menu

Turis - Özcan Akyol (2016)

Alternatieve titel: Toerist

mijn stem
3,57 (14)
14 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Autobiografisch

272 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

In een arbeiderswijk in Deventer woedt een gezinsstrijd die dagelijks wordt aangewakkerd door vader Turis, een onaangepaste dronkaard en hoerenloper, iemand zonder geweten. Hij komt jarenlang weg met zijn escapades en intimidaties die het hele gezin gegijzeld houden. Maar dan grijpt de jongste zoon een geheim aan dat zijn moeder al een decennium met zich meedraagt om zijn vader voorgoed uit hun levens te verdrijven. Tijdens zijn zoektocht naar de waarheid krijgt hij al snel tegenwerking uit onverwachte hoek. De zoon dient zich opnieuw te verhouden tot zijn vader, zijn moeder en vooral tot zichzelf.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,0
Moest hier per ongeluk harder om lachen dan zou moeten:

'Akyol slaagde er echter niet in om een diepgaand karakter van zijn vader te maken. "Hij is intrinsiek slecht. Tantes en ooms vertelden me dat hij als vierjarig jongetje al steentjes gooide naar de kippen en in de billen van meisjes kneep. Toen was hij al een rotkind."

Özcan Akyol wilde met roman zijn ouders 'uit elkaar drijven' | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

avatar van Donkerwoud
3,0
Volgens de achterkant is Özcan Akyol 'een van de belangrijkste literaire schrijvers van deze generatie.' Dat is wat veel eer voor de auteur van een stillistisch pover werk, waarin het literaire gehalte vooral gehaald wordt uit een eenvoudig psychologisch motiefje: de afrekening van een zoon met zijn tirannieke vader. De wereldliteratuur kent betere en meer verrassende uitwerkingen van zo'n vader- en zoonrelatie. En toch werkt de onbeschaamdheid en het provocerende in het voordeel van 'Turis' (2016). De Turks-Nederlandse auteur spaart zijn ouders niet. Niet hun maatschappelijke positie als Turkse migranten; hij zet ze onverbiddelijk neer als 'slecht geïntegreerde' boerenkinkels met een dorpsmentaliteit. Noch spaart hij hun negatieve karaktertrekken en hun psychische geestesgesteldheid. En hij spaart zichzelf niet in hoe diep hij zijn eigen ouders veracht, omdat de twee ellendige stumperds om elkaar heen blijven draaien en daarmee het hele gezin ongelukkig houden.

'Turis' (2016) is in haar opzet onorigineel en zelfs een tikkeltje voorspelbaar, maar desalniettemin weet Özcan Akyol het slappe raamwerk op te vullen met wrang-ironische, triestige scénes die beklijven. Het schuurt en wringt, al blijft een genadeloze mokerslag uit omdat de auteur zich te vaak verliest in oppervlakkigheden. Zeker in de passages waarin hij zichzelf beschrijft als late twintiger, zit er een geforceerd sausje overheen van stoere macho mannenpraat. Ook toont hij te weinig inlevingsvermogen om zijn ouders neer te zetten voorbij de karikaturen. Als menselijke figuren, niet als grappige typetjes die alleen in het verlengde bestaan van de guitige bad boy zelf. Daarmee wil het boek nooit écht intiem of kwetsbaar worden, terwijl de autobiografische opzet dat wel suggereert.

avatar van thomzi50
Eigenlijk helemaal eens met Donkerwoud: onaardig is het niet, maar sprankelend of kwetsbaar of eht intiem wordt het nergens.

avatar van Donkerwoud
3,0
Overigens moest ik erom lachen toen Özcan Akyol in het slotwoord ene Thomas Heerma van Voss (o.a.) én zijn eigen slechte jeugd gelijkelijk bedankte.

avatar van Jason82
4,0
100 bladzijden onderweg en dit bevalt me toch wel erg goed. Een paar keer hardop moeten lachen, Turis is geniaal in zijn totaal misplaatste scheldpartijen ?

avatar van Donkerwoud
3,0
Een mooie ben jij, moet je voorstellen dat Turis jouw vader is.

avatar van Jason82
4,0
? ben ik even blij dat ik het woordje "misplaatste" op het laatste moment nog toegevoegd heb ?

avatar van Jason82
4,0
Jason82 schreef:
100 bladzijden onderweg en dit bevalt me toch wel erg goed. Een paar keer hardop moeten lachen, Turis is geniaal in zijn totaal misplaatste scheldpartijen ?


Erg vermakelijk en rauw boek.

Hoogtepunt van het 2e deel van het verhaal is de tafeltennis wedstrijd van Eus met zijn "schoonvader". Heel leuk beschreven, en ook wel herkenbaar voor mij Op het oog een ontspannen spelletje, onderhuids een geweldige prestige strijd.

Op een goede 2e plek komt de episode in Turkije, waarbij Eus bij iets wat hij nooit waar kan maken "zweert op de dood van Turis". Humor

Bilal030
Heel goed weer. Rauw, een minder jongensachtig boek dan Eus. Heb nu even in de wereld van Eus rondgehangen. Ben blij dat het niet mijn leven is maar wat leest het heerlijk, Özcan Akyol heeft er een liefhebber bij. Kom maar op met die derde roman!

Gast
geplaatst: vandaag om 18:02 uur

geplaatst: vandaag om 18:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.