menu

From a Buick 8 - Stephen King (2002)

Alternatieve titel: Het Geheim van de Buick

mijn stem
3,04 (42)
42 stemmen

Engels
Griezel / Sociaal

356 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

Op het platteland van Pennsylvania vinden de agenten Rafferty en Wilcox in 1979 een oude Buick Roadmaster uit de jaren '50 verlaten aan de kant van de weg. De bestuurder verdween spoorloos. Een paar uur later verdwijnt Rafferty ook. Wilcox en zijn collega's van het bureau van Korps D begrijpen dat dit niet 'zomaar' een oude Buick Roadmaster is en zetten het gevaarlijke 'ding' in een oude loods achter slot en grendel. Daar staat hij tot in 2001 Wilcox' 18-jarige zoon Ned wat klusjes komt opknappen bij Korps D. Wanneer Ned de oude Buick ontdekt en op onderzoek uit gaat, loopt het mis...

zoeken in:
vermeerf
Een van de minste boeken van King van de laatste jaren in mijn ogen. Leest als een tussendoortje. Kan dan ook moelijk geloven dat ze hier een film van gaan maken.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Als het maar King heet is het goed genoeg voor een film. Ik heb dit boek niet gelezen, maar ik heb het gevoel dat ie hiermee op herhaling ging.

avatar van Donkerwoud
3,0
Ik vond het wel een aangenaam boek: een heerlijk sfeertje en een paranormale gebeurtenis die nauwelijks meer verklaard wordt. Het zou zomaar een film kunnen opleveren die beter is dan het boek.

avatar van Slainte_Mhath
4,0
Het verhaal komt langzaam op gang en gezien de reacties en het gemiddelde vooraf, vreesde ik dat dit boek zou gaan tegenvallen. Maar dan komt het verhaal in een stroomversnelling en kon ik het moeilijk wegleggen waar de spanning en fascinatie toenam.

Goede, typische King.

3,0
Niet echt geweldige King. Lijkt in mijn ogen een kort verhaal dat te lang uitgelopen is.Het wordt vrij snel duidelijk dat we niet hoeven te hopen op een verklaring. Op zich niet erg maar dat maakt het boek een lange rit, waarin het eigenlijk gewoon wachten is om te zien wat nu weer uit de kofferbak komt

avatar van DMF
3,5
DMF
Het gemiddelde van Stephen King's From A Buick 8 voorspelde niet veel goeds. Gelukkig heb ik het nu een klein beetje omhoog kunnen schroeven, want het is in mijn ogen echt te laag. From A Buick 8 behoort niet tot de allerbeste King-boeken ooit, maar ook absoluut niet tot de minsten, waar ik 'm toch wel vaak zie verschijnen. Absoluut ten onrechte in mijn ogen. Voor de zoveelste keer weet King gewoon een boeiend en origineel verhaal te ontvouwen wat blijft boeien.

Binnen nauwelijks een aantal pagina's staat er weer een groep personages die al snel als bekenden aanvoelen. Ook de sfeer kruipt lekker snel in het verhaal, iets wat King sowieso goed kan. Vooral de onderlinge verbondenheid in het politiekorps komt goed naar voren. Die verbondenheid wordt met name gecreëerd door een oude Buick die al jarenlang in een schuurtje staat. De Buick is ongebruikt, maar staat niet te roesten of stof te happen. Integendeel. De wagen heeft iets mysterieus en tovert af en toe de meest vreemde voorwerpen uit zijn kofferbak. Aan de hand van verschillende flashbacks leeft de lezer naar dat moment toe. De flashbacks zijn daardoor wel wat repetitief: het is elke keer wel wachten op wat die wagen nu weer gaat brengen, maar dat is nauwelijks storend omdat de verschillende vertelperspectieven op zichzelf al voor veel variatie zorgen. Op de manier worden de personages ook enigszins uitgediept zonder daar al te lang op in te gaan met lange passages die weinig relevant zijn, waar King soms een handje van heeft. Er zit ook veel goede humor in het verhaal. Soms heerlijk droog, soms grappig maatschappijkritisch. Ook met de codes en de afkortingen van het korps gaat King handig om.

Het is naar King-begrippen wel een tussendoortje (wat overigens met gemak overige tussendoortjes overstijgt), want het mist een beetje de diepgang die veel van zijn andere boeken wel hebben. Er ligt duidelijk wat meer nadruk op de plot, wat door het switchen van heden en verleden op een leuke manier tot ontvouwing komt. De mysterieuze sfeer blijft lekker hangen en de kleine climaxjes van elke flashback doen verlangen naar meer. Ik was wel bang dat het einde dan ineens weer bol zou staan van over de top actie dat volledig uit de lucht komt vallen, maar dat was gelukkig zeker niet het geval. Het einde zal niet iedereen tevredenstellen omdat lang niet alle vragen een antwoord krijgen, maar het past prima in het kader en symboliseert op treffende wijze het werk van een politiekorps.

Tussen de echte toppers van Stephen King zal From A Buick 8 niet komen te staan. Het mist de diepgang en de karakterontwikkeling die bijvoorbeeld in IT, Duma Key en The Stand wel te vinden zijn. Niet geheel toevallig zijn die boeken minstens eens zolang als dit verhaal over de geheimzinnige Buick. Naar King-begrippen dus een tussendoortje (en daar zal ik het boek ook naar beoordelen), maar wel een sterke met goede personages, een goede sfeer en een einde waar ik eigenlijk wel over te spreken ben. Dit boek verdient meer aandacht.

