menu

Ihr Sollt Die Wahrheit Erben. Breslau, Auschwitz, Bergen-Belsen - Anita Lasker-Wallfisch (1997)

Alternatieve titels: De Celliste van Auschwitz. Hoe een Jonge Vrouw Auschwitz en Bergen-Belsen Overleefde | Ihr Sollt Die Wahrheit Erben. Die Cellistin von Auschwitz. Erinnerungen

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Duits
Autobiografisch / Oorlog

221 pagina's
Eerste druk: Weidle, Bonn (Duitsland)

Zelfs op de zwartste plek op aarde werd schoonheid gevierd: Anita Lasker-Wallfisch was ''De celliste van Auschwitz.'' Met het uitbreken van de oorlog wordt het Joodse gezin waaruit Anita Lasker komt, uiteengerukt. Haar ouders worden gedeporteerd naar Polen en overlijden daar. Zus Marianne weet te ontkomen naar Engeland. Anita en haar oudere zus Renate proberen te vluchten naar Frankrijk, maar worden gearresteerd en komen terecht in Auschwitz. Daar gaat Anita cello spelen in het vrouwenorkest. Ze speelt zelfs voor Josef Mengele. Het orkest biedt en uitvlucht uit de misère waarin ze zich bevindt, en wordt later ook letterlijk haar redding.

zoeken in:
avatar van glimmerman270
4,5
Omdat het joden zijn?. Omdat ze de banen inpikken, de finaciele criscis veroorzaakten...etc, etc. Hitler had in zijn jongen jaren al een aversie jegens joden, aangezien hij gepest werd, omdat zijn vader (mogelijk) joods bloed had. Hij kon ook denken: ik had hier anders mee om moeten gaan, het ligt aan mezelf. Maar nee, een ander de schuld geven is immers makkelijk!. Vaak doen onzekere mensen dit, aangezien ze zichzelf zo indirect een schouderklopje geven- het ligt niet aan jou, als die Joden er niet waren geweest, was ik niet zo gepest ( in Hitler zijn geval). En zo begon het allemaal: de valse propagande ten aanzien van de Joden. Vele - ook onzekere mensen alsmede jaloerse mensen, aangezien de Joden immers alles hadden- geloofde zijn beschuldigingen. Je ziet het nu ook in Nederland, in deze tijd, met de vluchtelingen. Net als de Joden, hebben de vluchtelingen een stigma. Het zijn ook makkelijke doelwitten, omdat ze 'anders' zijn, en alles wat anders is, wijkt af, en kun je makkelijker als zondebok bombarderen. Mensen in deze tijd, kunnen denken: ze pakken onze banen af, ze pikken onze huizen in. Je kunt ook anders denken: ik ga zelf hard werken, of ik ga zelf een goede opleiding volgen, inplaats van andere geloofsovertuigingen te beschuldigen. Kijk naar jezelf!. Naar een ander wijzen is zo makkelijk. In oorlogsjaren, waren het de volgelingen van Hitler, die zo dachten- onzekere/jaloerse mensen. Het is de schuld van de Joden. Daarom krijgen wij geen goede baan, of goede opleiding. Daar gaan we weer, en opnieuw geven ze dus indirect een schouderklopje aan zichzelf. Zo van: wij kunnen er niks aan doen, want als die Joden er niet waren!. Nee, je zou moeten denken: ik zoek het bij mezelf, en ga scholing volgen, ga hard werken, en ik veroordeel geen Joden, deze kunnen er immers niks aan doen. Maar goed...je had overigens ook nog de volgelingen, die uit angst voor Hitler kozen, aangezien ze niet met Joden gezien wilde worden, daar ze anders zelf in de problemen kwamen. Gelukkig, zo als ook in deze tijd in Nederland, heb je ook rationele mensen, die zich niet gek laten maken door haatpredikers, door politici die polariseren. De vergelijking is misschien eng, maar het speelt zich op micro-niveau af in het HEDEN.

Dus stop met andere de schuld te geven, en ga zelf aan de slag. Overigens heb ik het niet over de mensen met een beperking, of andere psychische aandoeningen- laat deze met rust!.

Goed boek ( ik ben er vandaag in begonnen, en normaal gesproken lees ik een boek binnen een dag uit, maar op dit moment heb ik hem nog geen eens uit, want ik moest dit even kwijt;))...Tot nu toe: GOED!

Gast
geplaatst: vandaag om 23:11 uur

geplaatst: vandaag om 23:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.