menu

Salem's Lot - Stephen King (1975)

Alternatieve titel: Bezeten Stad

mijn stem
3,77 (155)
155 stemmen

Engels
Griezel

439 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

Ben Mears was zeven toen hij zijn geboorteplaats Salem's Lot ontvluchtte. Vijfentwintig jaar later is hij terug, om de waarheid bloot te leggen. De waarheid over de geheimzinnige verdwijningen, de spookverhalen en de geestverschijningen. Maar er is nog iemand gekomen, een vreemdeling die een geheim met zich meedraagt dat zo oud is als de wereld. Wie hij aanraakt zal sterven, met al zijn geliefden.

zoeken in:
avatar van Freud
4,0
Dit boek heeft ertoe geleid dat ik een kruisbeeld tegen de buitenkant van mijn slaapkamerraam heb bevestigd vroeger . Geen idee of ik het nu nog goed zou vinden, maar ik heb er geweldig van genoten toen (nu ja, behalve 's nachts dan ) Het blinkt weliswaar niet uit in originaliteit (King heeft inspirerender monsters gecreëerd dan die uit dit boek) maar het is (was toch) erg beangstigend, én het ontspoort amper op het einde .

avatar van DMF
4,0
DMF
'Salem's Lot is echt een typisch King boek. Hij gebruikt zijn beproefde recept: er gebeurt iets in een klein plaatsje met een gesloten gemeenschap, er ontwikkelt zich langzaam maar zeker een negatieve spiraal, een paar mensen raken er bij betrokken en het verhaal ontwikkelt zich.

Na een prachtige, spanning opbouwende proloog wordt Lot met haar inwoners en mysteries in ruwweg 150 pagina's vrij diep uitgewerkt. Hierbij kreeg ik ontzettend veel vragen en kon ik het boek maar moeilijk wegleggen.

Nadat enkele van de mysteries zijn blootgelegd beginnen de puzzelstukjes voor de hoofdpersonen langzaam maar zeker in elkaar te vallen. Het verhaal gaat ineens in een stroomversnelling, maar verliest toch wat aan kracht en spanning. Er blijft echter genoeg over om van te genieten.

De hoofdpersonen in dit boek zijn vrij oppervlakkig, maar op de een of andere manier toch sympathiek en interessant. Het is vooral jammer dat 'Meester' Barlow zo oppervlakkig blijft. Het enige wat hij doet is een beetje eng zijn, terwijl ik toch juist geïnteresseerd was in zijn achtergrond. King houdt zich verder wel vrij strikt aan de folklore. Een kleine twist daarin was leuker geweest.

Al met al een boek] met een lekkere vaart, een aardige portie spanning (al heeft King ze spannender geschreven) en een aardig einde. Heerlijk voor de zomerdag, tot de zonsondergang...

4*

avatar van John Frusciante
3,5
Een meer dan degelijk boek van King. Éen van de betere die ik van hem gelezen heb.

n de eerste +/- 160 pagina’s word er kennis gemaakt met het dorpje ‘Jerusalem’s Lot’ en haar inwoners . Na de inleiding komt het verhaal heel snel op gang en word het eigenlijk nooit saai. Ik vind wel dat er veel personages in voor komen die maar matig worden uitgewerkt. Er was wel eens een moment waar ik dacht; 'wie is dat personage ook alweer'. Dat was dan meer bij de wat minder 'belangrijke' personages.

De hoofdpersonages worden wel vrij goed uitgediept. Het personage 'Donald Callahan' kende ik al uit De Donkere Toren serie. Maar ik vind hem in dit boek maar matig . Ik vind dat hij in De Donkere Toren veel beter word uitgewerkt.

