menu

Konec Punku v Helsinkách - Jaroslav Rudiš (2010)

Alternatieve titel: Het Einde van de Punk in Helsinki

mijn stem
4,10 (5)
5 stemmen

Tsjechisch
Psychologisch

268 pagina's
Eerste druk: Labyrint, Praag (Tsjechië)

Het is de tijd van de DDR. Ole, bijgenaamd ‘Sid’, is zeventien jaar en vormt samen met zijn vriend Frank de band Automat. In 1987 reizen de vrienden af naar het communistische Tsjechoslowakije om een optreden van de beroemde punkband Die Toten Hosen bij te wonen. Tijdens dit concert ontmoet ‘Sid’ de Tsjechische ‘Nancy’. ‘Nancy’ groeit op in Tsjechoslowakije. Door middel van primitieve en rauwe dagboekaantekeningen laat ze de wereld kennismaken met het moeizame leven van een buitenbeentje onder het communisme van de jaren tachtig, in een streek die bovendien getroffen is door de ramp van Tsjernobyl. Nu, jaren later, runt Ole een café in een grote stad in het oosten van Duitsland. Hij wordt voortdurend geplaagd door allerlei herinneringen uit zijn punkverleden en de ontmoeting met ‘Nancy’ begint hem parten te spelen.

zoeken in:

avatar van Abubakari
4,0
Ik hou van punk, van tragiek en van humor. Helaas heeft de biep dit boek niet. Dus een aanschaftip gedaan. Met een link naar de recensie van Lalage. Kijken hoe goed de lovende woorden van Lalage werken.

avatar van Lalage
4,0
Hier had de bieb het ook niet, dus ik heb het zelf aangeschaft. En goed idee om de bibliotheek te tippen, dat ga ik ook even doen.

avatar van Abubakari
4,0
Abubakari schreef:
Ik hou van punk, van tragiek en van humor. Helaas heeft de biep dit boek niet. Dus een aanschaftip gedaan. Met een link naar de recensie van Lalage. Kijken hoe goed de lovende woorden van Lalage werken.


Niet goed.

avatar van Lalage
4,0
Wat jammer. Dan toch maar zelf aanschaffen? Of voor je verjaardag vragen

avatar van Abubakari
4,0
Aanvragen bij een biep uit een andere provincie, waarschijnlijk. Ik ben ook nog lang niet jarig.

avatar van boekaap
5,0
Deze roman kwam op mijn pad toen ik de biografie van mijn favoriete punkband, Die Toten Hosen, Am Anfang war der Larm, aan het lezen was. In het laatste hoofdstuk komt een politiek beladen en geëscaleerd concert van de band in Plzeň in september 1987 ter spraken, waarbij deze roman van Jaroslav Rudiš lovend door de band wordt genoemd. Het lijkt dan ook niet geheel toeval dat de biografie en deze roman sterk vergelijkbaar zijn in vormgeving. De kleuren rood en wit staan bij beide op de cover centraal.

Na de biografie van Die Toten Hosen te hebben verslonden was ik dan ook zeer gemotiveerd om deze roman te lezen. In eerste instantie moest ik er even in komen. Het verhaal bestaat uit 4 delen die zich in andere tijden afspelen en ook heel verschillend zijn qua stijl. Pakweg de eerste 100 pagina's voelde dit als een ongemakkelijke leeservaring maar gaandeweg begon ik de verschillen in stijl en vorm juist te waarderen.

Rudiš slaagt erin om zijn verhaal iets authentieks mee te geven. Je voelt de frustratie van jong zijn in tijden van het communisme en veel erger nog de Tsjernobyl ramp. Het gevoel van No Hope, No Future is een goede voedingsbodem voor de liefde voor de punk. De drang om zich te verzetten tegen een steeds maar veranderende wereld die onrechtvaardig, beklemmend en saai is. Anarchistische punkbands als Sex Pistols - MusicMeter.nl en Die Toten Hosen - MusicMeter.nl zijn de grote voorbeelden en elke cassette of plaat van deze bands wordt dan ook gekoesterd als een Godsgeschenk.

Tegenover de ruwe jaren 80 vertelling staat een verfijnder verhaal over een café-eigenaar en voormalig punker, die mijmert over het leven en een beeld schets van zijn dagelijkse beslommeringen met zijn stamgasten. Hij haalt herinneringen op over zijn oude punkband en kijkt met melancholische blik naar zijn leven en zijn toekomst.

Zonder nu al te veel weg te geven, wil ik hierover kwijt, dat de roman zeer zorgvuldig is opgezet qua vormgeving, stijl en inhoud. De structuur is origineel uitdagend, authentiek en vooral ook humoristisch. De mooiste momenten zaten voor mij in de laatste 30 pagina's. Daar ontvouwt de schoonheid van deze roman zich en blijf je als lezer met een enorm voldaan gevoel achter.

Elke liefhebber van punk of New Wave zou dit boek moeten lezen. Voor wat extra context raad ik ook de biografie van Die Toten Hosen aan.

Tote Hose is overigens een uitdrukking voor saaiheid en verveling omdat er niets gebeurd en eigenlijk is dat de hele motivatie van de punkbeweging maar ook van dit boek.

Klein Meesterwerk en een ode aan de punk!

Voor de liefhebbers nog even beide boekencovers onder elkaar.

bol.com | Die Toten Hosen, Philipp Oehmke | 9783499630033 | Boeken

bol.com | Het einde van de punk in Helsinki, Jaroslav RudiŠ | 9789491737169 | Boeken

avatar van Abubakari
4,0
Abubakari schreef:
Ik hou van punk, van tragiek en van humor. Helaas heeft de biep dit boek niet. Dus een aanschaftip gedaan. Met een link naar de recensie van Lalage. Kijken hoe goed de lovende woorden van Lalage werken.


Duurde even maar uiteindelijk dan toch, als e-book, maar dat maakt mij niet uit. Ga het binnenkort lezen.

avatar van Abubakari
4,0
No Future in het Oostblok voor de val van de muur. Ole in Oost Duitsland, Nancy in Tsjecho Slowakije. Het leven van punks, buitenbeentjes, in een door de commies en de staat gecontroleerde wereld via het dagboek van de 16 jarige Tsjechische en het leven in het heden en verleden van de inmiddels 40 jarige Ole. De nasleep van Tsjernobyl en de strijd om geluk van Ole. En die dag dat die Toten Hosen in Plzen (ben ik 4 jaar na de tijd dat dit concert was ook geweest en ontmoette daar een groepje Oost Duitsers waar we enkele dolle nachten mee beleefd hebben) speelden.

In 1986 was ik ook 17 en luisterde ik ook punk en was ik ook een buitenbeentje, tot zover de gelijkenissen. Mooi boek met humor maar vooral ook veel tragiek. Dood en gekte speelt een rol en niet elk personage haalt het einde. I hope I die before I get sick.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:37 uur

geplaatst: vandaag om 15:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.