menu

Harry Potter and the Deathly Hallows - J.K. Rowling (2007)

Alternatieve titel: Harry Potter en de Relieken van de Dood

mijn stem
4,37 (709)
709 stemmen

Engels
Jeugdboek
Avontuur / Fantasy

608 pagina's
Eerste druk: Bloomsbury, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Harry staat voor een duistere, gevaarlijke en haast onmogelijke taak: hij moet de overgebleven Gruzielementen van Voldemort opsporen en vernietigen. Nooit eerder voelde Harry zich zo eenzaam en onzeker over zijn toekomst, maar het is aan hem om de kracht te vinden om de zware taak goed te volbrengen. Om zonder angst of aarzeling aan zijn lange, zware reis te beginnen, moet Harry eerst zijn veilige omgeving verlaten...

zoeken in:
avatar van Grovonion2
4,0
Waarom verzint ze gewoon niet iets nieuws? Ze zal Harry Potter wel nooit kunnen overtreffen maar alles is beter dan je eigen mythe om zeep helpen.

5,0
Ik vind het het meest fantastische Harry Potter boek. Mijn moeder en ik hebben hem aan mijn vader cadeau gegeven voor zijn verjaardag, maar konden zelf niet wachten, en hebben hem al vast uit gelezen voor we hem gaven. Het is jammer dat er iet meer wordt verteld over het latere leven van Harry, bijvoorbeeld over zijn werk.

5,0
Harry in zijn laatste deel opzoek naar de gruzielementen.
Harry Potter is mijn favoriete serie boeken.
En nu word nog eens me der aan herrinerd waarom.

Omdat hij geweldige avonturen beleeft en Rowling een fantastische wereld heeft geschept.
Dit laatste deel opnieuw alleen niet op Zweinstein.
Toch kon het me niet echt schelen.
Want dit deel is echt het beste boek die ik ooit heb gelezen.
Met een fantastisch begin,wat zeg ik nu gans het boek is fantastisch geen letter heb ik me verveeld of me er moeten doorslaan.

Jammer dat ze met de serie stopt maarja aan elk begin komt een eind.
Door haar boeken is Harry Potter een fenomeen geworden met games en films en nu een pretpark.

Het verhaal zit weer goed inelkaar met genoeg gebeurtenissen.
Het boek is voor een kinderboek spannend.
Ik vind dit deel zonder Zweinstein veel boeinder en volwassener dan met Zweinstein.

Dus heb een fantastisch boek gelezen en nr.1 in mijn top 10.
Dit was mijn eerst recensie op Boekmeter.
5*

5,0
Echt een toppertje dit, Zat al tijden hierop te wachten, misschien een idee om ook de film te kijken?

avatar van Aragon
5,0
kobe bryant fan schreef:

Ik vind dit deel zonder Zweinstein veel boeiender en volwassener dan met Zweinstein.


Niet helemaal kloppend natuurlijk.
De finale is in de bossen rond en uiteindelijk op zweinstein.
De uiteindelijke terugkomst op Zwijnstein is juist zo glorieus, omdat we zolang weg waren.
Qua spanningsboog ultiem lijkt me.
Iedereen komt dus aan zijn trekken.

5,0
Aragon schreef:
(quote)


Niet helemaal kloppend natuurlijk.
De finale is in de bossen rond en uiteindelijk op zweinstein.
De uiteindelijke terugkomst op Zwijnstein is juist zo glorieus, omdat we zolang weg waren.
Qua spanningsboog ultiem lijkt me.
Iedereen komt dus aan zijn trekken.


Ja daar heb je een punt maar uiteindelijk zijn ze op Zweinstein met alleen gevechten zoals het hoort en misschien dacht Rowling wel we zijn hier begonnen dus laten we hier eindigen.

4,5
Donkerwoud schreef:
En daarnaast heeft ze ook de weg naar nieuwe ontwikkelingen voor de jonge Potter en co afgesloten met de epiloog. Wat wellicht zou kunnen is dat ze een nieuwe schurk erin gooit en het verhaal laat afspelen vanuit het perspectief van de zoon van Harry.

