menu

End of Watch - Stephen King (2016)

Alternatieve titels: Wisseling van de Wacht | Bill Hodges Trilogy Book 3: End of Watch

mijn stem
3,55 (40)
40 stemmen

Engels
Thriller

496 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

Zijn poging om een tweede massamoord te begaan is verijdeld, en Harsfield ligt nu in een unit voor hersenbeschadiging in een ziekenhuis, in een niet-reagerende staat. Maar het is niet allemaal wat het lijkt: Brady is in staat invloed uit te oefenen zowel op zijn arts als op de ziekenhuisbibliothecaris en laat hen in de buitenwereld misdaden begaan. Nu heeft het technologische genie een hypnotisch electronisch fishing game gecreëerd, wat de gebruikers dwingt zelfmoord te plegen, en hij is vastbesloten de drie mensen die hem op lieten sluiten tot doelwit te maken: Hodges en zijn sidekicks Holly en Jerome.

zoeken in:
avatar van DMF
4,0
DMF
Waardige afsluiter van de Bill Hodges trilogie. Stephen King bewaart het beste zelfs voor het laatst. Het boek is prima op zichzelf te lezen, al wordt er wel meermaals verwezen naar de belevenissen in Mr. Mercedes en Finders Keepers, maar de belangrijkste gebeurtenissen uit de eerste twee boeken worden in End of Watch nog even fijntjes uiteengezet, zonder dat het storend is.

Het boek trapt af met de gruwelijke daad van Brady Hartsfield waarmee ook Mr. Mercedes begon. Dit keer zijn twee ambulancebroeders op weg naar plaats delict, waar zij alles op alles zetten om de nodige levens te redden. Daarna wordt al gauw overgeschakeld naar Kermit William Hodges, beter bekend als Bill. Hij heeft, als gepensioneerd agent, samen met zijn (zaken)partner Holly het bedrijf Finders Keepers opgericht en ze worden betrokken bij een aparte zaak.
Het vreemde aan de nieuwe zaak is dat er signalen zijn die wijzen naar Brady, terwijl hij toch al tijden in kamer 217 van het ziekenhuis (The Shining zegt hallo) ligt en nauwelijks in staat is om een paar passen recht vooruit te lopen. Het lijkt onmogelijk dat hij op wat voor manier dan ook betrokken is bij de nieuwe zaak, waar een zelfmoord de nodige vragen oproept.

De plotomschrijving geeft al weg dat Brady natuurlijk alsnog de bad-guy is in dit verhaal, maar voordat King zo ver is, moet-ie wel de nodige kunstgrepen doen. Het wordt allemaal iets zweveriger dan de eerste twee boeken, die veel dichter bij de realiteit bleven, maar King blijft King en hij weet met zijn sublieme vertelstijl de lezer al snel in het verhaal mee te sleuren. Het helpt daarbij ook dat de band tussen Bill en Holly beter uit de verf komt dan in Finders Keepers en het verhaal niet halverwege in kakt, zoals dat bij de eerste twee delen meer het geval was.

Naarmate King het einde nadert, begint bij mij toch altijd het billen knijpen. Niet zelden heeft King een fraai verhaal te kort gedaan door een niet al te best eind te schrijven. In End of Watch weet King zichzelf te overtreffen, maar wel in positieve zin. Het lijkt allemaal wat makkelijk af te lopen, maar schijn bedriegt en het einde maakt de cirkel, of eigenlijk de verschillende cirkels, helemaal rond.

De Bill Hodges trilogie komt bij mij niet voor in het rijtje meest memorabele King boeken, maar ze zijn absoluut het aanschaffen waard. King weet altijd te boeien met zijn vertelstijl en uiteindelijk zijn Bill en Holly, na wat rijpen, twee personages die het hart van de lezer toch weer weten te winnen. Het eind van de trilogie was er een met een lach en een traan, maar past wel perfect.

3,5
Mooie afsluiter van de trilogie.
Voor mij persoonlijk wel de minste van de 3.
Het begin is fantastisch, maar het middenstuk gebruikt hij dan om uit te leggen hoe Brady de Zappit handcomputers gebruikt om de zelfmoorden mogelijk te maken. Hier moet je toch echt doorbijten want het wordt bij momenten wel heel "ongeloofwaardig" met die vissen en de blauwe flitsen. Het einde was wel degelijk deze keer.

avatar van Jason82
3,5
King levert hier weer goed werk af. Opnieuw zoog hij me het verhaal in, waar ik me er na de eerste pagina's nog toe moest zetten om door te lezen. Dat is en blijft toch ontzettend knap van deze geweldige schrijver!

4,5
Heerlijke afsluiting van een mooie trilogie.

avatar van james_cameron
3,5
geplaatst:
Prima afsluiter van de Bill Hodges-trilogie, alhoewel niet zo sterk als het eerste boek, Mr. Mercedes. Groot pluspunt is de terugkeer van de psychopatische tegenstander Brady Hartsfield, die in het vorige deel flink werd gemist. Spannend geschreven en de personages zijn nog steeds erg leuk en sympathiek. Alles werkt toe naar een bevredigende finale en een emotioneel beladen einde.

avatar van AOVV
3,5
Goeie afsluiter inderdaad, ben ik met de personen hierboven eens. Wel de minste van de drie uiteindelijk, ik wist vooral het realistische van de eerste twee delen te smaken, in dit sluitstuk drijft King het, in functie van het verhaal weliswaar, soms wat ver. Het is niet zo dat ik die kant van King in zijn geheel niet kan smaken, maar binnen de context van dit mini-universum past het niet geheel lekker.

Niettemin blijft King een auteur die zich wel raad weet met zijn personages, en ervoor zorgt dat je met hen meeleeft (in goede dan wel kwade zin). Een constante in zijn werk, nu ik er steeds meer van ontdek.

3,5 sterren

Gast
geplaatst: vandaag om 16:34 uur

geplaatst: vandaag om 16:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.