menu

Turn Right at Machu Picchu. Rediscovering the Lost City One Step at a Time - Mark Adams (2011)

Alternatieve titel: De Ontdekking van Machu Picchu. In de Voetsporen van Hiram Bingham II

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Engels
Reis

333 pagina's
Eerste druk: Dutton, New York (Verenigde Staten)

In 1911 trok Hiram Bingham III door de Andes op zoek naar de steden van de Inca's. Honderd jaar later treedt een Amerikaanse redacteur van reistijdschriften die zelf nauwelijks reist, in zijn voetsporen. Met een knoestige gids en een aantal cocabladeren kauwende dragers trekt hij via de befaamde Inca-trail en langs een spoor van archeologische opgravingen naar de hooggelegen Incastad. Er worden drie verhalen ineen geweven. De geschiedenis van de Inca's, het expeditieleven van Bingham en de ervaringen van de auteur zelf. Met veel gevoel voor anekdote en zelfspot beschrijft hij zijn fysieke uitdagingen door het majestueuze berglandschap. Wanneer hij over Bingham of de mysteries van de Inca's vertelt, blijkt dat er veel research achter de vlotte pen zit. Hij zet oude en nieuwe theorieen naast elkaar waaruit het beeld naar voren komt dat Machu Picchu een deel was van een zorgvuldig gepland netwerk van steden en bouwwerken op basis van astronomische principes.

zoeken in:
4,5
Machu Picchu werd gebouwd door de Inca’s. Na de verovering door de Spanjaarden van Peru omstreeks 1530 wordt het verwaarloosd en neemt de rimboe het over, totdat Hiram Bingham het ontdekt. De locale bewoners waren in 1911 wel op de hoogte van het bestaan van Machu Picchu. Bingham zorgt er echter voor dat Machu Picchu bekend wordt en schrijft er drie boeken over. Jaarlijks gaan er nu duizenden toeristen naar toe. Mark Adams, de schrijver van dit boek raakt gefascineerd door de ontdekkingsreizen van Bingham. Hij besluit de voetsporen van Hiram Bingham te volgen en verwerkt wiens biografie in dit boek. In de eerste hoofdstukken heeft Adams, als verwende Amerikaan met behoorlijk wat overgewicht en pijnlijke voeten het moeilijk. De harde, humorloze Australische gids John Leivers haalt Adams flink door de mangel en zij gaan met vier Peruanen de bergen in naar de ruines van Choquequirao, Vitcos en andere bijzondere Inca bezienswaardigheden. Tot slot bezoeken zij ook Machu Picchu en Adams schrijft er uitgebreid over. Enige tijd later bezoekt Adams Peru voor de tweede maal, ditmaal met een andere gids Efrain, omdat Leivers hartproblemen heeft. Leivers, inmiddels een goede vriend, gaat wel mee, maar ditmaal is Adams hem conditioneel de baas. Wanneer je dit boek uit hebt, kun je net als ik tot de conclusie komen dat het zonde is dat de Spanjaarden de Inca cultuur hebben uitgeroeid.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:20 uur

geplaatst: vandaag om 15:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.