menu

Guggenheimer Wast Witter - Herman Brusselmans (1996)

mijn stem
3,76 (87)
87 stemmen

Nederlands
Humoristisch

255 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Nadat Guggenheimer dankzij het onmetelijke succes van zijn commerciële station B.O.N.A.N.Z.A. keizer is geworden in televisieland, wil hij nu de hoogste troon bestijgen in de reclamewereld. Als vanouds gaat hij daarbij niets en niemand ontziend te werk, als een dinosaurus in een porseleinwinkel -zij het een goed geklede dinosaurus met dure schoenen aan zijn verbazingwekkend elegante poten, en een Mercedes s 600 Coupé op een legale, voor hem gereserveerde parkeerplaats. Guggenheimer laat zich bij zijn onttakeling van het reclamevak al dan niet gewild bijstaan door zijn kokkin, zijn werkster, zijn tuinman, diverse dienstmeisjes, een rabbi, zijn trouwe secretaresse Debbie, zijn even trouwe broer Gugg, zijn geenszins te vertrouwen ex-legermakker De Volder, de ex-dichter Ivo De Vos, het ex-starletje Yasmine, de zeisenfabrikante Sissi, de burgemeester van Gent en diverse andere vreemde tot zeer vreemde figuren.

zoeken in:
nicolas
Minst goeie van de trilogie "Plotseling gebeurde er niets".

avatar van psychonaatje
nicolas schreef:
Minst goeie van de trilogie "Plotseling gebeurde er niets".

Kleine correctie: 'Guggenheimer wast witter' is onderdeel van de trilogie 'Mijn hoofd loopt om' (samen met 'De terugkeer van Bonanza' en 'Uitgeverij Guggenheimer'). De trilogie 'Plotseling gebeurde er niets' bestaat uit 'Ex-schrijver', 'Ex-minnaar' en 'Ex-drummer'.

avatar van coolaid
4,5
Ik vind deze persoonlijk ietsje beter dan de terugkeer van Bonanza, misschien ook omdat ik iets meer in het persoontje Guggenheimer ben gegroeid door deze als 2e te lezen.

avatar van Chungking
4,0
Ik vond deze eigenlijk de beste van de trilogie. Iets beter dan de derde en de eerste vond ik eigenlijk de minste (al is het zo lang geleden dat ik deze heb gelezen, dat ik het boek amper voor de geest kan halen).

Vind wel dat ze alledrie tot het betere werk van Brusselmans behoren.

Weer een erg grappig boek (die onzinnige gedachtes van Guggenheimer gaan zó hard nergens over, dat het hilarisch wordt) in de Guggenheimer-trilogie. De meesterlijke slogan die Guggenheimer op het eind verzint voor zijn pruiken en zeisen laat de lezer toch wel met een prettig gevoel achter. Toch heb ik wat minder vaak moeten lachen dan in het eerste deel. Doe maar een 3,5*.

avatar van Bassievrucht
3,0
Toch apart dat dit boek door velen bestempeld wordt als het minste uit de trilogie maar toch in de top250 staat (na mijn stem wellicht niet meer).

Guggenheimer is een fantastisch personage. Hoewel Brusselmans de reputatie van zijn fantastisch personage Guggenheimers fier overeind houdt, middels enkele geestige vondsten (het mompelen, de elektrisch geladen manneke pis, de rare gedachtes), is dit boek op alle vlakken minder dan zijn voorganger. Zelf vind ik het uitermate grappig hoe grof Guggenheimer is, maar het is allemaal zeer voorspelbaar (nieuwe element doen zich eigenlijk niet aan) en op alle vlakken nét wat minder dan zijn voorganger.

avatar van Donkerwoud
2,5
Niet zozeer beter of slechter dan het eerste deel maar vooral meer van hetzelfde. Het meest humoristische is het piemeltje van Manneken Pis dat mensen elektrocuteert. Wat ik ook kan waarderen is dat het voor een boek over de reclamewereld opvallend weinig over reclame maken gaat. Het leest lekker weg voor het slapen gaan, maar ik ben nog steeds niet overtuigd van Herman Brusselmans als volwaardig schrijver.

avatar van Raspoetin
4,0
Ik wil deze wel weer eens herlezen. Ik kon me heugen dat ik hem super komisch vond. Uitgeverij Guggenheimer was mijn favoriet van de trilogie.

JoeCabot
Vintage Brusselmans. Als vanouds wemelt het van de maffe figuren en absurde dialogen.

Uiteraard gaat het weer helemaal nergens over. Qua bullshitdichtheid scoort deze misschien nog net iets hoger dan het eerste Guggenheimerboek, met als aangenaam neveneffect dat je er in no-time doorheen bent (als je van bullshit houdt tenminste). Verveelt echt geen moment.

Of het nu een (geslaagde) stijloefening is in vunzigheid, of gewoon lompe praat, die discussie zal wel eeuwig woeden als Brusselmans ter sprake komt. Ik heb me in ieder geval weer prima vermaakt.

Het nieuwe is eraf, dat zeker, maar op Guggenheimer zit nog geen sleet. Het blijft heel erg entertainend. Net als het eerste deel 4*

avatar van Pecore
2,0
Geinig, maar door het reeds bekende recept toch iets minder leuk dan zijn voorganger. De even plotse als willekeurige gedachten van Guggenheimer en de elektrisch geladen erectie van Manneke Pis op zijn Mercedes zijn het grappigst.

avatar van HankMoody
3,0
Leuke vermakelijke onzin. Soms zeker grappig al geloof ik niet dat Guggenheimer bestaat. Maar iemand die zo rijk is dat hij gewoon overal schijt aan kan hebben is grappig an sich denk ik. Het grappigste is de uiteindelijke slogan op het einde die Guggenheimer verzint haha. Dit voelt aan als een personage dat zakelijk overal in kan stappen, alleen omdat hij het kan, omdat hij veel geld heeft, niet omdat hij er iets om geeft waardoor je dit personage kan gebruiken om iedere wereld voor schut te zetten. De reclamewereld zit ook vol onzin en stelt niet veel voor maar de mensen die erin zitten zullen dat niet toegeven natuurlijk. Dus soms heeft Guggenheimer gelijk en soms niet. Soms is hij een psychopaat en soms niet. Soms helpt hij mensen en soms niet. Uiteindelijk helpt hij een bult mensen in dit boek maar is hijzelf ongelukkig.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:45 uur

geplaatst: vandaag om 10:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.