menu

Stupeur et Tremblements - Amélie Nothomb (1999)

Alternatieve titel: Met Angst en Beven

mijn stem
3,68 (34)
34 stemmen

Frans
Sociaal

130 pagina's
Eerste druk: Albin Michel, Parijs (Frankrijk)

In 1990 begeeft Amélie-san zich op de Japanse arbeidsmarkt. Ze vindt een baan als tolk in Tokio en maakt kennis met een meedogenloze bedrijfscultuur. Bij Yumimoto, een firma met een onwrikbare hiërarchie, wordt van de werknemers een kadaverdiscipline verwacht. Haar superieuren beschouwen de westerse dadendrang en ondernemingslust van Amélie-san echter als het toppunt van subversie.

zoeken in:
Na het lezen van het meesterlijke Filippica's dit werkje aangeschaft en gelezen. Eerlijk gezegd viel het wel wat tegen allemaal. Het is bij vlagen zeer grappig, maar het blijft allemaal een beetje in de luwte hangen. Nergens kreeg ik het idee iets vernieuwends of prikkelends te lezen. Nothomb heeft een scherp observatievermogen en weet uitstekend om te gaan met metaforen en analogieën, maar qua verhaal is het toch iets te clichématig. Die 'Clash of Cultures' was even leuk, maar heb ik nu al wel gezien.

We hadden dit boek besproken in Frans - weliswaar kort. In ieder geval zat dit dunne boek bij 'Hygiëne van de moordenaar' en uit nieuwsgierigheid begon ik te lezen.
Ik vond het wel een goed boek, maar het was iets te kort. Het schetst een heel goed beeld van de Japanse samenleving, maar de schrijfster had er heel wat meer mee kunnen doen. Ik heb niets tegen dunne boeken, maar ik heb echt het gevoel dat er met dit verhaal en dit concept veel meer gedaan had kunnen worden.
Het is een autobiografisch boek, maar ze had best fantasie kunnen toevoegen.

avatar van liv2
4,0
Ik heb toch wel genoten van dit boek en juist door het feit dat het autobiografisch is kon het mij bekoren. Volgens vrienden die al jaren in japan wonen en werken beschrijft ze vrij accuraat het leven en het gedachtengoed aldaar. Ik vond dit een heel leuk boek.

avatar van eRCee
Verrassend genoeg het meest gelezen boek van Nothomb hier op de site. Ik heb de film gezien (staat op Netflix). Is dit echt autobiografisch?

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
eRCee schreef:
Verrassend genoeg het meest gelezen boek van Nothomb hier op de site. Ik heb de film gezien (staat op Netflix). Is dit echt autobiografisch?

eRCee, citaat van Wikipedia:
Doordat haar vader, Patrick Nothomb (1936-2020), diplomaat was, bracht Nothomb haar jeugd achtereenvolgens door in Japan, China, de Verenigde Staten, Laos, Myanmar en Bangladesh. Toen zij op 17-jarige leeftijd in België kwam wonen, voor het beëindigen van de middelbare school en voor haar studie Romaanse filologie aan de Université libre de Bruxelles, voelde ze zich eenzaam en onbegrepen. Om de eenzaamheid te verdrijven, begon ze te schrijven.Na haar universiteitsdiploma te hebben behaald, keerde Nothomb terug naar Tokio, waar ze tolk Japans wilde worden. Ze ging bij een grote Japanse onderneming werken, wat geen succes werd. De onaangename en bizarre ervaringen die ze in haar baan opdeed, schreef ze van zich af in haar roman Stupeur et tremblements (1999), waarvoor ze de Grand Prix du roman de l'Académie française ontving, en die haar internationale bekendheid opleverde.

avatar van eRCee
Oke, niet volledig autobiografisch misschien (de film dan) maar toch wel heel sterk geïnspireerd dus.

avatar van manonvandebron
4,5
In de beperking toont zich de meester, moet Amélie Nothomb gedacht hebben. Deze roman speelt zich vrijwel volledig af op de vierenveertigste verdieping van een wolkenkrabber in Tokyo, gedurende een periode van één jaar. Het is deels autobiografisch, maar vermengd met fantasie en overdrijvingen.

De titel slaat op de ontzagvolle houding die traditioneel vereist was in aanwezigheid van de keizer. Ook in een Japans bedrijf worden gehoorzaamheid en onderdanigheid op prijs gesteld. Een Japanse werknemer mag nooit z'n oversten tegenspreken of persoonlijk initiatief nemen. Een Japanse vrouw moet beleefd glimlachen, mag geen emoties tonen in het openbaar en geen ongepaste geluiden maken. Mori is de enige vrouw die het glazen plafond doorbroken heeft.

De carrière van de protagoniste verloopt volgens het patroon van een neerwaartse spiraal. Hoewel ze onderaan begint, slaagt ze erin nog verder weg te zakken. Haar blunders zijn een gevolg van slechte communicatie, dyscalculie en een gebrekkige kennis van de ongeschreven regels. Tot een ontslag komt het nooit, want dat zou oneervol zijn. Ze ondergaat haar vernederingen filosofisch en met zin voor humor, alsof het een spel betreft. Soms ontsnapt ze door haar geest los te maken van haar lichaam en in gedachten boven de stad te zweven.

Nothomb heeft een originele kijk op de Japanse cultuur, geschiedenis en taal. Zo vergelijkt ze onderdirecteur Omochi met een omochi of rijstgebakje. In een ongeremde stijl beschrijft ze de verschillen tussen Oost en West en de kleine menselijke wreedheden.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:41 uur

geplaatst: vandaag om 15:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.