menu

De Terugkeer van Bonanza - Herman Brusselmans (1995)

mijn stem
3,91 (165)
165 stemmen

Nederlands
Humoristisch

270 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Guggenheimer, onafhankelijk televisieproducent, heeft één grote droom. Hij wil de Vlaamse versie van Bonanza op het scherm krijgen. Hierbij wordt hij, bedoeld of onbedoeld, tegengewerkt en geholpen door enkele concurrenten en collega's, een paar vrienden en vijanden. Om bij te komen van het werk houdt Guggenheimer zich bezig met zijn enige hobby: zijn BMW zo dicht mogelijk parkeren bij de plaats waar hij moet zijn.

zoeken in:
Recentelijk de trilogie van Guggenheimer aangeschaft en dit deel reeds gelezen. Tsja, Brusselmans is altijd Brusselmans zo lijkt het, hoewel ik dit wel het grappigste is dat ik tot nu toe van hem heb gelezen. Echt een ge-wel-dig karakter die Guggenheimer; heel vaak wens ik dat ik op die manier een dialoog durfde te voeren met mensen. Nog even wachten met het lezen van de andere twee delen, want je moet er niet op 'overdosen' IMO.

3,5*

5,0
Kos
Deze en de tweede zijn echt hilarisch. Nog nooit zo hard gelachen bij een boek en dan echt zowat elke bladzijde, gewoon genant als er mensen om je heen zitten als je zit te lezen.

Guggenheimer is inderdaad een geweldig larger than life arrogante klootzak die ook nog eens enorm veel succes heeft. En al die typische dingetjes van hem, met z'n miljaardezju enzo .

Jammer dat het echt onverfilmbaar is, er zal nooit een acteur zijn die echt in deze rol zal passen.

4,0
je moet van Brusselans houden en hoogstaande literatuur is het niet, maar zijn humor in dit boek vind ik toch wel zo geweldig dat ik het boek 4 * gun.

5,0
vos
5 sterren
schitterende humor
je ligt het ganse boek plat van het lachen
zalig!

avatar van citizen
4,5
In de tijd dat dit boek gepubliceerd werd, in 1995 geloof ik, was de overgrote programmering van de commerciele televisie, terugkijkend, nog niet half zo infantiel als tegenwoordig. Toen ik het las dacht ik een parodie te lezen, maar het was dan toch - bewust of niet - een kijkje in de toekomst. Een soort SF-roman dus.

3,5
Een fantastisch boek om te lezen als je slecht gezind bent. Het hoort dan bij de adrenalinesfeer waarbij de stijl dan ook best te genieten is.
De humor is dan ontladend geweldig.

5,0
Haha, ietwat anders dan ik verwacht had maar dat hoeft zeer zeker niet negatief te zijn. Eerste vier of vijf hoofdstukken gelezen en een aantal malen hardop moeten lachen. Bijzonder onsympathiek hoofdkarakter, waarvan de humor overigens minstens zo vaak komt uit de details als uit het hardop uitgesprokene. Zo moest ik bijvoorbeeld erg lachen om het feit dat hij zag, nadat hij hem min of meer gedwongen had de rekening te betalen, hoe de ander daarvoor zijn allerlaatste briefgeld uit de knip haalde, waar Guggenheimer blijkbaar lichtelijk van genoot. Wel moet Brusselmans hier en daar uitkijken dat het niet geforceerd overkomt en functioneel blijft, het moet geen 'kijk mij eens grof zijn'-show worden. Ik lees gauw verder, leest erg vlot en is bijzonder amusant.

5,0
In een ongekend vlot tempo val je van de ene hilariteit in de ander. Wanneer humor in deze hoeveelheid wordt aangeboden zullen er een paar grappen tussen zitten van een wat minder niveau (passage met Guy Verhofstadt was te voor de hand liggend en ietwat flauw), maar je leest zo verschrikkelijk snel verder dat die mindere pagina, waarvan er niet meer in het boek zullen voorkomen dan je op een hand tellen kan, al gauw weer vergeet. Laatste hoofdstukken hebben me doen besluiten het toch gewoon op de volle 5 sterren te gooien, zelden heb ik zo gelachen. Citeren uit dit boek heeft verder geen zin aangezien de quotes enkel hun werkelijk hilarische impact kennen binnen de geschapen context in het boek zelf; De Terugkeer van Bonanza is een reis die je zelf zal moeten ondergaan.

Zonder twijfel de grappigste van de Guggenheimer-trilogie ("Waar gingen jullie eigenlijk naartoe?" "Doe hoe... de hoe..." "The Who? Die is toch allang uit elkaar!"), ondanks dat het eigenlijk niet meer is dan flink wat dialogen die achter elkaar zijn gezet. Desondanks toch zeker wel een 4,0* waard, ik heb me af en toe kapot gelachen om dit boek.

avatar van Pieter
3,5
M'n eerste Brusselmans. Fijn boek waarin hij je op humoristische wijze meeneemt achter de schermen van de wereld, een wereld die ik sowieso intrigerend vind. Hoewel ik hier regelmatig "Hilarisch!" lees, heb ik me nergens moeten betrappen op een lachsalvo. Hier en daar wel is een glimlach. 3,5* Misschien lees ik wel eens de rest van de Guggeheimer-trilogie.

avatar van Donkerwoud
2,5
Ik heb de trilogie van mijn pa geleend omdat deze, naar eigen zeggen, de 900 bladzijdes ervan luid door gelachen heeft. Ik heb echter aanzienlijk minder hard moeten lachen dan hij. Ik kan niet helemaal mijn vinger erop leggen waar hem dat aan ligt, want doorgaans ben ik een sucker voor de banale, tragikomische humor van onze Vlaamse buren. Ook ben ik altijd content als Brusselmans op de televisie verschijnt. De hele manier waarop hij zichzelf en zijn boeken op de markt zet, grenst aan het geniale, en de korte stukjes die hij schrijft voor VARA/Humo vallen bij mij altijd wel in goede smaak.

