menu

Nachtblauw - Simone van der Vlugt (2016)

mijn stem
2,89 (9)
9 stemmen

Nederlands
Historisch

304 pagina's
Eerste druk: Ambo/Anthos, Amsterdam (Nederland)

Na de dood van haar man wordt Catrijn huishoudster bij de familie Van Nulandt. Ze is er op haar plek en kan de vrouw des huizes ondersteunen tijdens haar schilderlessen. Catrijns verleden achtervolgt haar echter en ze moet op zoek naar een andere betrekking. Ze komt terecht bij Evert van Nulandt in zijn plateelfabriek in Delft, waar haar schildertalent op waarde wordt geschat. Er breken woelige tijden aan. Catrijn overleeft in 1654 de Delftse donderslag die de binnenstad in puin legt ternauwernood en daarna staat ze voor een levensbepalende keuze tussen haar hart en haar hoofd. Wacht ze op haar grote liefde, die voor jaren de zee op gaat, of kiest ze voor de man die haar zekerheid kan bieden? Simone van der Vlugt verweeft het verhaal van Catrijn met een intrigerende periode uit de Nederlandse geschiedenis: de Gouden Eeuw, waarin handel, wetenschap en kunsten een enorme vlucht namen.

zoeken in:
avatar van liv2
2,5
Na 'Rode Sneeuw in december' dacht ik deze keer weer een mooi onderbouwde, interessante historische roman te kunnen lezen. Niets is minder waar. Een paar historische feiten/namen fungeren als kapstok om een flauw, nietszeggend verhaal (tje) te vertellen. Zelfs de tijdsgeest weet de schrijfster niet accuraat weer te geven. Dit boek is niet beter dan een goedkoop 'stationsromannetje', enkel is het geschreven door een schrijfster met een gevestigde naam. Heel erg ontgoocheld in Simone van der Vlugt. Beetje beschamend qua opzet en verhaallijn. Als je echt niet beter kan dan dit? dan stel ik me vragen.

avatar van Remco
2,5
Ik kocht deze als dwarsligger op Schiphol. Wanneer ik reis probeer ik de wat zwaardere literatuur af te wisselen met wat luchtiger werk. Ook ik las 'Rode Sneeuw in december' en was hier best over te spreken. 'Nachtblauw' is echter niet veel meer dan een driestuiverroman. Jammer want met de steden Alkmaar,Amsterdam, Leiden en Delft, de schilders Vermeer en Rembrandt was echt meer mogelijk geweest!

Gast
geplaatst: vandaag om 12:44 uur

geplaatst: vandaag om 12:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.