Er is een Amerikaan die inderdaad al aan een hele nieuwe serie e-books bezig is rond het personage van James Potter. Hij zit zelfs al aan boek 3. Allemaal volledig gratis omdat hij anders met copyrights en toestanden in de problemen zou komen: Link
Ik heb zelf ooit de eerste episode gelezen en die viel nog behoorlijk goed mee, als je je er eenmaal over kan zetten dat het door een Amerikaan geschreven is, wat je dus wel degelijk merkt.

Wie weet heeft dit Rowling wel geprikkeld om zelf op dat elan door te gaan. Wat daar van te denken, weet ik niet.

avatar van Thomas83
5,0
Grappig. Verwacht er niet teveel van, maar zal daar nog wel een keer naar kijken.

5,0
Gestopt op een hoogtepunt!
Zonder twijfel het beste uit de reeks!

5,0
Gans Rowling haar carriere was haar hoogtepunt hoor!

avatar van tommykonijn
5,0
Wat een finale!
Ik heb me echt lang de tijd genomen om het uitgebreid te lezen, zodat ik het zo goed mogelijk snapte. Er zit een goede verhaallijn, en zodra Harry toch weer op Zweinstein komt breekt er een enorme spanning los, en wordt het boek nog indrukwekkender dan het al was. Het is heel knap om een laatste boek uit een fenomenale reeks die miljoenen mensen lezen, elk ander deel te laten overtreffen. Maar Rowling is het gelukt, en het resultaat mag er wezen. Ook een leuk stukje van 19 jaar later.. Echt een top boek, het beste wat ik ooit heb gelezen!

5*

Ik ben heel erg blij met dit boek, heb hem gelezen toen ik elf was en doe nu een foutenanalyse.
Mensen die het boek hebben gelezen, zullen snappen dat ik vanaf moment één Sneep vertrouwde. Nog steeds trouwens.
5*

avatar van Peno3
3,5
Ja, natuurlijk. Harry Potter. Een geweldige serie met een verbluffend einde. Ik heb alleen wel lang nagedacht over hoe je 'Gruzielementen' nou uit spreekt. Er werd mij laatst wijsgemaakt dat het 'gruzielelementen' zou zijn geweest, maar dat geloof ik nog steeds niet. 5*

avatar van Thomas83
5,0
Een aantal weken terug voor het eerst heel de serie herlezen, en ik kan nu toch niet anders dan de conclusie trekken dat dit laatste boek duidelijk het beste van de serie is. Hoewel de voorgaande delen vol met sfeer, erg leuke personages en een prettig tempo zitten is dit boek veel beter geschreven (niet steeds dezelfde terugkerende woordjes zoals beaming bijvoorbeeld) en veel verrassender, spannender, avontuurlijker.

Wat ik als het grote thema van het boek beschouw, namelijk dat het uiteindelijk je eigen (morele) keuzes zijn die je bepalen als mens, en niet zozeer je achtergrond en afkomst, dat staat ook echt als een huis, en goed en kwaad zijn door heel de serie nog aardig genuanceerd uitgewerkt. Er zijn nauwelijks of geen belangrijke personages die niet zowel hun goede of slechte kanten hebben.

Zelfs Voldemort kun je door zijn verleden niet geheel als de simpele grote bad guy zien, ook al is hij dat natuurlijk wel door juist de manier waarop hij omgaat met zijn verleden en talenten. Harry en hij hebben een zeer vergelijkbare achtergrond, maar ze verschillen zo enorm als mens uiteindelijk doordat ze allebei een heel ander pad in zijn geslagen. Subtiel ook hoe dat soort parallellen ook met kleine details worden benadrukt zoals de kleur ogen van beiden. Aanvankelijk lijkt het wat flauw en cliché dat Voldemort rode ogen heeft, maar bekeken vanuit symbolisch perspectief is het toch zeer gepast.

Zo steekt heel de serie naadloos in elkaar, is doorweven van allerlei van dat soort intelligente verbanden, verwijzingen en nuances. Rowling heeft het ook voor elkaar gekregen een wereld te scheppen die zowel de fantasie prikkelt en lekker gedetailleerd aanvoelt (hoeveel personages en verwijzingen die aanvankelijk nog weinig voor lijken te stellen maar later in de serie terugkeren) als overzichtelijk blijft en heel vertrouwd aanvoelt.

