menu

Club Brancuzzi - Maarten Buser (2016)

mijn stem
3,86 (7)
7 stemmen

Nederlands
Gedichtenbundel
Psychologisch

64 pagina's
Eerste druk: Koppernik, Amsterdam (Nederland)

''Club Brancuzzi'' bestaat uit gedichten die, naast hun afzonderlijke scenische kwaliteiten, een verhalend geheel vormen. Daarin maken we kennis met de verteller, de bevriende kunstenaar Claude, en hun beider vriendin Sybille. Voor het relaas van de verwachtingsvolle aanloop tot hun geplande bezoek aan Club Brancuzzi is de taal zo afgesteld dat er zowel registrerend verslag wordt gedaan als de nodige ruimte voor emotionele suggestie wordt gelaten. Een geladen, broeierige sfeer is het gevolg.

zoeken in:
avatar van mjk87
4,0
Fijne bundel. Vooral de mix tussen poëzie en plot doet dit goed, buiten dat Buser ook redelijk begrijpelijke poëzie schrijft met krachtige beelden en soms zelfs hele mooie: die kapstok; die schommel; de film waarbij je een glas fris kan halen (ik heb een collega die het dan altijd heeft over films waar je naast kan fm'en - misschien banaler, maar hetzelfde wordt bedoeld).
Het is ook knap dat hij met zo weinig woorden en pagina's toch een volwaardig verhaal weet te schrijven waarin je de personages een beetje leert kennen en zelfs in hun emoties kan meegaan. Geinig zijn ook de hiphopverwijzingen (Lamar, Atmosphere, No Church in the Wild) maar geen idee wat dit met de rest van het werk vandoen heeft. 4,0*.

avatar van Snuifdoos
Waar kan ik deze downloaden.

avatar van Donkerwoud
4,0
Snuifdoos schreef:
Waar kan ik deze downloaden.


Als e-book op Bol.com.

avatar van slowgaze
Snuifdoos schreef:
Waar kan ik deze downloaden.

De normale torrentkanalen werken niet?

avatar van HankMoody
Ik ben nu het boek woord voor woord aan het overtypen dus nog even geduld. Ook zal ik wat persoonlijke gedachtegangen van mij erbij zetten. Gevoelens en emoties die ik ervaarde tijdens het lezen.

Ik wou de grap over downloaden ook maken maar deed het toch niet.

avatar van liv2
Pageturner schreef:
Verwachten. Het is iets wat we beter niet zouden doen, want we verwachten immers altijd te veel, en dan zijn we teleurgesteld. Maar toch doen we het, elke keer opnieuw. Zoals drinken, en achter de liefde aan gaan. Over die hypermenselijke onhebbelijkheid gaat Club Brancuzzi van Maarten Buser, een roman in gedichten, of een dichtbundel die een roman vormt, ’t is maar hoe je ’t bekijkt.
Dat verwachten is al meteen sterk aanwezig in Daar zijn, dat ook op de achterflap staat. De protagonist is zo benieuwd naar de club uit de titel, die weldra opent, dat hij al eens wil gaan kijken of er nog niks te zien is, ook al weet hij dat dit geen zin heeft. Het zijn die beelden die Club Brancuzzi zo sterk maken. De avond die valt en als een slang op je afkruipt en als je wakker wordt om je been zit. Het gesprek als een schommel waar jeugdherinneringen op gezet worden. En de damesjas aan de kapstok, die aankomt als een vuistslag. Je krijgt dat bekende gevoel van wakker worden op een koude ochtend en al wat er rest van het feestje zijn de kleverige vloer, de glazen confetti en de indruk dat het allemaal zoveel meer had kunnen zijn. Je ziet een beklijvend verhaal voorbij trekken, subtiele plotwendingen uit een film over een driehoeksverhouding die vroeg of laat wel tot een einde moet komen. En toch blijft de protagonist hopen dat dit nooit zo ver komt. En dat het achteraf toch nog kan goedkomen. Toch blijft hij verwachten.


Nu heb ik zelf de bundel nog niet gelezen maar Pageturner jouw beschrijving kan ook wel tellen vind ik. Sublieme weergave van een gevoel bij een boek.

avatar van Pageturner
4,0
Je doet me blozen

Deze gedichtenbundel in de winkel besnuffeld (dus niet helemaal gelezen). Een positieve indruk aan overgehouden. Vooral het gedicht “Triptiek” heeft mij verbaasd. Het gedicht staat half in de werkelijkheid en speelt zich half af in een soort van religieuze roes die beangstigend is, verstikkend. Die beelden, werkelijkheid en waan, worden, als ik het goed begrijp, vernuftig in elkaar geschoven. Uitzonderlijk! Een buiging voor deze dichter.

avatar van slowgaze
Lieve kijkbuiskinders, even een update met veel links. Want Club Brancuzzi was, gelukkig maar, in de pers. Op Meander verscheen een korte, maar positieve recensie. Op Literair Nederland verscheen een langere, eveneens positieve recensie.

Daarnaast werd uw vriend Maarten ook geïnterviewd: door CLEEFT, Doetinchems Vizier, de Boekenkrant, Stad Doetinchem en De Gelderlander. Check de scans van dat laatste interview in twee delen: hier en hier.

avatar van Donkerwoud
4,0
Gaaf! Is een hoop aandacht voor een poëziebundel.

avatar van mjk87
4,0
Uit Wehl? Ben ik een week of drie terug nog geweest voor een kookcursus. Niet dat het iets te maken heeft met je bundel overigens.

avatar van slowgaze
Ondertussen is er nog wat meer media-aandacht geweest (blij mee), ik zal het even allemaal op een rijtje zetten:

Recensies op Tzum, Bunt Blogt, 8WEEKLY. En recensies in Awater en de Poëziekrant. Allemaal positief, gelukkig!

Voorts, nog een interview op Meander. En daarnaast zijn er nog een paar blogs en dergelijke verschenen over bijvoorbeeld losse gedichten uit Club Brancuzzi. Het hele overzicht is hier te zien.

avatar van Donkerwoud
4,0
Goed bezig! Niet verbazingwekkend dat de meeste recensies positief uitpakken. Denk dat weinig debutanten zo zelfverzekerd iets 'eigens' op de kaart zetten. Moet wel zeggen dat ik je 'persoonlijke' verhaal rond Wim Brands net iets meer kon waarderen, maar dat zegt vooral wat over jouw veelzijdigheid. Je volgende (poezie)bundel/roman/polemiek/graphic novel/zelfhulpboek/filmscript haal ik meteen in huis.

avatar van Donkerwoud
4,0
Vergeet ik songtekst. Damn.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:05 uur

geplaatst: vandaag om 06:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.