menu

De Kabbalist - Geert Kimpen (2006)

mijn stem
3,50 (12)
12 stemmen

Nederlands
Historisch

348 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Chaim, een jonge kabbalist uit de zestiende eeuw, heeft grote dromen. Hij wil de kabbala, tot dan een mystieke leer voor enkele ingewijden, toegankelijk maken voor alle mensen. De inzichten wil hij voor het eerst in de geschiedenis helder op papier zetten. Chaim vindt in Itschak Luria de meester die hem alle antwoorden op zijn vragen kan geven. In ruil daarvoor is Chaim bereid alles te doen, maar dan wordt hij hevig verliefd op de vrijgevochten dochter van zijn leraar. Een meisje dat door haar vader is voorbestemd om met een ander te trouwen. Welke opdracht is dwingender? Het ervaren van de ultieme liefde, of het antwoord vinden op de vragen van de mensheid?

zoeken in:
avatar van eRCee
1,0
Met haar grote, blinkende ogen keek ze naar zijn kloppende, besneden verlangen dat uit notenhout gepolijst leek. Als een gebeeldhouwde vinger wees hij haar aan als de vrouw op wie hij zijn leven lang had gewacht. De verloren helft van zijn ziel. Zijn Shechina. Ze opende haar volle lippen [dat is volgens mij een of andere obsessie van Kimpen, letterlijk elke vrouw in het boek heeft volle lippen] en op het ritme van haar diepe ademhaling wiegde ze hem in haar warme bad. Hij voelde hoe haar handen zijn steigerende mannelijkheid omklemden en ze hem de weg wees naar haar diepste zelf, haar onbetreden tempel die ze voor hem bewaard had.”



De Kabbalist bereikt, zoals te zien, af en toe een beschamend niveau. Daar tussenin is het overigens ook niet veel soeps. Vaag mysticisme en soft-porno wisselen elkaar in rap tempo af: de ene helft van de stad is kabbalist en de andere helft zijn onvoorstelbaar aantrekkelijke vrouwen die een opvallende gelijkenis vertonen met Angelina Jolie. Kimpen rolt van de ene karakterwending in de ander en dist ondertussen met horten en stoten een flauw verhaal op over het zoveelste aller-allergrootste geheim op aarde. Ondertussen moeten er natuurlijk nog wat geheimspreuken en raadselachtige teksten worden bedacht, dus komt hij op de proppen met het volgende:

Abracadabra
Abracadabr
Abracadab
Abracada
Abracad
Abraca
Abrac
Abra
Abr
Ab
A

Gelukkig geloven zijn personages er wel in want hiermee wordt een hele stad van een wisse dood gered. De climax overtreft alle voorgaande pagina's zowaar in stompzinnigheid. "Op ware feiten gebaseerd", jawel.

1* voor deze rotzooi. Nog zo'n Geert die beter wat anders kan gaan doen.

(Oja, als je de diepe wijsheden uit het boek echt niet snapt kun je nog terecht op een site waar woorden als 'moslim', 'Jeruzalem' en 'Tora' nader worden uitgelegd. Ik durf niet te kijken.)

avatar van psyche
2,0
psyche (crew)
eRCee schreef:

De Kabbalist bereikt, zoals te zien, af en toe een beschamend niveau. Daar tussenin is het overigens ook niet veel soeps.


O, wat zakt de me me in de schoenen, ik ben door iemand uitgenodigd naar een boekpresentatie van Kimpens nieuwste boek te komen.
Omdat ik hem niet kende heb ik een eerder boek vanmiddag opgehaald bij de bieb ...

Tja eRCee, als jij dit, soms best streng maar wel met kennis van zaken (en regelmatig van mijn smaak) dusdanig honoreert, vrees ik het ergste. Vreemd wel dat de boekomslag (delen van) citaten uit recencies omvat, waarbij ik denk, toch niet zomaar opzij te schuiven ...

Ik denk dat ik 'm maar alvast verleng en de Kabbalist bewaar voor mij vakantie

avatar van eRCee
1,0
Heh, ik ben benieuwd wat je ervan vindt psyche. Lekker blanco erin gaan.

avatar van psyche
2,0
psyche (crew)
eRCee schreef:
Met haar grote, blinkende ogen keek ze naar zijn kloppende, besneden verlangen dat uit notenhout gepolijst leek.
etc.

Over de stijl van de schrijver hoef ik denk ik niet veel meer te zeggen. Ik las wat pagina's van
De Kabbalist nog voor mijn vakantie en mea culpa eRCee, de snel lezende bouquetreeksstijl maakte me toch nieuwsgierig naar het verhaal zelf. Ik dacht, als vakantieboek had het aardig geweest. Niet al te zwaar, een beetje Dan Brown, Indiana Jones...
Wie weet had ik het in dat opzicht nog wel 2,75 * gegeven, opgeleukt naar 3*.

Ware het niet dat


De climax overtreft alle voorgaande pagina's zowaar in stompzinnigheid. "Op ware feiten gebaseerd", jawel.




2* vanwege de ontknoping.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:12 uur

geplaatst: vandaag om 06:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.