In dit laatste boek keren een hoop personages terug, zitten er wat aardige verwijzingen naar het verleden in de serie en losse eindjes worden overtuigend aan elkaar geknoopt. Een haast perfecte afsluiter van een serie, en voor de fan ook een soort van nostalgietrip. Meerdere personages zijn natuurlijk ook fantastisch, en wat me nog het meeste aangreep in dit boek is denk ik de dood van Snape. Hoe hij vlak voor hij sterft nog tegen Harry zegt dat hij hem aan moet kijken (ongezegd) omdat hij zijn moeders ogen een laatste keer wil zien (hoe vaak er in de serie daar niet naar verwezen is), prachtig! Zo'n scene had oversentimenteel kunnen zijn natuurlijk, maar doordat Snape zo sterk als personage is neergezet ontroerde het me juist.


Zo ongeveer na dit gedeelte wordt het boek wel even iets minder vind ik. Hoewel de Battle of Hogwarts nog altijd leuk is om te lezen is Rowling wel wat overenthousiast door zoveel kinderen mee te laten vechten. Er leggen ook aardig wat belangrijke personages, vrij rap en kort beschreven, het loodje, maar dit vond ik juist wel goed. Zo gaat dat in tijden van oorlog vaak.

Tegen deze tijd verzandt Rowling wel weer een beetje in haar oude en mindere schrijfstijl. Zal wel komen omdat ze bepaalde delen eerder al heeft geschreven. Van de epiloog weet ik in elk geval dat dat zo is. Die is ook wel wat al te zoet met de namen van Harry's kinderen, maar het is een te verwaarlozen smetje. Daarvoor wordt juist weer ijzersterk uitgepakt met de dood van Harry, het spirituele weerzien met Dumbledore op King's Cross (weer die geslaagde symboliek) en ook nog wel de lang verwachte confrontatie tussen Harry en Voldemort, die een beetje leest als zo'n detective waarin Sherlock aan iedereen uitlegt hoe hij de dader heeft kunnen pakken.

Geweldige afsluiter van een geweldige reeks. Door de soms ook onvermijdelijke wat simplistische uitwerking van de verfilmingen krijgt de serie toch niet helemaal het krediet dat het verdient. Natuurlijk is Rowling niet de meest begaafde schrijver. Toch heeft ze hier geniaal een hele fantasiewereld kunnen construeren. Over alles lijkt echt goed nagedacht. Er zullen altijd wel foutjes in sluipen, maar ze heeft dat echt heel erg beperkt gehouden. Het eindresultaat van haar werk is een van de series waar ik het meeste leesplezier ooit aan heb gehad.

avatar van tommykonijn
5,0
Vandaag weer helemaal uitgelezen.
Naar aanleiding van het herlezen van de vorige zes boeken vond ik dat deze er ook nog bijhoorde. Als afsluiter. En hij blijft echt fenomenaal! Dit is gewoon de beste van allemaal. Het verhaal is erg mooi, en alles wordt ook heel goed omschreven. Het lijkt een dik boek, en misschien heb je er niet zo'n zin in om hem te lezen, maar als je eenmaal begonnen bent kun je niet meer stoppen. Tenminste, ik had dat. Ik moest weer lezen hoe het afliep en hoe alles duidelijk werd voor zowel de personages als ikzelf. En dan begint bij de teurgkeer naar Zweinstein uiteraard de grote ontknoping. Ik weet hoe het gaat lopen, maar het blijft spannend en een genot om te lezen. Harry Potter heeft mij 10 jaar al vermaakt. Vanaf de eerste film tot aan de laatste, en van het eerste boek tot aan het laatste. Het stopt dan wel hier, maar wat mij betreft kunnen er gewoon nog 10 (ik denk wel meer) jaren bij. Want ik zal deze serie gewoon nooit meer vergeten. In mijn ogen de beste verhalen reeks ooit.

Joanne Rowling: Bedankt!

3,0
En dat was dan de Harry Potterreeks. Helaas was nummer 7 een beetje een tegenvaller, na de geweldige delen 4, 5 en 6. Drie belangrijke redenen hiervoor.

