menu

Zink - David Van Reybrouck (2016)

mijn stem
3,64 (29)
29 stemmen

Nederlands
Historisch

63 pagina's
Eerste druk: Stichting CPNB, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekessay 2016. Nederland, België en Duitsland hebben meer dan een eeuw lang een gemeenschappelijk buurland gehad: Neutraal-Moresnet, een volkomen vergeten ministaatje dat nu tot Duitstalig België behoort maar van 1815 tot 1918 een eigen vlag, eigen bestuur, eigen rijkswacht (één veldwachter), eigen postzegels (twee weken geldig) en eigen nationaal volkslied had (in het Esperanto nog wel). Het was drieënhalve vierkante kilometer groot. Men vond er zink, stokerijen, cabarets, bordelen, smokkelaars, filantropen en bossen. In 'Zink' traceert David Van Reybrouck de merkwaardige geschiedenis van dit vergeten landje. Meer dan een accident d’histoire roept het vragen op naar geschiedenis, herinneren, grenzen en landen.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,5
Dit noem ik nog eens een interessant onderwerp. Dit maakte het ooit bij de Vaalserberg een vierlandenpunt.

avatar van mjk87
3,5
Zeer boeiend. Zelfs zo zeer dat je je afvraagt waarom dit slecht bij dit boekenweekessay is gebleven en er niet een groter werk van is gemaakt. Het essay draait niet zozeer om Neutraal-Moresnet of het materiaal zink (al leer je van beide nog wel iets) maar veel meer om een persoon geboren begin vorige eeuw en die viermaal van nationaliteit wisselde en in meerdere legers moest dienen terwijl hij nooit is verhuisd maar leefde in een door oorlogen verscheurd Europa. Ergens een absurd verhaal, maar wel waargebeurd. Van Reybrouck schrijft prettig, zegt de juiste dingen en weet aan het eind nog een melancholiek neer te leggen. 3,5*.

avatar van Lalage
4,0
Dit boekje lijkt het topje van de ijsberg. Misschien is David van Reybrouck wel journalist Philip Dröge tegengekomen, want die heeft net een boek uitgebracht met de titel Moresnet. Maar het zou ook zomaar kunnen dat ze allebei onafhankelijk op dit onderwerp kwamen, omdat het 200 jaar geleden is dat dit land ontstond. Het levert in elk geval mooie verhalen op.

Het boekenweekessay van 2016 | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com


bol.com | Moresnet, Philip Dröge - m.bol.com

En natuurlijk van Philip Droge!

Vervelende telefoon waardoor 2 berichten en geen umlaut op de o van Droge.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Overigens heeft Joachim Piscator in 2011 een (nmm niet zo best) boek gepubliceerd getiteld Moresnet. Zie: Moresnet - Joachim Piscator (2011)

En dan is er nog "De Engelenmaker" van Stefan Brijs , dat zich ook in die buurt afspeelt.

Vanavond bij nieuwsuur.

Weet niet of dit berichtje hier hoort of mag staan.

Moresnet: land van drie vierkante kilometer | Nieuwsuur - nos.nl

avatar van dutch2.0
3,5
Geschiedschrijving uit het boekje. Waarschijnlijk wemelt het in Europa van dit soort verhalen (ik kwam ooit in Kroatië een bejaarde Sudetenduitser tegen die met tranen in zijn ogen verhaalde over het land waaruit hij was verbannen) en het geeft maar weer eens aan hoe relatief een begrip als natie eigenlijk is. Alleen een beetje jammer dat het zinkverhaal niet helemaal uit de verf komt. Maar wat wil je, zo'n klein boekje.

Waarvan ik nog het meest heb genoten is de bijzonder prettige vertelstem van Van Reybrouck en de perfecte beheersing van het proza. Hoog tjd dat ik zijn boek over Congo ga lezen.

avatar van thomzi50
3,0
Inderdaad, zoals hierboven al veelvuldig gezegd: een heel interessant uitgangspunt, en Van Reybrouck heeft een knappe, toegankelijke manier gevonden om de relativiteit van de natiestaat te laten zien. Wat het verhaal extra interessant maakt is dat dit alles in zulke roerige tijden plaatsvindt: iemand die tijdens WO1 voor de ene partij vecht en tijdens WO2 voor de andere, het is het soort levensverhaal dat bij fictie als ongeloofwaardig zou worden afgedaan.
Helaas doet Van Reybrouck verder niet heel veel met het interessante materiaal: uitermate zwak vind ik hoe hij veelal in vraagtekens schrijft wanneer hij niet weet wat ergens gebeurd is of wat iemand begin vorige eeuw bewogen heeft: misschien was het woede, misschien melancholie, zulk soort zinnen krijg je dan - en die betekenen eigenlijk niets. Eigenlijk vind ik het ook amper een essay te noemen: het is meer een heel interessant uitgangspunt dat met een soepele schrijfstijl en vrij veel giswerk nogal kort wordt beschreven. Er komt nergens een laag bij, en in de interviewpassages (die vooral in het einde van het boekje staan) vind ik Van Reybrouck wat tam schrijven, de melancholie wordt iets te nadrukkelijk opgelegd.

3,0
Interessant, maar Van Reybrouck doet te weinig met dit materiaal. Dan doet het hierboven eerder aangehaalde Moresnet van Philip Dröge veel meer recht aan het mooie verhaal van dit ministaatje.

3,5
Hoewel ik graag geschiedenisboeken lees, ken ik maar weinig schrijvers die zowel de grote lijnen als de menselijke perceptie hiervan tegelijkertijd kunnen uitdiepen. Antony Beevor is hier natuurlijk een uitstekend voorbeeld van. David van Reybrouck kende ik van het bekroonde werk 'Congo', wat ik zelf overigens nog steeds moet lezen.

In 'Zink' (leuke abstracte titel trouwens) kan ik alvast kennis maken met Van Reybrouck. Hij komt naar voren als een goede schrijver die met Neutraal Moresnet een zeer interessant onderwerp heeft uitgekozen. In feite lopen er twee verhalen door elkaar: die van de 'oude man' en de geschiedenis van Moresnet. Soms maakt Van Reybrouck iets te grote stappen. Wellicht moet CPNB eens een keer toestaan om het Boekenweekessay wat meer pagina's te geven: bijna alle schrijvers komen in 'paginanood'.

3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 03:33 uur

geplaatst: vandaag om 03:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.