menu

Hoe Ik Talent voor het Leven Kreeg - Rodaan Al Galidi (2016)

mijn stem
3,57 (14)
14 stemmen

Nederlands
Sociaal

472 pagina's
Eerste druk: Jurgen Maas, Amsterdam (Nederland)

Semmier Kariem vlucht uit Irak. Zeven jaar van honger, verdwalen en angst later landt hij op elf februari om negen uur - of was het om elf uur op negen februari - op Schiphol. In de chaos van die eerste dagen in Nederland kan hij zich het precieze tijdstip niet meer herinneren. Hij vraagt asiel aan. Wat hij niet weet is dat hiermee het langste wachten van zijn leven begint, in het asielzoekerscentrum, een wachtkamer die hij deelt met vijfhonderd anderen. Intussen bestudeert Semmier het land waar hij misschien ooit deel van uit mag maken, maar ook al verblijft hij er nu, hij blijft een buitenstaander.

zoeken in:
avatar van eRCee
Het boek wordt goed in de markt gezet (uitgebreide voorbesprekingen op De Correspondent in ik geloof wel 8 delen, en nu ook nog DWDD boek van de maand).

Echter, dat alles wordt goedgemaakt door het optreden van Al Galidi bij Podium Witteman. Vooral kijken: klik.

avatar van psyche
psyche (crew)
eRCee schreef:
optreden van Al Galidi bij Podium Witteman. Vooral kijken: klik.



avatar van Raspoetin
En gisteren bij DWDD met Adriaan van Dis.

avatar van Lalage
3,5
Het geeft een heel goed beeld van hoe het is om daar te wonen en bovendien is het altijd interessant te lezen hoe een vreemdeling de Nederlandse cultuur beleeft.

Hoe ik talent voor het leven kreeg – Rodaan Al Galidi | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

avatar van Donkerwoud
3,5
Je bent mij net voor. Het ligt ook klaar op mijn boekenplankje.

avatar van Donkerwoud
3,5
Verrassend goed.Ik ga hier straks ook enthousiast over zijn. Niet goed geschreven of stilistisch bijzonder, maar de droogkomische toon die de pijn en het trauma van de schrijver verbloemt, is enorm pakkend.

avatar van Donkerwoud
3,5
Beklemmende tragikomedie over de bureaucratische mallemolen van het Nederlandse asielbeleid. Het is geschreven in kraakhelder proza zonder veel opsmuk of stilistisch vernuft, waardoor het de suggestie wekt dat het de authentieke bespiegelingen zijn van 'een gewone asielzoeker' die als buitenstaander te maken krijgt met de xenofobe, de intolerante, de vijandige en de goedbedoelende (maar naïeve) schaduwkanten van de Nederlandse samenleving. Niet het beeld waar mijn vaderlandslievende hart sneller van gaat kloppen, want het is pijnlijk indringend in hoe het de gevoelens van onmacht, hopeloosheid en frustratie beschrijft van groepen 'bijna-burgers' die doelbewust buiten de samenleving worden geplaatst. Het nadeel van de sobere opzet is dat het op een gegeven moment als een voorspelbaar trucje gaat voelen door de vele herhalingen en gelijksoortige 'cliffhangers' die Al Galidi inbouwt. Ook vond ik het bij vlagen naar seksistisch als hij bijvoorbeeld de Russin Jelena beschrijft als een welgevormde blonde muze in donkere dagen, of de Afrikaanse Kristi als een promiscue intrigante die altijd haar zin krijgt.

Bilal030
'Mensen die geboren worden met goede paspoorten zullen nooit weten hoe scherp de tanden van deze wereld zijn en hoe hard als ze bijten'

Één van de vele aangrijpende zinnen in dit indrukwekkende boek. Een actueel boek, eentje dat gelezen moet worden door zoveel mogelijk mensen. Het leven in een azc is geen pretje. Hoe wanhopig het ook kan zijn, Rodaan al Galidi beschrijft het altijd met humor. Heb echt regelmatig hard moeten lachen. De opvolger hiervan ligt net in de winkel. Ben benieuwd naar zijn avonturen als hij eindelijk het azc verlaten heeft.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:17 uur

geplaatst: vandaag om 09:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.