menu

Lucifer - Connie Palmen (2007)

mijn stem
3,23 (31)
31 stemmen

Nederlands
Psychologisch

351 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

In de zomer van 1981 valt de vrouw van de componist Lucas Loos op een Grieks eiland in een veertig meter diepe afgrond. De turbulente verhouding tussen de homosexuele Lucas Loos en de flamboyante Clara Wevers vormt aanleiding tot een stroom van geruchten rondom deze ongelukkige val. Vijfentwintig jaar na de dood van Clara gaat de auteur op onderzoek uit. Via een aantal kleurrijke personages die het Amsterdam van de jaren tachtig bevolkte, stuit ze op onverwachte bronnen. Was de dood van Clara Wevers al jarenlang aangekondigd in een muziekaal en journalistiek oeuvre of was haar val een verschrikkelijk ongeluk?

zoeken in:
avatar van thomzi50
3,5
Nieuwe boek van Palmen. Een mengeling tussen fictie en realiteit; de personen die ik erover sprak waren louter positief, de kranten (parool en nrc) waren aanzienlijk negatiever.

avatar van psyche
2,0
psyche (crew)
Volgens mij heeft Trouw een artikel opgenomen dat vraagtekens bij het boek zet; (ik herken Palmens stijl maar heb zoals in de recensie stond) een beetje ongemakkelijk gevoel bij de 'schrijvende' verteller, haar rol in het geheel. Storend vind ik ook, in het begin, het net te vaak herhaalde 'maar hoor je later nog wel'... . Het gaat dan om informatie die haar al dan niet gevraagd wordt beloofd. Ik heb het nog nooit gehad met een boek van Palmen dat het me moeilijk pakt. Ik hoop dat het omgekeerde gebeurt dan wat me anders bij haar boeken is overkomen, het boeit me in het begin heel erg, en later in het boek ben ik geneigd om af te haken (als het teveel, een beetje zwaar op de hand, gefilosofeer wordt naar mijn smaak). Misschien word ik dus later alsnog gegrepen... Wordt vervolgd.

avatar van thomzi50
3,5
Ik hoorde inderdaad ook dat het op het laatst flink gefilosofeer en (quasi-)intelligente en diepe opmerkingen zijn die de overhand krijgen, daar zit ik persoonlijk niet echt op te wachten, maar aan de andere kant hoorde ik dat met name het begin ijzersterk is. Wie weet waag ik me er nog wel 's aan, staat niet hoog op mijn prioriteitenlijstje in ieder geval.

avatar van psyche
2,0
psyche (crew)
Dat Palmen kan schrijven, daar twijfel ik niet aan. Toch loop al heel de dag te mijmeren hoe ik fatsoenlijk mijn mening zal geven over Palmens 'Lucifer'. Ik voel zeer sterk de behoefte dat te doen. Ik vraag me als lezer af wat Palmen voor ogen heeft gehad, voor wie of wat ze het heeft geschreven en welk belang (van wie) ze dient met de uitgave van haar nieuwste roman.
Dat van Mierlo's (Palmens partner) alter ego en en die van de herenclub heren onder aanvoering van Mulish en inmiddels overleden J.H. Donner door 'Lucifer' wandelen, daar heb ik geen fantasie voor nodig.
Als je weet dat de zg. fictieve hoofdpersoon uit Lucifer Lucas Loos (geïnspireerd op de inmiddels overleden componist Peter Schat) niet bepaald gecharmeerd was van I.M. van Palmen, dat Peter Schat de herenclub is uitgezet, heb ik het gevoel dat bepaalde figuren uit de zogenaamde 'elite' niets menselijks zoals ordinair geroddel vreemd is, en zij niet zo verheven zijn boven de zg. minder intelligenten, als ze zelf soms denken/vinden/uitdragen.
Dat Palmen het fictie wil noemen o.k., maar dat achterin het boek de verantwoording is opgenomen dat het verhaal is geïnspireerd op de geschiedenis van Peter Schat en zijn neergestorte vrouw, vind ik uitermate dubieus. Dit gegeven staat niet alleen achterin het boek, het is inmiddels overal terug te lezen in recensies en kranten. Of ik wil of niet, daardoor ga ik als lezer bestaande figuren uit de grachtengordel, met de personages uit Lucifer vergelijken. Zo speelt, m.i. Palmen op een achterbakse manier met fictie/waarheid. En verschuilt ze zich achter het kopje 'fictie' terwijl er indirect insinuerende suggesties over de doodsoorzaak van Peter Schats vrouw worden gedaan. Jammer dat hij, of zijn overleden vrouw niets meer kunnen zeggen...

avatar van thomzi50
3,5
Maar is dat dan de reden om het hele boek extreem laag te beoordelen?

avatar van psyche
2,0
psyche (crew)
Ik begon met de zin dat Palmen kan schrijven. Maar ik heb me i.t.t. sommige van haar vorige romans bij Lucifer vreselijk zitten ergeren, plezier nul. Heel subjectief en ongenuanceerd misschien maar dit keer kan ik er niets anders van maken.
Van mij moet je je maar niet al te veel aantrekken, het gemiddelde duidt op mensen die er anders over denken en dat is o.k.

avatar van thomzi50
3,5
Ik vond het een sterk boek. Ook ik begin met de opmerking dat Palmen kan schrijven. Een mooi taalgebruik, fraaie beschrijvingen en en scherpe blik kenmerken haar schrijfstijl. Soms neigt het een klein beetje naar een arrogante houding (dan krijg je de indruk dat ze als schrijfster alles denkt te doorgronden en te weten), maar dat neemt Palmen gelukkig nooit helemaal aan.
Ik ga echter na dit compliment over de schrijfstijl op positieve voet verder. Het verhaal is intrigerend, fascinerend en van a tot z boeiend. Vooral indrukwekkend vind ik de manier waarop alle gegevens verwerkt worden tot een naadloos geheel, dat bovendien vlot leest. Het is duidelijk dat Palmen hier ongelofelijk veel tijd, aandacht en ziel in heeft gestoken, en dat pakte mijns inziens erg goed uit. Gewoon een originele, knappe en sterke roman. Minpuntje soms ietsje te langdradig. Ruime 3,5*. Achterbaks of iets in die trant vind ik het zeer zeker niet, daarvoor wordt veel te veel aan de lezer overgelaten.

avatar van Morcqx
0,5
Ben er tot 3X toe met de beste bedoelingen in begonnen maar het kan mij van geen kant boeien. Niet de het verhaal, noch de manier van schrijven. Jammer, maar heb het na de 3e poging (en zo'n 90 blz) maar opgegeven, iets wat ik niet gauw doe. Maar het kan natuurlijk aan mij liggen... Aan mij is dit boek hoe dan ook niet besteed.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:13 uur

geplaatst: vandaag om 12:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.