menu

A Season for the Dead - David Hewson (2003)

Alternatieve titels: De Vaticaanse Moorden | The Costa Series #1

mijn stem
3,07 (23)
23 stemmen

Engels
Thriller

316 pagina's
Eerste druk: Macmillan, London (Verenigd Koninkrijk)

Professor Sara Farnese zit in de bibliotheek van het Vaticaan, wanneer een vroegere vriend binnenstormt met in de ene hand een pistool en in de andere een vuilniszak. Hij roept: ‘Het bloed van de martelaren is het zaad van de kerk’ en stort de bloederige inhoud van de zak op tafel. Kort daarna worden er in een nabije kerk twee lijken gevonden. De jonge rechercheur Nic Costa wordt op de zaak gezet, maar hij wordt door de Vaticaanse politie meer tegengewerkt dan geholpen. In de weken daarop worden er meer moorden gepleegd, die alle een gelijkernis vertonen met het Martelaarschap van de Heiligen, een serie schilderijen van de zestiende-eeuwse kunstenaar Caravaggio.

zoeken in:
3,0
De Vaticaanse moorden zit prima in elkaar en je wil graag weten hoe de vork in de steel zit. Het motief van sommige betrokkenen bij de moorden blijft echter vaag, zelfs wanneer het boek uit is. Het sterkte punt is dat de politiewereld niet wordt geromantiseerd, maar ook weer niet neigt naar een Dirty Harry achtige vertoning.
Het boek is echter wel wat te depressief en zwaarmoedig. Tevens blijft de rede voor de keuze van de moordernaar om te moorden volgens het schilderwerk van Carvaggio ook wat onderbelicht.

avatar van Pieter
2,5
Het zit misschien allemaal wat intelligenter in mekaar dan De Da Vinci Code maar dit blijft zeker maar een doorsnee politie-romannetje, met wat meer diepgang. Maar zoals hierboven al wordt vermeld: de motieven van de personages blijven bijzonder vaag en waarom nu juist Caravaggio's schilderijen als inspiratie worden gebruikt, weet niemand. Nog iets anders: Waarom liep Rinaldi nu de bibliotheek binnen met zo'n raadselachtig zinnetje? (het bloed van de martelaren...) Dit kan allemaal wel tellen als opening, maar alstublieft Hewson, geef dan ook eens een verklaring.

3,0
Ik begrijp de vergelijking met Da Vinci Code niet goed. Het lijkt er, behalve de locatie, helemaal niet op.
Gewoon een leuk verhaal, niets bijzonders.

0,5
Wat een saai en langdradig boek!

Gast
geplaatst: vandaag om 13:17 uur

geplaatst: vandaag om 13:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.