menu

The High Mountains of Portugal - Yann Martel (2016)

Alternatieve titel: De Hoge Bergen van Portugal

mijn stem
3,17 (3)
3 stemmen

Engels
Avontuur

352 pagina's
Eerste druk: Spiegel & Grau, New York (Verenigde Staten)

In deze roman verweeft Martel de levens van drie mensen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben: de jonge Tomás, een archivaris; Eusebio Lozora, een patholoog; en de Canadese senator Peter Tovy. Wanneer Tomás aan het begin van de twintigste eeuw in de archieven van Lissabon een oud dagboek onder ogen krijgt waarin een geheimzinnig artefact wordt beschreven dat de kerk voor altijd op zijn kop zal zetten, vertrekt hij naar de hoge bergen van Portugal om het te op te sporen. Vijfendertig jaar later raakt een patholoog, die een groot liefhebber is van de moordmysteries van Agatha Christie, betrokken bij de gevolgen van Tomás' zoektocht. Een halve eeuw later redt senator Peter Tovy, niet lang na het overlijden van zijn vrouw, een chimpansee uit een onderzoeksinstelling in Oklahoma. Wanneer hij besluit zich samen met het dier te vestigen in zijn geboortedorp in het noorden van Portugal, blijkt hoezeer de levens van deze drie mannen met elkaar verbonden zijn.

zoeken in:
avatar van manonvandebron
4,0
De titel is misleidend, want op het Portugese vasteland is er geen enkele bergtop hoger dan tweeduizend meter. Trás-os-Montes, een regio in het noordoosten van Portugal, is een soort heuvelachtige steppe.

De drie delen vinden plaats in 1904, 1938 en 1981. Een vierde periode vormen de ingelaste dagboekfragmenten uit de zeventiende eeuw. Als protagonist fungeren achtereenvolgens een missionaris, een museumassistent, een patholoog-anatoom en een Canadese senator. De laatste drie zijn weduwnaar. Het verbindende element is een vreemdsoortig relikwie: een kruisbeeld waaraan de messias op een chimpansee lijkt Andere verbanden zijn braaksel, tranen, een zoektocht naar waarheid en een verlangen naar thuiskomen.

In het eerste deel maakt museumassistent Tomás een lange, noordwaartse rit in een vroege Renault. Z'n gebrekkige rijkunst leidt tot komische scènes, maar ook tot één tragische: wanneer hij een blond jongetje doodrijdt en vluchtmisdrijf pleegt. De bijgelovige bevolking gaat het slachtoffertje als een engel verheerlijken.

Surrealistisch is het gesprek tussen de patholoog-anatoom en z'n overleden vrouw. Haar vergelijking tussen Agatha Christie en het Nieuwe Testament is redelijk briljant - eindelijk iemand die beseft dat het niet zomaar detectives zijn. Compleet absurd is de autopsie. Dieren en ongerijmdheden laten zich symbolisch interpreteren. Het kruisbeeld met de chimpansee is een confrontatie tussen wetenschap en religie. De missionaris was een darwinist avant la lettre.

Namen hebben een symbolische betekenis. De ongelovige Tomás wil dingen empirisch verifiëren. Peter/Petrus sterft op een rots. Maria is de moeder van het overreden jongetje. Ulisses onderneemt een stormachtige zeereis en komt vast te zitten op een eiland. Het is een spannend, vlot leesbaar boek met een aantal bizarre wendingen die tot nadenken stemmen.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:02 uur

geplaatst: vandaag om 17:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.