menu

Broer - Esther Gerritsen (2016)

mijn stem
2,88 (41)
41 stemmen

Nederlands
Psychologisch

96 pagina's
Eerste druk: Stichting CPNB, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekgeschenk 2016. Olivia, financieel directeur van een familiebedrijf Kyvon, krijgt een telefoontje van haar broer Marcus. Zijn been dreigt te worden afgezet. Marcus en Olivia zien elkaar zelden, maar de amputatie raakt Olivia onverwachts, alsof het haar eigen been is dat ze verliest. Ze laat alles uit haar handen vallen in een hopeloze poging haar broer te redden. Maar het is de vraag of hij degene is die redding nodig heeft…

zoeken in:
avatar van liv2
In de boekhandel krijg je tijdens de Boekenweek (Van 12 maart t/m 20 maart 2016) het Boekenweekgeschenk 'Broer' van Esther Gerritsen cadeau bij besteding van een bedrag van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

avatar van mjk87
2,5
Stukken beter dan Dorst en Roxy. De dialogen zijn nu geloofwaardiger (lees: realistisch) en vooral scherper. Ook kent zeker het eerste deel een zekere spanning die langzaamaan wordt opgebouwd en je merkt dat Olivia tegen een soort van burn out aan zit. Dat alles wordt prima weergegeven. Maar eens dan het boek (en de ellende) kan beginnen, zakt het hele werk in elkaar. Alle spanning eruit en het eindigt gewoon futloos. Alle set up die er was krijgt maar geen vervolg. Domino Day zonder dat de steentjes worden omgegooid, dat idee. Jammer, want ondanks dat het blijft vermaken tot het eind (de heldere stijl laat je makkelijk doorlezen) is het uiteindelijke gevoel er toch één van teleurstelling. 2,5*.

avatar van Lalage
4,0
Broer voldoet aan mijn verwachtingen. Het is een goed verhaal dat makkelijk leest, maar ook diepgang heeft.

Het boekenweekgeschenk van 2016 | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com


avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
mjk87 schreef:
Stukken beter dan Dorst en Roxy.


Grappig, ik had het omgekeerde. In tegenstelling tot Dorst las het begin van Broer letterlijk en figuurlijk ongemakkelijk: wat mankeert Olivia? Want dat er wat met haar aan de hand is, zoveel was direct wel duidelijk. Als zij bijvoorbeeld op haar manier overstuur een vergadering uitloopt omdat het been van haar broer geamputeerd wordt, rijdt ze eerst haar auto even door de wasstraat.
Grappig in die zin vond ik Het was een ongeschreven regel in hun relatie dat volwassen mensen niet klagen over hun jeugd. Freudiaanse duidingen van volwassen gedrag irriteerden haar man zo bovenmatig dat elke freudiaan er wat achter zou hebben gezocht terwijl later in het verhaal de mannen in het boek het erover hebben dat Olivia hysterisch is. Een van de eerste benamingen van een psychische aandoening bij vrouwen als het gaat over gemoedstoestand.
De veel geciteerde Kierkegaard 'Het leven kan alleen achterwaarts worden begrepen, maar het moet voorwaarts worden geleefd' indachtig, denk ik dat dit kleine boekje daar een mooi voorbeeld van is, met inderdaad een wat kitscherig slot. Maar goed, als Boekenweekgeschenk, als kadootje, mag het ook positief eindigen. Zoals Lalage al aangaf, verpakt in een treffende omslagfoto.

avatar van Lalage
4,0
Had iemand tijdens het lezen van dit boek de aan zijn rolstoel gekluisterde broer van Olivia ook in zijn hoofd als Fats in Loenatik welke ook in een rolstoel zit?

Daar had ik nog niet aan gedacht, maar ik kan me goed voorstellen dat je die associatie hebt

avatar van H. T. Groenewijn
Onzinnige reactie verwijderd door moderator.

avatar van donnie darko
1,5
Vond dit echt vreselijk geschreven. Las op zich heel makkelijk weg, maar ik ergerde me enorm aan de personages en de dialogen.

1.5*

avatar van Pythia
3,5
Het helpt vast dat ik nog nooit iets van Esther Gerritsen gelezen had. Ik kan al die Nederlandse schrijfsters van dit moment sowieso niet uit elkaar houden en hun televisieoptredens helpen daar ook niet bij.
'Broer' heeft me misschien wel mede daardoor in positieve zin verrast. Ik kon me inleven in de personages en voor een boekenweekgeschenk, dat aan een vast aantal pagina's gebonden is, is het een goed lopend en beter afgerond verhaal geworden dan veel andere. Dat vind ik een hele prestatie.

avatar van gert_r
4,0

De recensie van Jeroen Vullings vind ik onnodig neerbuigend ('Even bijkomen, hoor'). Bovendien, ook al gaat het hier niet om een thriller, is het nogal storend en niet bepaald sjiek dat hij de gebeurtenissen tot en met de laatste bladzijde even uit de doeken doet.

avatar van Jason82
3,0
Prima verhaal, met voor mezelf soms herkenning. Vanuit je eigen perspectief doe je het allemaal prima, tot je door een persoon of situatie anders naar jezelf gaat kijken en je je realiseert dat je verkeerd bezig bent.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:12 uur

geplaatst: vandaag om 21:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.