menu

Het Sterven van Rebecca Lopez Ikario - Denis Henriquez (2016)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Psychologisch

432 pagina's
Eerste druk: Marmer, Baarn (Nederland)

Na enkele ingrijpende onderzoeken krijgt de 85-jarige Rebecca Lopez Ikario van haar behandelend arts te horen dat ze maagkanker heeft en nog slechts drie maanden te leven heeft. Vanaf dat moment worden haar gedachten voor een groot deel in beslag genomen door het verleden. De herinneringen doen haar de pijn vergeten en ook de gedachte dat ze haar moeder, die stierf toen Rebecca drie jaar oud was, gaat ontmoeten is een grote troost. De jonge Rebecca en haar twee oudere zusters, Josefa en Catarina, groeien op in het gezin van hun oom Matthías. Wanneer haar jongere zus Catarina zwanger wordt van een Italiaan, die ontkent de vader te zijn, worden ze gedwongen te vertrekken uit het gezin van hun oom. Hij kan deze ‘shame and scandal’ in zijn huis niet verdragen. Rebecca en haar twee zusters verhuizen met hun tante Malín naar haar eigen huis, het huis bij de baai. Rebecca realiseert zich dat een eigen leven voor haar niet meer tot de mogelijkheden behoort, ze heeft de zorg voor haar tante, haar zussen en neef Esteban, voor wie ze tante, moeder en vader tegelijk is. Wanneer het jaareinde nadert en de aanstaande dood van Rebecca naderbij komt, keert Esteban terug naar het eiland om afscheid te nemen van de vrouw die hij als zijn vader beschouwt.

zoeken in:
avatar van coenraad
3,0
De 85-jarige Rebecca Lopez Ikario krijgt na een aantal ingrijpende onderzoeken van haar behandelend arts te horen dat ze nog maar drie maanden te leven heeft. Vanaf deze onheilstijding neemt het verleden van Rebecca haar volledig in beslag. De mooie herinneringen aan vroeger beleeft ze keer op keer. Het doet haar pijn vergeten.
Rebecca heeft het in haar leven niet gemakkelijk gehad, zo heeft ze de zorg voor haar tante, haar twee zussen en haar neef Esteban op zich genomen, een verantwoordelijkheid die ze uiterst serieus heeft genomen, waardoor haar eigen geluk op de tweede plaats stond.
Neef Esteban keert in de laatste maanden van Rebecca’s leven een paar keer terug naar Aruba waar ook hij is opgegroeid. Het is dankzij haar dat hij heeft kunnen studeren in Nederland, waar hij ook is gebleven om verder te kunnen komen in het leven. . Dankbaar voor alles wil hij Rebeccahaar zo goed mogelijk steunen in haar de laatste maanden van zijn tante. Hij bezoekt ook zijn oude vrienden op het eiland en op die momenten kan hij alles even opzij zetten en energie opbouwen om daarna er weer volledig voor zijn tante te kunnen zorgen. Esteban beschouwd Rebecca als zijn vader omdat ze de touwtjes altijd strak in handen had. .
Denis Henriquez neemt je mee naar Aruba en laat je kennismaken met het leven wat ze daar heeft gehad. Het leven is in vele opzichten zwaar voor haar geweest maar toch is het niet de verbitterdheid die het verhaal beheerst maar eerder een lofzang over dankbaarheid.. Vriendschappen en naastenliefde zijn in het verhaal belangrijke . Daarnaast speelt politiek een grote rol.
De herinneringen zijn in mooie monologen beschreven waardoor je het gevoel krijg dat je naar je grootmoeder luistert die haar levensverhaal vertelt.
Het boek straalt op een rustige en mooie wijze rust uit, melancholie van de bovenste plank.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:06 uur

geplaatst: vandaag om 11:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.