menu

Zendülők - Sándor Márai (1930)

Alternatieve titel: De Opstandigen

mijn stem
3,56 (25)
25 stemmen

Hongaars
Sociaal

348 pagina's
Eerste druk: Pantheon, Boedapest (Hongarije)

De vrienden Ábel, Tibor, Ernő en Béla hebben zojuist hun eindexamen afgelegd, maar zijn nog niet in de wereld van de volwassenen aangekomen. Terwijl hun vaders aan het front van de Eerste Wereldoorlog vechten, verenigen zij zich tot een bende om te rebelleren. Niet alleen tegen het gezag van de volwassenen, maar tegen de hele wereld. De bende is hun manier om zich van de de volwassenenwereld af te wenden, maar heeft ook de kracht om de 'grote vijand' langzaam maar zeker te omarmen.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,5
Marai schijnt dit zelf te beschouwen als zijn beste roman. Dat ben ik niet met hem eens, hoewel het een goed boek is. De lusteloosheid van jongeren die leven aan het eind van een tijdperk komt sterk naar voren. De personages hebben allemaal wel een vreemd trekje, vooral de pandjesbaas die slechts vlees eet: 's avonds, bij het middageten en zelfs als ontbijt.
Het hoofdstuk op het toneel is echt heel goed. Typisch Marai; mensen die zich verkleden en wanneer ze compleet iemand anders zijn hun diepste wezen onthullen.
De schrijfstijl is vrij sober. Misschien dat De Opstandigen daardoor wat minder makkelijk leest als andere romans van Marai. 3,5*

avatar van mjk87
2,5
Tegenvaller. Ik vind Márai een meester in het neerzetten van melancholie en vooral het verdwijnen van het verleden. Juist de Eerste Wereldoorlog als einde van een tijd is daar zeer geschikt voor. Alleen kiest Márai ervoor op heel andere zaken in te zoomen. De jeugd en een soort van nihilisme, en dat is gewoon allemaal minder interessant. Hij begint nochtans zeer sterk maar vervalt in jongensachtige ongein en een scène met een acteur die mij allerminst wist te boeien. Jammer, want dat is bijna de helft van het boek, en resulteert enkel in plichtmatig doorploegen, ook door de wat droge stijl. 2,5*.

avatar van -JB-
3,0
“de Opstandigen” was mijn vierde boek van Sándor Mária en tegelijkertijd het minste boek tot nu toe. Het boek leest als een coming of age roman, waarin vier jongens de stap naar volwassenheid proberen te zetten. Terwijl hun vaders ver weg in een oorlog zitten, richtten de jongens een geheime club op die allerhande kattenkwaad uithaalt. De jongens lijken bij afwezigheid van hun vaders, anderen te zoeken om zich tegen af te zetten op het eind van hun pubertijd.

Op het eind van het boek verwacht je daarom een climax waarin de jongens definitief hun jeugd vaarwel zeggen. En hoewel die climax wel komt, vond ik de plotselinge thematiek van de sociale ongelijkheid een beetje onverwacht. Het geeft het boek een beetje hakkelende stijl, mede door de wisselende perspectieven. Márai lijkt het verhaal niet echt in balans te krijgen. Zonde!

3,0
Ik vond het een rommelig boek. Wisselende vertelperspectieven, hetgeen de loop van het verhaal niet ten goede komt. Meer beschrijvend dan verhalend. Bij wijle erg traag. Toch af en toe wel mooie, rake omschrijvingen zoals Marai dat kan. Behoorlijk absurdistisch, soms. Helaas ook weer een voor Marai typische, lange monoloog, dit keer in de vorm van een door de pandjesbaas verteld verhaal. Dit was mijn vierde of vijfde roman van Marai, en voor mij de minste.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:10 uur

geplaatst: vandaag om 06:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.