menu

Naissance de la Clinique - Michel Foucault (1963)

Alternatieve titel: Geboorte van de Kliniek

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Frans
Wetenschappelijk / Ideeƫnliteratuur

300 pagina's
Eerste druk: Presses Universitaires de France, Parijs (Frankrijk)

In "Geboorte van de kliniek" onderzoekt Foucault de halve eeuw tussen circa 1770 en 1825 waarin de grondslag van de moderne geneeskunde werd gelegd. Foucault ontleedt scherp en subtiel de overgang van de tijd waarin artsen trachtten ziekten onder te brengen in een overzichtelijke tabel van soorten, naar de moderne kliniek, die zich baseert op klinische ervaring en kennis van de pathologische anatomie. Door de taal van de moderne kliniek was de westerse mens voor het eerst in staat een rationeel vertoog over zichzelf als object van kennis te houden. Het lichaam met zijn ziekten, pijnen en lusten en zijn uiteindelijke ontbinding in de dood is een schepping van de tijd en een product van het vertoog. De ervaring van de moderne individualiteit is ondenkbaar zonder de bijdrage van de moderne positieve geneeskunde.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
4,0
Een medische (anti-) filosofische detective waarin Foucault veranderd denken in de medische wereld uiteenzet: mentaliteit/beroepsethiek/kennisniveau/systematiek/methodologie/maatschappelijke functie van artsen. Hij wordt zelf haast een romancier met het bombast van zijn literair aandoend taalgebruik. Neem deze schitterende zin: 'In het berekenende ruilverkeer van een liberale wereld is de blik van de arts een goed belegde besparing...'(115) Of neem deze even dramatische oneliner: 'De duisternis van het leven wijkt voor de helderheid van de dood.' (184) Aan een inhoudelijke kritiek waag ik me niet, maar Foucault heeft in ieder geval geboeid met zijn meeslepende schrijfstijl. Nochtans ben ik er bijna een half jaar mee bezig geweest, want het blijft pittige kost.

avatar van Pageturner
Zowat al mijn proffen aan de universiteit kicken op Michel Foucault (zijn niet onbesproken levenswandel vermelden ze er echter nooit bij). Misschien moet ik dit dus weleens lezen.

avatar van Donkerwoud
4,0
Welke opleiding/faculteit als ik vragen mag?

avatar van Pageturner
Je mag dat vragen De opleiding heet educatieve studies, aan de faculteit pedagogische wetenschappen. Vooral Foucaults inzichten over hoe de staat invloed wil uitoefenen op het gedrag van haar burgers en zijn invulling van het Panopticon komen vaak terug (dat laatste met betrekking tot bijvoorbeeld de onderwijsinspectie).

Gast
geplaatst: vandaag om 04:38 uur

geplaatst: vandaag om 04:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.