menu

Harry Potter and the Goblet of Fire - J.K. Rowling (2000)

Alternatieve titel: Harry Potter en de Vuurbeker

mijn stem
4,15 (726)
726 stemmen

Engels
Jeugdboek
Fantasy

636 pagina's
Eerste druk: Bloomsbury, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Harry kan niet wachten tot hij terug mag naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, om aan zijn vierde schooljaar te beginnen. Maar voor het zover is, wordt hij door de familie Wemel op spectaculaire wijze bij de Duffelingen opgehaald, om mee te gaan naar de finale van het WK Zwerkbal! Harry weet dan nog niet dat er dat jaar op Zweinstein een nog groter en spannender evenement zal plaatsvinden. Ondanks alle opwinding en magische gebeurtenissen, probeert hij zich toch op zijn lessen te concentreren. Ondertussen zijn er allerlei tekenen die er op wijzen dat Voldemort, met behulp van Duistere tovenaars, weer aan kracht begint te winnen. De angst dat Hij Die Niet Genoemd Mag Worden opnieuw zal toeslaan, wordt steeds groter...

zoeken in:
avatar van eRCee
4,5
Nog één berichtje dan bij een HP, om het af te leren.

Deel 4 vind ik namelijk tot nu toe het beste deel. Rowling schakelt duidelijk naar een hogere versnelling. Het is allemaal net wat donkerder en volwassener zonder dat dit ten koste gaat van de humor en het leesplezier. Het boek is een stuk dikker dan de vorige drie maar nergens wordt het verhaal te lang uitgesponnen (zoals in deel 5 en 6 wel een beetje gebeurt).

Door dit alles vond ik dit de spannendste en indrukwekkendste Harry Potter. De finale is adembenemend en schokkend. Met een droge mond en knikkende knieen sloeg ik de laatste bladzijdes om. Ongekend in de 'kinder'literatuur. 4,5*

avatar van tommykonijn
5,0
Net uitgelezen. Pareltje! Rowling weet het hele boek aan een stuk door spannend en boeiend te houden. Ik dwaalde nooit af en bleef altijd bij het verhaal. Het begint weer leuk bij de Duffelingen gevolgd door een spectaculair WK Zwekrbal en Toverschool Toernooi. Elke opdracht wordt zorgvuldig uitgewerkt en (mooi) beschreven. Alles lijkt een beetje ingewikkeld maar het wordt allemaal zo logisch neergezet. Rowling is echt een genie om een reeks als deze zo kloppend te bedenken. Na het lezen (en in het geval van de film - kijken) van deel 1 had ik nooit gedacht dat de serie zo'n wending zou gaan nemen. Prachtig en fenomenaal!

4,0
‘That’s sick’, Ron muttered. ‘That is really sick’

Waar ik al niet meer op had gehoopt, gebeurt dan toch in Harry Potter #4. Terwijl de humor even scherp is als in de vorige delen en het verhaal ook weer loopt als een tierelier, krijgt de serie eindelijk serieus vlees op de botten.

Er wordt vaak beweerd dat de serie volwassen wordt in het derde deel, maar daar ben ik het niet mee eens. Het derde deel is duisterder dan de vorige delen, maar het is een duisternis die leunt op verschijnselen uit genrefilms en genreliteratuur. De ontvluchte seriemoordenaar kennen we uit de misdaadliteratuur en de Dementors komen zo uit een horrorfilm gestapt. Omdat ze als type al bekend zijn, zijn ze eerder geruststellend dan verontrustend.

In het vierde deel zit ook veel duisternis, maar die is veel wranger. Het begint met de gebeurtenissen na de World Cup Quidditch, die mij vreemd genoeg een beetje deden denken aan een rally van de Ku Klux Klan. Ziek, zoals Ron al opmerkt. Dan is er nog een vrouwelijke House Elf die verandert in een alcoholisch vod (wat misschien grappig klinkt, maar het zeker niet is). Het meest shocking (want totaal onverwacht wat mij betreft) is de dood van Cedric Diggory. De dood van een volstrekt onschuldig persoon verwacht je echt niet in een serie als deze.

Het maakt dat deze vierde Potter indrukwekkender is dan de vorige delen. Helaas is de finale iets te lang uitgesponnen en zitten er weer een paar malligheidjes in de plot. Maar in tegenstelling tot de vorige delen, zal ik deze Potter niet snel vergeten.

avatar van the Cheshire cat
4,5
Leuk dat de Sorteerhoed weer terugkeert in dit vierde Potter-verhaal, vraag me echter wel
af in welk Huis de hoed mijzelf zou hebben ingedeeld. Huffelpuf waarschijnlijk. Of toch
Zwadderich?
Mijn complimenten voor de vertalingen van Wiebe Buddingh by the way, erg goed.

3,0
Terwijl dit vroeger toch mijn favoriete deel was, vond ik het nu als luisterboek juist minder sterk dan de eerdere delen. Het is aanmerkelijk langer dan de eerste drie boeken, maar het verhaal vond ik soms onlogisch (als ieder voorwerp kan worden omgetoverd tot portal, waarom moest het dan per se de vuurbeker zijn die Harry naar Voldemort brengt?) en soms gekunsteld (bijv de twist dat Vilijn en Krenk jr dezelfde namen als hun vaders blijken te hebben). Daarnaast mist het boek door de lengte wat vaart, waarbij een aantal oninteressante subplots, die soms ruim voor het einde van het boek verlaten worden, ook niet helpen (bijv Hermeliens actiegroep tegen huiselven). Gelukkig valt er ook weer ontzettend veel te genieten, met het gala, de opdrachten voor de vuurbeker en (mn dankzij de stem(men) van Jan Meng!) zo'n beetje alle scenes waarin de buitenlandse scholen een rol spelen als hoogtepunten. 3,5*

avatar van mjk87
4,5
De beste Harry Potter, vooral omdat de magie uit de eerste drie delen nog volop aanwezig is, het boek duidelijker een wat zwaardere toon krijgt, de drie hoofdpersonen nu echt interessant beginnen te worden en natuurlijk de grote vijand die tot leven komt. In wezen zijn alle delen van Harry Potter gewoon thrillers met vaak een afgerond verhaal binnen een boek en een doorlopende draad door de serie heen. De boeken zijn spannend, maar geven ook een mooie wereld mee en de personages worden goed beschreven. Verder is in dit werk de lengte een pluspunt omdat je volledig in de toverwereld kan verdwalen en de world cup quidditch is een fijne toevoeging.

avatar van handsome_devil
3,0
Iedereen vertelde me dat de Harry Potter-reeks vooral na het derde deel geweldig wordt. Harry Potter en de Gevangene van Azkaban vond ik al bijzonder geslaagd, dus de verwachtingen lagen best hoog voor dit vierde deel. En toegegeven, het laatste kwart is ook wel echt fantastisch, maar als geheel kon dit vierde deel me toch minder boeien.

De boeken worden steeds dikker in deze reeks en ondanks dat ik de door Stephen Fry voorgelezen Engelstalige editie op anderhalve snelheid luister, was ik er toch dik 20 uur zoet mee. Ik heb even gekeken hoe lang het vijfde deel me gaat kosten en ik geef toe, de moed zakt me wat in de schoenen.

Lees verder

Gast
geplaatst: vandaag om 05:54 uur

geplaatst: vandaag om 05:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.