* * * ½

StephenKingfan
LANG niet zo slecht als beweerd word, naar mijn mening. Vind een 6 een goed cijfer, zou ongeveer een 3,0 zijn op boekmeter.nl? Ga toch voor 3,5, om het iets naar boven te halen.

avatar van Dr Channard
3,5
"De beste kritiek is die van jezelf'

Nadat ik dit boek van King even heb laten bezinken, ben ik tot de conclusie gekomen dat 'Het Geheim Van De Buick' een goed tot zelfs zeer goed boek is van de horrorschrijver. Ik vind het heel vreemd dat dit boek bij 'worst lists' steeds wordt genoemd. Verklaar me dus gek, seniel of iets anders, maar het boek las voor mij als een trein en ik heb met plezier elke bladzijde omgeslaan.

'Het Geheim Van De Buick' vertelt twee verhaallijnen; heden en verleden. De zoon van Curtis Wilcox , een doordreven agent in het korps van Pennsylvania, wilt graag meer weten over de dood van zijn vader en de geheimzinnige auto die in loods D staat te roesten (heden). De brigadier van het korps vertelt hem het verhaal over het ongeluk en de momenten die hij en het korps hebben meegemaakt met de Buick (verleden).

Het boek begint eigenlijk vrij knap. Het idee dat de zoon van een agent terugkeert naar zijn vader's werkplek om herinneringen van hem op te snuiven en daar ook een job aanneemt (dezelfde als zijn vader had) is echt een prettige start en kennismaking met de personages in het korps. Het zijn stuk voor stuk een bende goede mannen bijeen. De sfeer in het boek is ook geslaagd dankzij de Buick die in de loods zit. Het boek heeft daardoor ook een mysterieuze touch en een onderhuidse spanning. Elke pagina die je leest kon er iets gebeuren met de Buick en dat zorgde ervoor dat ik verder bleef lezen. Tevens waren er een paar momenten in het boek die ik in een ruk heb uitgelezen en enorm spannend waren, denk maar aan het moment met het vleermuisachtig wezen in de garage, of als Curt het wezen gaan dissecteren.

Het boek heeft ook het juiste aantal pagina's. Veel van Kings' boeken zijn kleppers en soms kan dat leiden tot ietwat langdradige delen. Maar met zijn 380 pagina's is 'Het Geheim Van De Buick' net genoeg.

Als je zoekt naar een echt horrorverhaal moet je hier niet zijn. De Buick in kwestie kan niet veel. Soms licht hij eens op en laat hij vreemde wezens uit zijn koffer komen. Zoek dus geen tweede 'Christine' als je dit boek gaat lezen. Misschien is het daarom dat vele lezers afhaken. Het verhaal draait eerder om de fascinatie van een object dan over gruwelijke moorden. Na een tijdje pent King het zelf neer in zijn boek; Op de duur begonnen de politiemannen de Buick 'gewoon' te worden en gingen ze verder met het vele andere werk dat ze hadden. Dat maakt langs één kant wel dat de kern van het verhaal (de Buick) op de achtergrond wordt geslingerd. Ik begrijp wel dat dit voor vele een knelpunt is, maar ik ervoer hier geen last van.

Een ander negatief punt dat ik vele mensen heb horen zeggen is het feit dat je als lezer totaal niet weet waar de Buick nu vandaan komt en waarom hij nu die dingen doet. Maar dat vind ik juist een positief gedeelte. Moet een boek altijd alles uitleggen? Als jij en je vrienden een geheim en fascinerend iets ontdekken uit een ander universum is er dan een kans dat er wordt uitgelegd waar dat ding vandaag komt? Ik denk het niet.

Een negatief is punt zijn de overgangen van heden naar verleden. Uiteraard is het verleden het interessantste van het verhaal. King's overgangen komen soms wat te bruusk over, waardoor je op sommige momenten echt uit het verhaal wordt gehaald.

Maar al bij al kan ik concluderen dat ik 'Het Geheim Van De Buick' zeker geen slecht boek vond. King heeft van al de boeken die ik heb gelezen van hem (dat zijn er nu al een 50-tal) een dozijn matige tot slechte werken geschreven. Dit boek hoort daar zeker niet bij. Als je zoekt naar een horrorverhaal over een moordende auto kan je beter bij Christine gaan zoeken. Dit is een verhaal over de fascinatie van iets uit een ander universum. Iets dat er gewoon is gekomen in onze wereld en waar niemand antwoord weet over het feit wat de dat voorwerp doet. Mysterie en onderhuidse spanning zijn hier de kernwoorden. Ik geef dit boek een 3,5-4* naar beneden afgerond is dat een 3,5*.

avatar van james_cameron
4,0
Een wat minder bekend boek van King, maar zeker de moeite waard. De geheimzinnige plot, waarbij verleden en heden continu afgewisseld worden, is fraai opgebouwd en zit boordevol onheilspellende momenten. De personages worden daarnaast goed uitgewerkt. Het duurt even voor de gebeurtenissen beginnen te intrigeren, maar eenmaal op stoom is dit een meeslepend en heerlijk mysterieus verhaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:31 uur

geplaatst: vandaag om 16:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.