menu

Le Pressentiment - Emmanuel Bove (1935)

Alternatieve titel: Voorgevoel, Het

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Frans
Psychologisch

144 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

Ruim een jaar geleden was Charles Benesteau weggegaan bij zijn vrouw en kinderen, hij had zich niet meer vertoond op de rechtbank, hij had gebroken met zijn familie en schoonfamilie, met zijn vrienden, en zijn appartement aan de Boulevard de Clichy had hij verlaten. Wat was er gebeurd? Niets eigenlijk, maar in Benesteau sluimerde al jaren de afkeer van een leven dat in alle opzichten overzichtelijk was. Van de ene dag op de andere was hij in de Rue de Vanves in een achterbuurt nabij station Montparnasse gaan wonen omdat hij een nieuw leven wilde beginnen, vrij van de zekerheden die hem van kinds af aan omringd hadden. De vraag is echter of een burgerlijk bestaan zich zomaar aan de kant laat schuiven.

zoeken in:
avatar van raskolnikow
3,5
Liefhebbers van de elegant geschreven, burgerlijke novelle zullen zich hier geen buil aan vallen. Daar wringt m.i. ook het schoentje: het komt allemaal niet echt tot leven. De levens van de sukkelaars waar Benesteau zich onder mengt zijn daarvoor te braafjes getekend. Bove wil immers niet inbinden op het vlak van de esthetische beschrijving. De lezer mag niet uit zijn 'comfort zone' worden getrokken (wat een tijdgenoot als Céline wél deed). Anderzijds zijn de echt mooie zinnen op één hand te tellen. Blijft over: een mooi afgeborsteld portret van een in het leven verdwaalde (en niet bijster interessante) burgerman. Vakmanschap zonder meer.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:24 uur

geplaatst: vandaag om 09:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.