Ik denk dat een roman van 270 pagina's simpelweg teveel van het goede is, een overkill aan grove moppen, slimme taalspelletjes en achterlijke karakters. Van een literair werk verwacht ik meer dan luchtige spielerei dat alleen maar een spelletje speelt met het de taal. Ik wil iets substantieels, met- hoe vies het ook klinkt- diepgang, zoals emotionele ontwikkelingen van de hoofdpersoon. Deze kant van het schrijverschap is bewust niet besteed aan Herman Brusselmans, en dat is eigenlijk ook helemaal niet erg. Maar daarmee prefereer ik zijn korte optredens boven zijn eigenlijke oeuvre.

avatar van Maikel
2,5
Bij vlagen best vermakelijk, zoals de dialoog/monoloog met Verhofstadt en Guggenheimers ideeën over denken en dat alle goede dingen op den duur saai worden. Maar de humor zorgde over het algemeen sporadisch voor een zuinige glimlach. Leest als een trein, maar op den duur vond ik het welletjes. Wel mooi dat Guggenheimer het uiteindelijk daadwerkelijk voor elkaar krijgt om Bonanza op tv te krijgen, met z'n "mijn hoofd loopt om" en "ik heb het toch zo druk" en "ik heb toch zoveel projecten lopen" terwijl hij, buiten het 'casten', zelden iets constructiefs lijkt te doet.

avatar van metalfist
3,5
Met Guggenheimer Koopt een Neger is Herman Brusselmans alweer aan zijn 5e Guggenheimer roman gekomen. Het was echter reeds in 1995 dat de schrijver zijn personage tot leven wekte en dat gebeurde dus in deze De Terugkeer van Bonanza. Ik probeer wel eens regelmatig iets van Brusselmans op te pikken en dan leek het me wel een goed idee om hier eens mee te beginnen. Ik zie al zeker één constante, Guggenheimer zorgt voor relletjes.

Want het relletje rond de nieuwste telg kun je al wel raden (hint, het is een woord in de titel) en bij De Terugkeer van Bonanza was er Lynn Wezenbeek (en haar echtgenoot) die een klacht neerlegde. Het valt ergens te begrijpen, Brusselmans sleurt er nogal veel volk door, maar tegelijkertijd ligt het er allemaal o zo dik op dat je niet begrijpt dat iemand niet doorheeft dat dit een parodie op het media wereldje is. Een leuke parodie, maar wel eentje dat naar mijn gevoel wat te lang bleef doorgaan. Guggenheimer is in ieder geval een erg leuk personage en het uitgangspunt rond het op poten zetten van een remake van Bonanza zorgt voor een paar erg leuke momenten, maar tegelijkertijd staat er bijvoorbeeld zo'n ellenlang (en bovenal erg saai) gesprek met Verhofstadt tegenover. Gelukkig is Brusselmans zo'n schrijver die eigenlijk erg vlot blijft schrijven waardoor zelfs zo'n minder segment al snel wordt vergeten doordat er een ander leuk stuk achter volgt.

Zowat van eenzelfde niveau als Het Oude Nieuws van Deze Tijden (het enige andere boek van Brusselmans dat ik in mijn BoekMeter periode heb gelezen en tegelijkertijd toevallig de voorganger van deze) met als pluspunt dat Brusselmans zijn roman niet om zeep helpt met het einde. Probleem hier is echter dat het nogal lang duurt eer hij echt aan het einde komt. Vermakelijk, maar de genialiteit mis ik precies. Benieuwd of ik nog op andere gedachten wordt gebracht.

3.5*

avatar van Pecore
4,0
Al grinnikend ben ik door dit boekje heen gevlogen. Het tempo ligt ontzettend hoog en het is met veel schwung geschreven. Echt een feestje om te lezen. Het platte verhaaltje, de eendimensionale karakters en de sketch-achtige situaties passen erg goed in de stijl van Brusselmans.

avatar van HankMoody
3,0
Leest lekker snel weg en is best grappig. Het gesprek waarin Ivo De Vos uiteindelijk de spelshow ´De derde hond in het kegelshow,´ ging uitleggen was hilarisch. Waar komt die derde hond dan vandaan? Dat was wat mij betreft het hoogtepunt van het boek. De humor en complete randomness van alles komt daar helemaal samen. Want het is wel erg random allemaal.

Psychologisch is het erg matig. Het is niet dat ik echt geloof dat Guggenheimer bestaat. De paar pagina's die zogenaamde diepgang moest voorstellen was totaal niet diep. De psychologie is erg ondermaats en de seksscenes lijken geschreven te zijn door iemand die nooit seks heeft gehad. Eigenlijk zijn er geen seksscenes. En toen belanden ze in bed. Debby wil je pijpen? Ja, natuurlijk meneer Guggenheimer! Wil je mij beffen? Ja, natuurlijk Debby!

Dat is iets wat heel ver afstaat van de realiteit waardoor je het als satire ook niet echt serieus kan nemen. Dit voelt alsof het door American Psycho geïnspireerd is, een soort American Psycho light, alleen zonder de diepgang. Het einde was zelfs een beetje saai om te lezen. Wel gelachen maar maakt weinig indruk verder. Toch leuk vermaak. Het is wel heel Belgisch waardoor ik grotendeels al die mensen niet ken, waardoor het grappiger zou zijn als je een Belg bent en je veel van die tv-mensen kent. Door naar de volgende in de trilogie.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:36 uur

geplaatst: vandaag om 22:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.