menu

The Mandibles: A Family, 2029-2047 - Lionel Shriver (2016)

Alternatieve titel: De Mandibles: Een Familiegeschiedenis, 2029-2047

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Engels
Sociaal / Toekomst

416 pagina's
Eerste druk: HarperCollins, New York (Verenigde Staten)

We schrijven 2029. In een speciale tv-uitzending deelt de Amerikaanse president Alvarado zijn staatsburgers mee wat niemand ooit voor mogelijk had gehouden: het land kan zijn torenhoge schulden niet meer afbetalen. De almachtige dollar is niets meer waard. Dit nieuws is in eerste instantie een ver-van-mijn-bed-show voor Florence Mandible, die met haar vriend Esteban en haar dertienjarige zoon Willing in een comfortabel, bijna afbetaald rijtjeshuis in Brooklyn woont. In korte tijd echter zet de nationale financiële crisis zich onverbiddelijk om in een persoonlijke: grootvaders in mysterie verhulde fortuin, waarop Florence, haar ouders en haar broers en zussen al jaren zinspelen, gaat in rook op. En plotseling is dat comfortabele huis in Brooklyn de enige veilige haven voor het hele gezin. Tot de dementerende stiefgrootmoeder aan toe.

zoeken in:

3,0
Voor mij de minst bevredigende van Shrivers romans tot dusver.
Ze laat zich een beetje te ver gaan in een kortzichtig etaleren van persoonlijke frustraties en ijdelheden. Ik weet niet of de sociaal-economische toekomstvisie enigszins realistisch of plausibel is (daar ben ik niet zo in beslagen...), maar dat is wel veruit het interessantste deel van het boek. De sociaal-economische gevolgen van politieke beslissingen worden erg effectief in de verf gezet. Maar... wanneer ze aan haar tirades en demonisering van belastingdiensten begint (of zijn die in de VS misschien echt zo boosaardig?) of zichzelf in de sterrol van bejaarde, hippe, 1000 stersprongen per dag makende, slimme, gewiekste, alles en iedereen doorhebbende en te slim af zijnde schrijfster laat figureren, wordt het een beetje ergerlijk en beschamend.
Vreemd: zoiets heb ik nog in geen enkel ander boek van haar aangetroffen, al moet ik zeggen dat ik 'Big brother' nog niet gelezen heb.
Misschien heeft haar zelfzekere voorspelling dat Hillary Clinton Donald Trump met een overweldigende meerderheid zou vermorzelen in de presidentsverkiezingen haar weer een beetje met haar voetjes op de grond gezet. Ik hoop het: dat ze goed kan schrijven en extreme en ongemakkelijke situaties schitterend kan evoceren staat voor mij buiten kijf.
Jammer: gemiste kans...

Gast
geplaatst: vandaag om 06:39 uur

geplaatst: vandaag om 06:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.