menu

Between the World and Me - Ta-Nehisi Coates (2015)

mijn stem
3,65 (13)
13 stemmen

Engels
Autobiografisch / Historisch

176 pagina's
Eerste druk: Spiegel & Grau, New York (Verenigde Staten)

Hoe is het om een zwart lichaam te hebben, en hoe moet je er in wonen? 'Between the World and Me' is Ta-Nehisi Coates' poging door middel van een brief zijn zoon antwoord te geven op deze vragen. Coates deelt met zijn zoon, en de lezers, het verhaal van zijn ontdekking van de waarheid over zijn plek in de wereld via een serie relevante ervaringen, van Howard University tot de slagvelden van de burgeroorlog, van de zuidkant van Chicago naar Parijs, van zijn huis uit zijn kindertijd tot de woonkamers van moeders wier kinderen als Amerikaanse buit werden meegenomen. 'Between the World and Me' verlicht het verleden, confronteert het heden verfrissend en biedt een transparante visie op een weg vooruit.

zoeken in:
avatar van thomzi50
4,0
Iedereen die geïnteresseerd is in (de geschiedenis van) racisme in Amerika, bezien door een intelligente, woedende en tegelijk niet te verwijtende hedendaagse Afro-Amerikaan: lees deze prachtige brief van Coates aan zijn zoontje. (Enige smetje: de laatste pakweg twintig bladzijdes, waarin Coates iets te veel herhaalt en ook plotseling meer in de rol van interviewer kruipt, wat hem niet op het lijf geschreven is en het persoonlijke van de vertelling enigszins doorbreekt - er komt daar meer afstand in, en tegelijkertijd gek genoeg meer sentimentaliteit.)

Bilal030
Een indrukwekkende brief die de auteur aan zijn zoon richt. Hoe is het om zwart te zijn in het huidige Amerika? Ellendig is het beeld dat in dit boek beschreven wordt. Het is vrij somber en met weinig hoop voor de toekomst, des te indrukwekkender daar het gericht aan zijn zoon is. Zo zou de auteur graag een ander verhaal vertellen maar hij wil eerlijk zijn tegenover zijn zoon, die overigens met pijn op tv ziet hoe de blanke moordenaar van een ongewapend zwart jongetje wordt vrijgesproken.

Ondanks dat het indruk op mij maakte vond ik het niet altijd even gemakkelijk om doorheen te komen, ik had niet altijd even veel zin om er weer verder in te gaan. Dit had ik helemaal niet bij zijn andere boek: We waren acht jaar aan de macht. De veel dikkere bundeling van zijn essays (geschreven voor The Atlantic) leest als die bekende trein. Het beviel mij zo goed dat ik wellicht ‘Tussen de wereld en mij’ binnenkort zal herlezen, misschien valt dan het kwartje beter voor mij.

PS: Helaas is het boek We waren acht jaar aan de macht nog niet toegevoegd aan boekmeter.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:07 uur

geplaatst: vandaag om 22:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.