Het vampierverhaal is vrij standaard en weinig verassend maar King weet mij (zoals gewoonlijk) door de sympathieke personages en het creëren van een fantastishe sfeer toch weer te boeien. De schurk van het verhaal; ‘Barlow’ , word niet echt uitgediept, daar had wat meer uitgehaald kunnen worden want het is wel een erg intrigerend personage. Ik vond de 'engheid' van het verhaal eigenlijk wel meevallen. Al komen wel een aantal gruwelijke momenten in voor, maar ik vond het nergens echt griezelig worden.

avatar van LimeLou
3,5
Leuk boek van King, dat helaas, net als bij 'Pet Sematary', een beetje inzakt halverwege vanwege de eeuwigdurende beschrijvingen. Daarentegen heeft 'Salem's Lot' veel meer interessante, levendige personages en is het leuk om te lezen hoe King al in het begin van zijn carrière stijlfiguren hanteerde die in vele andere toekomstige werken van hem voor zouden komen: een jonge en bovengemiddeld intelligente man als hoofdpersonage, perikelen met stiefouders, gefrustreerde adolescenten en het kleinburgerlijke dorpsleven in Maine / New England.

Ik denk daarentegen dat ik 'Salem's Lot' een hogere beoordeling had gegeven, als vampieren niet de 'slechteriken' van het boek waren. Wellicht is het een beetje kinderachtig dat ik de verschijningsvorm van de antagonist(en) gebruik als minpunt, maar vampieren vind ik zo'n beetje de meest saaie, uitgemolken wezens in het horror-genre.

Laat ik echter niet continu de azijnpisser uithangen; de personages zijn, zoals bijna altijd bij King, overtuigend en met veel mensenkennis op papier gezet. Het slaperige Salem's Lot kan ik me zo voorstellen, tussen de golvende heuvels en dennenbomen van Maine.

Het beschrijven van mensen en hun omgevingen doet King mijns inziens sterk, maar de valkuil ligt vaak bij zijn beschrijvingen van de gedachten en innerlijke monologen van de personages. Vaak voelen ze een beetje geforceerd en onnodig aan. Ik hoef niet bij elke voetstap te lezen hoe bang, verward, opgewonden, gefascineerd en zwartgallig een personage zich voelt bij het bewandelen van een trappenhuis of het openmaken van een deur.

Desondanks een mooi boek! Ik ben benieuwd naar 'The Shining', maar voorlopig hou ik een pauze van Kings boeken.

avatar van Jason82
4,0
Grappig wat de tijd doet. Ik las dit boek voor het eerst op mijn 15e (kan ook een jaar eerder of later geweest zijn) en nu 20 jaar later dus opnieuw. De grote lijnen stonden me nog vaag bij, maar ik las het toch alsof het voor het eerst was. Het kwam me zelden echt bekend voor.

Het is hier allemaal al beschreven, het valt me op dat iedereen redelijk op 1 lijn zit. Dit was het 2e boek van een destijds jonge Stephen King, maar toch is het al zo overduidelijk een echte King. Eerst een uitgebreide introductie, waarbij in een later stadium iedereen nog eens (soms heel kort) opnieuw de revue passeert. De geweldige sfeer beschrijvingen, waarbij je je al heel snel in het zo overbekende Maine waant. De straatjes, het plaatselijke café, de huizen, de mensen, maar ook het oude huis op de heuvel en de voelbare onderhuidse spanning. Veel mensen met een "smetje". King geeft je hoe dan ook binnen no time het gevoel dat je er zelf rondloopt. Dat is de reden dat ik al zo lang geniet van zijn boeken.

Waarom geen 5 sterren. Het raakt me net te weinig. Het gaat soms op z'n Kings wat traag, en soms ook ineens heel snel. Personages komen langzaam en gaan snel. Diepgang mist soms. Maar als King normaal presteert, wat hier aan de orde is, dan scoort het met gemak 4 sterren. Sfeer en gevoel spelen daarbij als gezegd een cruciale rol.

avatar van Don corleone
4,5
Een huiverigwekkend boek over old-skool vampieren zoals dracula die een dorp in amerika op zijn kop zetten de spanning zit er goed in de schrijfstijl van king is erg soepel een echte klassieker van formaat

Gast
geplaatst: vandaag om 18:17 uur

geplaatst: vandaag om 18:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.