menu

Dark Star Safari: Overland from Cairo to Cape Town - Paul Theroux (2002)

Alternatieve titel: Dark Star Safari

mijn stem
4,06 (8)
8 stemmen

Engels
Reis

496 pagina's
Eerste druk: Hamish Hamilton, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Al het nieuws over Afrika, stelt Paul Theroux vast, is tegenwoordig slecht nieuws. Het gaat alleen maar over hongersnood, massamoorden en natuurrampen. Zelf heeft hij betere herinneringen aan het Afrikaanse continent. Hij besluit per trein een reis te maken van Cairo naar Kaapstad. Tijdens zijn reis langs de Nijl, door Soedan en Ethiopië, Kenia, Oeganda en uiteindelijk Kaapstad komt Theroux tot de conclusie dat het continent waar hij veertig jaar geleden met veel plezier gewoond, gewerkt en rondgetrokken heeft er alleen maar op achteruit is gegaan. De mensen zijn hongeriger, armer, slechter opgeleid, pessimistischer en corrupter. De reis is niettemin bijzonder. Als er al treinen rijden is het vaak afzien en waar geen treinen rijden moet je creatief zijn. Theroux reist zodoende met een kano, veetruck en zelfs met een bus vol kippen. De reis leidt tot hachelijke situaties en veel ontmoetingen, soms ook met oude bekenden.

zoeken in:
4,5
Theroux heeft nauwe banden met Afrika, een soort haat / liefde verhouding. Zijn liefde voor het natuurschoon en soms ook de Afrikanen wordt afgewisseld met zijn haat tegen, eveneens, de Afrikanen en vooral de hulpverleners. Hij maakt tijdens zijn reis best extreme dingen mee- is zijn leven niet altijd zeker - wat leidt tot niet alleen een interessant maar soms ook spannend boek. De meest vreemde situaties en mensen komt hij tegen en Theroux weet dit als geen ander prachtig te verwoorden in één van zijn beste reisverhalen.

avatar van Slainte_Mhath
3,5
"In Afrika verblijven is alsof je op een donkere ster verblijft."

Dit reisverslag, van Cairo naar Kaapstad, kent inderdaad hachelijke situaties. Inhakend op de recensie hierboven. Vaak had ik ook wel zoiets van; "Je bent bijna 60, je zit op een dak van een gammele bus, beschoten door Somalische piraten. Is dit het dan?" Maar goed, het maakt het wel spannender.

Theroux ontmoet allerlei soorten mensen, met verschillende achtergronden. Toeristen, hulpverleners, boeren, politici. Dit levert mooie, maar vooral trieste en heftige verhalen op. In het verleden heeft de auteur in Afrika gewoond en er jaren les gegeven, hij tracht met oude bekenden in contact te komen.
Regelmatig refereert de schrijver naar Heart Of Darkness van Joseph Conrad en vergelijkt het met situaties die hij dan tegenkomt.

Halverwege het boek merkte ik wel dat Theroux verbitterd was. Hij kraakt, al dan vaak terecht, meer af. Schrijft ook eerlijk over uitbarstingen en hoe hij met bijvoorbeeld (hardnekkige) bedelaars omgaat. Of luie ambtenaren, mensen die hij liever mijd, beschrijft armoede en andere irritaties.

Na enkele tientallen jaren dat Theroux weg is geweest uit Afrika is zijn conclusie dat het continent er absoluut niet op vooruit is gegaan. Wat hem ook zeker aangrijpt.
Wederom een mooi, maar ook leerzaam reisverhaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:30 uur

geplaatst: vandaag om 10:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.