In de eerste plaats is het jammer dat deze Potter zich voor het grootste deel buiten Hogwarts afspeelt. De school, diens inwoners en rituelen zijn wat mij betreft onlosmakelijk verbonden met Harry’s avonturen. Tot nu toe was ieder deel niet alleen een volgende stap in de machtsgreep van Voldemort, maar ook de kroniek van een schooljaar. In deel 7 wordt Harry’s wereld misschien wel groter, maar veel boeiender wordt het daarmee niet.

Tweede misser is het volkomen ontbreken van humor. Die humor werd met ieder volgend deel al kariger, maar in deel 7 is er niets meer van over. Die humor werkte niet alleen verfrissend en luchtte de boel een beetje op, maar herinnerde je er ook steeds aan dat je bezig was met een boek over tovenaarsleerlingen op vliegende bezems, die met hun toverstaven allerlei trucjes konden en die tegen een grote boze tovenaar streden. In deel 7 moeten we het allemaal heel serieus gaan nemen, en paradoxaal genoeg wordt het op die manier juist heel kinderachtig.

Derde misser is wat mij betreft het groot aantal doden. Ook in dat opzicht neemt het boek zichzelf veel te serieus. En belangrijker nog, na al die doden heeft het uiteindelijke resultaat toch een heel bittere nasmaak.

Wat verder nog opviel, was dat het er soms op leek alsof een heel bataljon filmscriptschrijvers over Rowlings schouder meelazen en af en toe wat aanwijzingen gaven. Veel scènes leken geschreven voor de film (bijvoorbeeld heel veel scènes waarin iemand na een oplawaai met zijn rug tegen een muur knalt, wat zo’n beetje de meest vertoonde scène in actiefilms is sinds je met digitale technieken zo’n lekker lomp effect kunt krijgen).

De epiloog vond ik dan wel weer aardig. Met die epiloog sloot Rowling ieder vervolg op de reeks uit, een actie die ik me in haar plaats wel kan voorstellen. En in die epiloog zat gelukkig ook weer eens wat humor. Maar met dat kleine beetje humor poetste ze de teleurstelling van dit zevende deel natuurlijk niet weg.

5,0
Perfect. Gewoon perfect

5,0
Geweldig boek en een geweldig einde voor de laatste reeks!

avatar van Rainbow
3,5
Beetje een tegenvaller in vergelijking met de rest van de reeks vind ik. Het verhaal zit er goed in elkaar, maar naar het einde toe wordt het zo snel afgehaspeld dat er nooit die geweldige climax komt waar je eigenlijk al de hele reeks op zit te wachten.

StephenKingfan
Elke keer kom ik voor mijn gevoel een fout tegen maar dan heb ik het verkeerd. Dan ben ik iets vergeten ofzo. Dus misschien kan iemand deze theorie verbeteren:


Grindlewald had de Elder Wand gestolen
Maar het werkte niet voor hem want je moet de eigenaar overmeesteren om de meester van de staf te worden dus hij was nog even krachtig
Toen ging hij dueeleren met Dumbledore won Dumbledore en heeft hij altijd de elder wand gehouden tot Half Blood Prince.
Toen werd Draco de meester van de staf. Sneep had Dumbledore dan wel vermoord. Maar Draco had hem ontmeesterd. Toen had Voldemort Sneep vermoord omdat hij dacht dat Sneep de meester ervan was en toen ging hij daarmee tegen Harry vechten. En toen kwam de stok naar Harry toe en werd Voldemort vermoord. Harry had Draco namelijk overmeester. Maar uiteindelijk heeft nog steeds Grindlewald de stok gestolen toch? Dus toen Dumbledore hem overmeesterde
Had hij eigenlik helemaal niet de toverstaf van de eigenaar ervan overmeesterd en is hij nooit van hem geweest. Waar zit mijn fout?...

