek gescheurd zijn. Al zijn er ook momenten dat het wel werkt.

Boekrecensie: No country for old Men – Cormac McCarthy | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

avatar van thomzi50
3,5
Een echte van McCarthy zal ik nooit worden, gezien de zeer hevige nadruk die hij legt op handelingen boven afwegingen - ook No Country for Old Men staat vol figuren die zich bedienen van harde taal en doelgerichte handelingen, zonder dat de twijfel even lijkt toe te slaan. Wat ze ergens van denken - voor zover ze al echt veel denken, wat bijvoorbeeld in het geval van Chirugh zeer te btwijfelen valt - moet uit de handelingen maar blijken; dat heeft een zekere charme, de charme die bijvoorbeeld Hemingways proza ook heeft, en No Country for Old Men heeft ook mede daardoor een aanstekelijk tempo, een paar zeer spannende momenten, en de sherif, toch een soort protagonist van het geheel, heeft in zijn ouwelijkheid iets bijzonder innemends. Mede daardoor: een indringende roman, die me echter nergens echt wist te raken.

Voor wie meer wil weten over de roman ten opzichte van de verfilming (die ik helaas eerder zag dan dat ik dit boek las) is dit een interessant artikel: Book Vs. Film: No Country For Old Men · Book vs. Film · The A.V. Club - avclub.com

Marieke Wijnen
Alleen de film heb ik tot nu toe gezien en ik vond het echt zo'n vrijdag/zaterdag avond film die NPO3 uitzendt om 23.00 uur. Niet alle films van de gebroeders Coen zijn even goed natuurlijk maar dit was wel een van de betere volgens mij. Ik wist trouwens niet eens dat er een boek was. Is dit een boek dat geschreven is na de film of is de film gebaseerd op het boek?

avatar van thomzi50
3,5
Dat laatste. (Zoals ook in het linkje staat.)

Marieke Wijnen
thomzi50 schreef:
Dat laatste. (Zoals ook in het linkje staat.)


Oops! bedankt Thomzi.

Waarom beeldt de avatar op dit forum standaard een mannelijk silhouet uit? Of is het een "stempel" of een masculiene uitbeelding van een "pion" in een schaakspel?

avatar van thomzi50
3,5
Ik betwijfel of dit daarvoor de juiste discussieplaats is.

avatar van HankMoody
Marieke Wijnen schreef:
(quote)Waarom beeldt de avatar op dit forum standaard een mannelijk silhouet uit? Of is het een "stempel" of een masculiene uitbeelding van een "pion" in een schaakspel?


Dit kan ook een vrouw zijn met een kort pittig kapsel.

avatar van Donkerwoud
Overigens heeft het wel wat weg van het silhouet op de cover...

Marieke Wijnen
HankMoody schreef:
(quote)


Dit kan ook een vrouw zijn met een kort pittig kapsel.


En schoudervulling?

Marieke Wijnen
thomzi50 schreef:
Ik betwijfel of dit daarvoor de juiste discussieplaats is.


Je hebt gelijk, Thomzi. Maar om voor zoiets triviaals nu gelijk een apart topic aan te snijden...

Over naar de orde van de topic dan maar weer.

Marieke Wijnen
Donkerwoud schreef:
Overigens heeft het wel wat weg van het silhouet op de cover...


Zeer opmerkzaam.

avatar van Dr Channard
4,0
Yessir.

Prachtig en vlot boek. In het begin wel wat wennen. Schrijver gebruikt korte zinnen. Altijd opletten want soms gebeuren er belangrijke dingen op een halve pagina. Het mankeren van aanhalingstekens zorgde voor extra oplettendheid tijdens het lezen. Verhaal zat goed in elkaar. Geweldig dat sommige dingen door iets banaals kon worden opgelost. Nu ik de schrijfstijl gewoon ben, ga ik zeker nog wat van McCarthy lezen.
Ben eens gaan kijken op internet. Heb ik dan The Road en Blood Meridian gevonden. Heb op aankopen geklikt. Kan niet wachten tot ik ze in handen heb.

4*

4,0
Ik heb het boek twee keer moeten lezen: de eerste keer kon ik gewoon niet ophouden met lezen en ik heb het een tweede keer, nu wat rustiger moeten lezen om te weten waar het eigenlijk over ging. Overrompelend beeld van een maatschappij waarin alleen geld en koude berekening bestaat en waarin moord en roof normaal zijn. De sterkste met het minste gevoel wint. Dat lijkt misschien zeer oppervlakkig, zo iets voor een sensatieverhaal, maar het mensbeeld dat wordt getoond, is schrikwekkend, zeker rekening houdend met de overwegingen van een van de overlevers op het einde: we evolueren naar een wereld waarin moraal niet meer geldt en waarin Gutmenschen en zwakkelingen geen kans meer maken. Griezelig.

avatar van eRCee
En dat terwijl we inmiddels weten dat de meeste mensen deugen.

avatar van Jason82
4,5
Wow wat een gaaf boek weer van een schrijver die me zeer aanspreekt tot nu toe. Na het geweldige boek The Road las ik dit keer No country for old men. Ook ik heb helaas eerst de film gezien, maar goed dat viel niet meer terug te draaien.

McCarthy heeft een bijzondere schrijfstijl. Korte, droge zinnen, vaak zonder leestekens... de 2 verhalen die ik nu van hem las, leenden zich hier echter uitstekend voor. Ook dit verhaal was weer rauw, spannend en bij vlagen troosteloos. Mensen die leven op of net over het randje van de samenleving, emotieloze killers, grauwe stadjes in het hete en droge zuiden van Amerika. Tijdens het lezen viel e.e.a. goed te visualiseren.

Het begint met de vraag wat je zou doen als je toevallig tegen een 'crime scene' aan loopt en een koffer vol geld vind. Draai je je snel om of neem je het mee? De hoofdrolspeler kiest voor optie 2 en roept daarmee veel ellende over zich af. Spannende scènes volgen, waarin hij wordt achtervolgt door goedwillende politie agenten en nietsontziende moordenaars. Met name Anton Chigurh spreekt tot de verbeelding. Als lezer kom je niets van zijn motieven te weten. Heeft hij je eenmaal gevonden dan is het kop of munt spel nog de enige uitweg uit een zekere dood. Hij legt daarbij rustig uit, waarom hij je gaat doden. Aanstekelijke gesprekjes, alsof het over koetjes en kalfjes gaat. Nogmaals, de schrijfstijl van McCarthy werkt uitstekend in dit boek.

Na De Ontembare, opnieuw een mooie leeservaring. Het najaar brengt me nog veel goeds!

Gast
geplaatst: vandaag om 14:57 uur

geplaatst: vandaag om 14:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.