menu

Blindelings - Kris Van Steenberge (2016)

mijn stem
4,00 (5)
5 stemmen

Nederlands
Psychologisch

284 pagina's
Eerste druk: Vrijdag, Antwerpen (België)

Hoofdpersoon in dit boek is Jonathan Van Immerseel, een eenzame jongeman. Hij groeide op zonder vader en nadat hij blind raakte bij een auto-ongeluk liet ook zijn dominante moeder hem links liggen. Als eigenares van een modehuis ging haar vurige wens om haar zoon op een dag over de catwalk te zien lopen in rook op. Maar dan ontmoet Jonathan Lizzy, de trainster van zijn geleidehond. Voor het eerst voelt hij zich tot iemand aangetrokken, en die ontluikende liefde maakt dat hij eindelijk het heft in eigen hand neemt.

zoeken in:
avatar van liv2
3,5
Voor de auteur was het 'een must' dat dit boek bij Luisterpuntbibliotheek in audioversie verscheen gelijktijdig met de gedrukte versie. Hij heeft het boek daarom zelf ingelezen.

avatar van Abubakari
Kijk aan, ik moest even kijken waar ik de naam Kris van Steenberge ook weer van kende maar van het geweldige Woesten - Kris Van Steenberge (2013) dus. Komt dus op de lijst met "wil ik lezen".

avatar van liv2
3,5
Na het ingetogen en wondermooie 'Woesten' keek ik erg uit naar de tweede van Kris van Steenberge.

Dit boek is zeker geen doorslagje van zijn eerste bejubelde roman en dat is het goede nieuws. Dit boek vertelt het verhaal van een familie van 3 mensen die er maar niet in slagen aansluiting bij elkaar te vinden.

Het boek opent met een bizarre scene. De blinde Jonas schiet op het strand van Oostende in de vroege ochtend zijn hond neer met een welgemikt schot tussen de ogen. Deze opener zorgt ervoor dat je als lezer direct het boek ingezogen wordt.

Van daaruit vertelt de schrijver het verhaal van moeder Abigail de Martelaere (met de kleine d), een vreselijk vrouwmens die als de beste anderen versmacht, van vader Karel van Immerseel, een ruggengraatloze man die zonder verpinken vrouw en kind achterlaat en van zoon Jonas de Martelaere-Van Immerseel, het lijdend voorwerp. Letterlijk.

De personages worden mooi neergezet maar ik had wel wat moeite met het feit dat ze toch allemaal wat zwart-wit worden voorgesteld. Wat volgt is een ontluisterende geschiedenis over een familie die van dag 1 gedoemd was om ten onder te gaan.

Tot hier het goede nieuws. Wat me echter bij lezing meer en meer begon te storen was het feit dat de schrijver nogal vaak uit de bocht gaat met het gehanteerde proza. Te overdreven 'literair' willen overkomen als het ware. Bloemig taalgebruik met vergelijkingen die soms wel erg vergezocht waren om het zacht uit te drukken. 'Woesten' vond ik puur, 'Blindelings' vond ik geforceerd.

Daarom 3,5 *


Gast
geplaatst: vandaag om 23:55 uur

geplaatst: vandaag om 23:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.