menu

Ghost Train to the Eastern Star - Paul Theroux (2008)

Alternatieve titel: De Grote Spoorwegcarrousel Retour

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Engels
Reis

512 pagina's
Eerste druk: McClelland & Stewart, Toronto (Canada)

Paul Theroux zette 1975 de standaard voor moderne reisboeken met zijn Grote Spoorwegcarrousel. Vele reisverhalen volgde en ondertussen veranderde de wereld in rap tempo. De oorlog in Vietnam is voorbij, Birma is niet meer toegankelijk en China is een wereldmacht geworden. Theroux ondernam, voor zover als mogelijk – sommige landen en gebieden zijn simpelweg niet meer toegankelijk, dezelfde reis. Dezelfde reis maar toch zo anders, al veranderen sommige dingen nooit. Zoals de kleurrijke mensen, prachtige natuur en de emotionele en mentale impact van een dergelijke reis.

zoeken in:
4,0
Theroux gaat op herhaling; met de trein de wereld over. Na 40 jaar is er veel veranderd, niet alleen de plaatsen en landen maar ook Theroux zelf. Hij is wat stabieler nu, de landen die hij aandoet zijn net zo instabiel als eerder. Theroux weet het soms wel heel goed allemaal, desondanks is hij een meesterlijk verteller van waar hij is en wat hij ziet. Ook over vele jaren zal dit boek prachtig blijven, juist dan omdat het huidige tijdsbeeld wederom prachtig wordt getroffen.

4,0
Op blz 37 (Nederlandse vertaling) kan men lezen e les in mijn Tao van het reizen luidde dat als je je bemind en vrij voelt, en de wereld wat hebt leren kennen, het reizen eenvoudiger wordt en je meer tevreden stemt. Toen Theroux 33 jaar eerder de reis ondernam was zijn toenmalige vrouw en moeder van zijn kinderen, vierkant tegen. Toch voelde Theroux een enorme drang in zich de reis te maken en om daarover te schrijven. Het boek Great Railway Bazaar werd een groot succes en de armoedige jaren waren voorbij. Nu jaren later vond zijn tweede vrouw Sheila het prima dat hij op reis ging en hij draagt dit prachtige boek dan ook aan haar op. Via de armoedige Oost Europese landen komt hij aan in het toen nog rustige Turkije.In Istanbul bezoekt hij Orhan Pamuk en Elif Shafak. Iran is voor hem als Amerikaan niet toegankelijk. In 1973 kon hij niet vrij door de Sovjet Unie reizen, nu wel en Theroux week dus uit naar de voormalige Sovjet staten Georgië, Azerbeidzjan, Turkmenistan en Oezbekistan. Vooral Turkmenistan komt uitgebreid aan de orde. Via het oververhitte en overbevolkte India belandt Theroux in Sri Lanka. De stokoude Arthur C Clarke wordt in Colombo met een bezoek vereerd. In Myanmar bezoekt hij de familie Bernard, bij wie hij in 1973 had gelogeerd. Hij wordt nog herkend. Daarna Thailand en zijn voormalige woonplaats Singapore. Zijn boek Saint Jack was daar tot 2006 verboden. In Vietnam wordt hij als Amerikaan nauwelijks aangesproken op de vreselijke bombardementen, die in de jaren 70 door het Amerikaanse leger werden uitgevoerd. In Japan ontmoet hij collega schrijvers Haruki Murakami en Pico Iyer. Tot slot als toetje de Trans Siberie Express. Dankzij internet kun je als lezer de schrijver op zijn reis goed volgen. Heb me geen moment verveeld met dit boek. Alleen de bezoeken van Theroux aan bordelen en pornoshops mag hij wat mij betreft achterwege laten.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:41 uur

geplaatst: vandaag om 09:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.