avatar van Feutje
5,0
Kijk, het zit zo;
Dumbledore ontwapende Grindelwald, dus werd hij de nieuwe meester, want als de stok overmeesterd wordt - uit wiens handen dan ook - zal hij gehoorzamen aan degene die hem heeft overmeesterd.
Op de avond in de astronomietoren ontwapende Draco Dumbledore, waardoor de stok aan hem gehoorzaamde. Snape kon dus doen wat hij wilde met Dumbledore, maar die had geen stok meer dus ja... En dan komt Voldie, die denkt dat Snape de meester is van de Elder Wand en vermoordt hem (waar ik nog regelmatig erg kwaad over ben. Ik had écht zoiets van; 'HARRY, BEN JÍJ NOU EEN TOVENAAR?!'. Buh, kan me daar wel echt aan storen. Zeker omdat hij Hermione bij zich had - de briljante heks.
Uiteindelijk blijkt Harry de meester van de stok - omdat hij Draco al heeft ontwapend - en kan Voldemort dus niks tegen hem uitbrengen. Je zat goed

StephenKingfan
De enige vraag was of Dumbledore wel de eigenaar was van de staf aangezien Grindlewald dat ook nooit geweest is. Want dan waren degene die hem daarna hadden gewonnen ook niet de meester geweest. Maar je hoeft dus niet de laatste eigenaar te verslaan, degene die hem als laatste had? Dan klopt het allemaal ook.

avatar van Feutje
5,0
Het wordt in the Tales of Beedle the Bard, bij het verhaal van de drie broers, ook verteld dat de staf gejat werd van een broer en dat diezelfde broer ermee werd vermoord

avatar van poema
5,0
1 van de weinige boeken die ik 5 sterren geef maar dit is toch wel een hoogvliegertje hoor. Rowling maakt een schitterend einde aan haar boekenreeks boordevol ontknopingen en spannende situaties.

de sfeer die in dit boek hangt is voor mij overweldigend. Het was zo geschreven dat ik het niet weg kon leggen en het dus al redelijk snel uit had.

Personages zijn weer goed neergezet zoals ook in de andere 6 boeken. de verschillende plekken waar ze komen vind ik ook weer sfeervol neergezet en het boek bevat ook genoeg actie.

Ondanks dat je eigenlijk al wel weet dat Harry voldemort zou verslaan blijft het boek spannend. Meer heb ik er eigenlijk niet over te zeggen.

Aanrader!

10/10

avatar van cmr
5,0
cmr
Prachtig boek, ik heb het met plezier gelezen. Hoe verzin je het.

avatar van the Cheshire cat
4,5
Aan de ene kant verdrietig dat 't allemaal weer voorbij is aan de andere kant blij dat ik
mij niet meer hoef te storen aan die betweter van een Hermelien Griffel. Krijgt ze me daar
een rapport zeg, Albert Einstein zou er 'en moord voor plegen zo goed, is dat perfectionistische
kleine kreng nog niet tevreden Ze zouden er de Spaanse Inquisitie op af moeten sturen op dat
kind!

Ik heb alle delen met veel plezier gelezen en de eerste delen nog een paar keer overnieuw. Jammer dat het verhaal ten einde is gekomen..

avatar van Donkerwoud
4,0
Auw, wat gaat de tijd toch snel.Voelt geen 6 jaar terug dat ik de hardcover van dat boek kocht...haha.

4,5
De cirkel is rond!

De afgelopen weken heb ik eens lekker de tijd genomen om- met vooruitzicht op de kerstdagen- alle Harry Potter boeken te lezen. Bij de 7 delen hangt altijd een kerstsfeer, zonder dat het nadrukkelijk aanwezig is in de boeken.
Het is knap hoe de schrijfster een magische wereld creëert, waarin kinderen en volwassenen zich in kunnen verliezen. Persoonlijk vind ik de boeken steeds beter worden, omdat het verhaal zich ontvouwd in een strijd tussen 'goed' en 'kwaad'. In het laatste deel komen alle losse eindjes bij elkaar en wordt het voor de lezer echt duidelijk hoe de vork in de steel zit.
Het enige minpuntje vind ik de omschrijvingen van bepaalde locaties en sommige gebeurtenissen. Ik vond dit niet duidelijk naar voren komen en ik kon er moeilijk een voorstelling van maken.
Afgezien hiervan, blijven het fantastische boeken. Het verhaal, de spanning, de mythologie die in de boeken voorkomt en de personages maken het boek zo goed als compleet.
Je zou het magisch kunnen noemen!

0,5
Het zal aan mijn leeftijd liggen (ik ben 54) maar dit kinderboek zo hoog in de top 250?? Ik begrijp het niet.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:31 uur

geplaatst: vandaag om 18:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.