menu

The Invention of Nature: Alexander von Humboldt's New World - Andrea Wulf (2015)

Alternatieve titel: De Uitvinder van de Natuur: Het Avontuurlijke Leven van Alexander von Humboldt

mijn stem
4,12 (8)
8 stemmen

Engels
Historisch

473 pagina's
Eerste druk: Alfred A. Knopf, New York (Verenigde Staten)

Alexander von Humboldt (1769-1859) was een moedige ontdekkingsreiziger en de bekendste wetenschapper van zijn tijd. Hij had een grote honger naar avontuur en ontdekkingen, hij beklom de hoogste vulkaan ter wereld, reisde door Siberië, waar de bevolking aan miltvuur leed, en deed onderzoek in de meest afgelegen gebieden. Met zijn ideeën was hij zijn tijd ver vooruit. Andrea Wulf beschrijft zijn gedurfde expedities en geeft op toegankelijke wijze inzicht in zijn baanbrekende onderzoek naar de wijze waarop het landschap zich op verschillende continenten heeft gevormd; Von Humboldt wist toen al dat menselijk ingrijpen wel degelijk effect heeft op het klimaat.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
4,5
Wat goed! Ik was al een poosje aan het kijken naar een boek over Alexander von Humboldt en ik word zowaar op mijn wenken bediend.

avatar van Raspoetin
4,5
Deze onlangs uitgelezen en het heeft mijn hoge verwachtingen meer dan waargemaakt. Alexander von Humboldt was enkel meer dan alleen een natuurwetenschapper - een studie die door zijn ijver pas vorm krijgt. Hij was een visionair en een inspirator van vele andere grote geleerden en denkers van zijn tijd. Personen zoals Johan Wolfgang von Goethe, Charles Darwin, Simon Bolivar,Thomas Jefferson en vele anderen. Zijn reis door voormalig Nieuw-Spanje was een geweldige indrukwekkende onderneming die door Andrea Wulf heerlijk is neergepend. De beste man verdient opnieuw te worden geeerd en van de vergetelheid te worden gered.

Mooi om te zien dat een wetenschapshistorisch werk op deze manier het grote publiek bereikt. Wil dit boek nog een keertje lezen, maar het is een vakgebied waarover ik me altijd heb verbaasd dat het zo marginaal is gerepresenteerd in de boekhandels. Er zijn zo ontzettend veel mooie verhalen te vertellen (en te ontkrachten!).

4,0
Een prestigieus boek dat terecht enkele vermaarde literaire prijzen won.
Het succes van het boek heeft ongetwijfeld te maken met hoe Wulf er weergaloos in geslaagd is om met een gigantisch aantal bronnen en referenties een omvangrijk, maar fijn gedocumenteerd werk te maken. Het moet voor Andrea Wulf beslist een wispelturig, kronkelend en veranderlijk proces geweest zijn al deze referenties feilloos in elkaar te laten overlopen tot een non-fictie boek dat (haast) leest als een roman. Ik kan me bovendien voorstellen hoe niet alle bronnen die ze geraadpleegd heeft, ook daadwerkelijk relevant waren. Het boek is hierdoor een huzarenstuk geworden van doordacht onderzoek dat bovendien leest als een trein.

Ik heb het boek letterlijk verslonden. Dit op aanraden van een vriend... Ik kende von Humboldt enkel vaag bij naam... Hoe verder ik in het boek bladerde, hoe meer ik verwonderd raakte over hoe dergelijk talent en visionair en bovendien de beroemdste persoon van het verlichte (en revolutionaire) tijdperk zo in de vergetelheid kon raken...

Alle eer aan Alexander en Andrea... Na het lezen van dit boek, kijk je (dankzij beiden) op een andere manier naar de natuur!!!

Gast
geplaatst: vandaag om 22:42 uur

geplaatst: vandaag om 22:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.