menu

De Levens van Jan Six: Een Familiegeschiedenis - Geert Mak (2016)

mijn stem
3,65 (10)
10 stemmen

Nederlands
Historisch

456 pagina's
Eerste druk: Atlas/Contact, Amsterdam (Nederland)

Dit is het verhaal van Jan Six, zijn familie en zijn vele levens. Zijn portret geldt als het mooiste dat zijn vriend Rembrandt ooit maakte, het hangt – uniek – nog steeds in het familiehuis aan de Amstel. Jan kende iedereen in het 17e-eeuwse Amsterdam, van Vondel tot Spinoza. Maar wat ging er werkelijk om in het hoofd van deze 17e-eeuwse patriciër en kunstverzamelaar? Zijn kladboek is bewaard gebleven in het rijke familiearchief: duizenden aantekeningen, variërend van recepten, anekdotes en godsdienstige beschouwingen tot zeldzaam schunnige grappen. Na hem kwamen nieuwe mannen: binnen de familie Six heet de oudste zoon van de oudste zoon altijd weer Jan Six, tot de dag van vandaag. Ze werden burgemeester en wetenschapper, ze verwierven grote rijkdom en strompelden soms ook weer gebocheld, arm en eenzaam door het leven. Het is allemaal verstopt in datzelfde familiehuis: in eindeloze correspondenties, door vier eeuwen heen, over kleine en grote zaken – zelfs met George Washington – in dagboeken en notities en in alles wat de Sixen verder bewaarden, tot hun balboekjes toe. 'De levens van Jan Six' is het verhaal van een Amsterdamse elitefamilie door vier eeuwen heen. Het is tegelijk het verhaal van de stad en de tijdgeest, van ambities en beperkingen, van grandeur en de eeuwige angst voor de neergang.

zoeken in:


avatar van LimeLou
4,0
Geert Mak doet het weer! Met zijn kenmerkende verteltrant, dat van een amicale geschiedenisleraar, zoomt hij in en uit tussen het intieme van de onderlinge verstandhoudingen van de familie Six en de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen van de afgelopen vier eeuwen in Amsterdam en Nederland. Dit doet Mak met verve en ik las aardig wat hoofdstukken die me deden denken aan Maks magnum opus 'In Europa', met name het 'in- en uitzoomen', maar ook de intieme en tegelijkertijd erudiete vertelwijze die hij hanteert. Als een kunstenaar die het ruwe klei van de voor ons ver-verwijderde, vage figuren weet te kneden tot een menselijke vorm die voor ons direct herkenbaar is, gaat Geert Mak te werk. Dit terwijl hij zijn hand aan ons uitstrekt en uitleg geeft over de 'toetsen' die hij aanbrengt. Mak laat geschiedenis niet alleen zien, maar laat het mij als lezer ook voelen en licht de belevingswereld van vroeger toegankelijk toe, zonder oog voor detail te verliezen.

Ik heb veel meegeleefd met de familie Six en ik was, voor even, een gefascineerde toeschouwer van een rijke, Amsterdamse patriciërsfamilie. Ik zweer het, zelfs de geschiedenis van het meest afgelegen en geïsoleerde bergdorp in het meest arme land ter wereld zou Mak nog honderden bladzijden met gevoel kunnen beschrijven.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:06 uur

geplaatst: vandaag om 23:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.