menu

Mothering Sunday: A Romance - Graham Swift (2016)

Alternatieve titel: Moeders Zondag

mijn stem
3,83 (9)
9 stemmen

Engels
Psychologisch

136 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Het is 30 maart 1924, Moeders Zondag. Het is de dag waarop al het huispersoneel vrijaf krijgt voor familiebezoek. Jane Fairchild is een dienstmeisje dat als kind te vondeling is gelegd. Hoe zal zij deze dag doorbrengen? Zij heeft immers geen moeder om te bezoeken. Hoe zal de rest van haar leven zich ontvouwen, na de gebeurtenissen van deze dag - een dag om nooit meer te vergeten? Het levensverhaal van deze jonge vrouw vormt het hart van dit boek - In 'Moeders Zondag' zijn geluk, hartstocht en een afschuwelijk verlies met elkaar verweven in het tijdsbestek van een eerste, idyllische zomerdag.

zoeken in:

4,0
Wat een prachtboek - daar heb ik wel eens behoefte aan om de treurigheid van al het lokale en wereldnieuws mee te kunnen compenseren. Ik las het in de (uitstekende) vertaling van Irving Pardoen, en achteraf beschouwd vind ik dat jammer. Deze schitterende, prachtig gecomponeerde roman moet je zo mogelijk in de oorspronkelijke tekst lezen, en misschien doe ik dat nog wel eens.
De lichte toon en de structuur met de vooruitblikken op Jane's leven vond ik heel verrassend.
Ben nu ook benieuwd geworden naar de andere romans die Graham Swift heeft gepubliceerd.

avatar van Halley23
4,5
Halley23 (moderator)
Gelezen tijdens mijn recente vakantie. Langere recensie volgt... hier alvast een citaat uit de Independent: "...it is like Ian McEwan's On Chesil Beach, only with better sex."

3,0
Uitgebreid wordt Mothering Sunday 1924 beschreven in dit boek, soms ook met overbodige herhalingen. Realiseer me wel dat deze dag cruciaal was in het leven van de hoofdpersoon Jane Fairchild, maar als consument (lezer) wordt het mij toch iets te veel. Het is verder een mooi geschreven verhaal. Een deel van een schilderij van Amedeo Mogdigliani, voorstellende een naakte vrouw prijkt op de stofomslag. Voor Paul Sheringham is Jane Fairchild, het dienstmeisje van een bevriende familie Niven de ware sekspartner, er wordt echter voor Paul een gearrangeerd huwelijk geregeld met Emma Hobday. Het speelt zich af zes jaar na de Eerste wereldoorlog. Er is treurnis alom in Engeland. In zowel de families Niven en Sheringham zijn twee zonen gesneuveld. Paul was alleen nog over, de Niven’s hadden zelfs geen erfopvolger meer. Honderdduizenden Britse jongemannen waren gesneuveld en er moeten in de daarop volgende jaren een groot vrouwenoverschot zijn geweest. Jane was geboren in 1901, wordt een bekend schrijfster en stokoud. Bijna haalt ze de eeuwwisseling 2000.Een gelijkenis met Ian McEwan’s boek On Chesil beach kon ik niet vinden. De boeken spelen zich af in een andere tijd en ook de personen lijken niet op elkaar.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:37 uur

geplaatst: vandaag om 16:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.