menu

To Hell and Back: Europe 1914-1949 - Ian Kershaw (2015)

Alternatieve titel: De Afdaling in de Hel

mijn stem
3,70 (5)
5 stemmen

Engels
Historisch

593 pagina's
Eerste druk: Allen Lane, Londen (Verenigd Koninkrijk)

'De afdaling in de hel: Europa 1914-1948' is een poging te begrijpen hoe Europa gedurende de eerste helft van de gewelddadige en turbulente 20e eeuw in een afgrond kon wegzinken. Slechts vier jaar na het absolute dieptepunt in 1945 kon het daarna al het fundament leggen voor een verbazingwekkend herstel – voor een nieuw Europa dat verrees uit de as van het oude, voor een weg terug uit de hel, een nieuw begin. Kershaw schetst vier factoren die ervoor zorgden dat Europa zich verloor in twee allesvernietigende oorlogen, vier factoren die al voor de Eerste Wereldoorlog aanwezig waren, en die door de rampzalige Vrede van Versailles alleen maar werden versterkt. De Tweede Wereldoorlog was vanaf het sluiten van die ‘vrede’ bijna onafwendbaar. Na die monstrueuze oorlog en de volledige vernietiging van Duitsland kon eindelijk gewerkt gaan worden aan een blijvende vrede.

zoeken in:
avatar van Bruno_6
3,5
In tegenstelling tot de 'voorganger', De Eeuw van de Macht, is dit boek meer rechtlijnig. Er wordt minder uitgeweid over bijzonderheden en culturele veranderingen. De politieke , militaire en economische evoluties worden wel uitgebreid besproken, met bijzondere aandacht voor enkele grote spelers, zoals Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland. Nederland en België worden jammer genoeg maar enkele keren kort vermeld.

Enkel in het voorlaatste hoofdstuk wordt het chronologische pad verlaten, en wordt er ingegaan op enkele culturele en intellectuele veranderingen. Dit boek mist dus wat ik zo goed vond aan De Eeuw van de Macht, al blijft het een uitstekend overzichtswerk over Europa in de eerste helft van vorige eeuw.

3,5
Opvallend genoeg vond ik de Eerste Wereldoorlog beter verteld dan de Tweede, toch de specialiteit van Kershaw. Bij de Tweede Wereldoorlog kan Kershaw de nochtans begrijpelijke verleiding niet weerstaan om dat monstrueuze verhaal al te ordelijk in componenten te hakken, waar ik meer had gehoopt op een geïntegreerd verhaal. Natuurlijk, de uitroeiing van de Joden is iets anders dan de militaire geschiedenis van die oorlog, maar sommige aspecten weven op bepaalde momenten nu eenmaal in elkaar, en beïnvloeden elkaar wederzijds. Hitlers twee hoofddoeling, de Endlösung en de verovering van de Sovjet-Unie, zouden in het verloop van de oorlog immers beslissende invloed op elkaar uitoefenen. Ook had er meer historiografie in mogen voorkomen: ook hier geldt dat slepende academische discussies niet nodig zijn, maar enkele van de aspecten waar de belangrijkste historici van elkaar verschillen, en hoe Kershaw daar zelf tegenover staat, was een waardevolle toevoeging geweest. Niettemin is dit als overzichtswerk een toevoeging in ieders boekenkast, net als het vervolg dat is, dat toch een stuk minder hoopvol eindigt dan dit boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:47 uur

geplaatst: vandaag om 23:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.