menu

Salem's Lot - Stephen King (1975)

Alternatieve titel: Bezeten Stad

mijn stem
3,76 (151)
151 stemmen

Engels
Griezel

439 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

Ben Mears was zeven toen hij zijn geboorteplaats Salem's Lot ontvluchtte. Vijfentwintig jaar later is hij terug, om de waarheid bloot te leggen. De waarheid over de geheimzinnige verdwijningen, de spookverhalen en de geestverschijningen. Maar er is nog iemand gekomen, een vreemdeling die een geheim met zich meedraagt dat zo oud is als de wereld. Wie hij aanraakt zal sterven, met al zijn geliefden.

zoeken in:
avatar van Freud
4,0
Dit boek heeft ertoe geleid dat ik een kruisbeeld tegen de buitenkant van mijn slaapkamerraam heb bevestigd vroeger . Geen idee of ik het nu nog goed zou vinden, maar ik heb er geweldig van genoten toen (nu ja, behalve 's nachts dan ) Het blinkt weliswaar niet uit in originaliteit (King heeft inspirerender monsters gecreëerd dan die uit dit boek) maar het is (was toch) erg beangstigend, én het ontspoort amper op het einde .

3,0
Ik ben wel erg benieuwd... Ik ben nu bezig met Stokers Dracula nog, hierna The Historian, en als afsluiter van mijn vampierenperiode Salem's Lot. Ik hoor hier veel goeds over, en kan nu nog moeilijk geloven dat hij echt zo griezelig/goed is

Tom Savini
Dit was het eerste "dikke boek" wat ik las.
Erg spannend!

4,5
Ben het momteel aan het lezen en moet nog een pagina of 100. Ik mag wel zeggen dat het een zeer spannend boek is die je moeilijk weglegt.

5,0
Mijn op één na lievelingsboek! Het loopt heel onverwacht af en je durft voor dagen lang niet uit je raam te kijken! Is misschien in het begin wat saai maar veranderd heel snel naarmate je verder in het boek geraakt. 4.5*

avatar van Donna Tartt
3,5
Een fantastisch boek! Ooooh die spanning!!!! In een ruk uitgelezen toen. Als het effe kon nam ik het overal mee naar toe; trein, school, WC, die spanning is verslavend te noemen.

-3.5-

Dit boek pas aangeschaft, maar ga er zeker in beginnen..Geen idee wat ik ervan moet denken..

avatar van Rudeo
3,5
Zeker een aanrader voor de griezel fans, zaten een paar zeer spannende en beklemmende momenten in. Ik vond alleen dat er soms ook wat saaiere momenten in zaten die het lees tempo drastish verminderde.

avatar van PeterW
5,0
Rudeo schreef:
Ik vond alleen dat er soms ook wat saaiere momenten in zaten die het lees tempo drastish verminderde.

Dat is typisch Stephen King. Daarom zijn die boeken ook zo dik.

Tom Cullen
ik heb hem gisteravond uitgelezen erg goed boek, en voor King was het een erg goed einde

avatar van PeterW
5,0
Hij staat bij op nummer 2.

avatar van LDeVries
3,5
ik vondt dit toch het spannendste boek wat ik van King tot nu toe heb gelezen.

4*

4,5
één van mijn eerste boeken van S.K., meteen ook mijn lievelings. De opbouw is goed, spannend, eng, en blijft ook interessant om te lezen. Vooral de tweede helft van het boek was ontzettend leuk om te lezen, het einde geweldig om het verhaal af te sluiten.
4.5*

avatar van DMF
4,0
DMF
'Salem's Lot is echt een typisch King boek. Hij gebruikt zijn beproefde recept: er gebeurt iets in een klein plaatsje met een gesloten gemeenschap, er ontwikkelt zich langzaam maar zeker een negatieve spiraal, een paar mensen raken er bij betrokken en het verhaal ontwikkelt zich.

Na een prachtige, spanning opbouwende proloog wordt Lot met haar inwoners en mysteries in ruwweg 150 pagina's vrij diep uitgewerkt. Hierbij kreeg ik ontzettend veel vragen en kon ik het boek maar moeilijk wegleggen.

Nadat enkele van de mysteries zijn blootgelegd beginnen de puzzelstukjes voor de hoofdpersonen langzaam maar zeker in elkaar te vallen. Het verhaal gaat ineens in een stroomversnelling, maar verliest toch wat aan kracht en spanning. Er blijft echter genoeg over om van te genieten.

De hoofdpersonen in dit boek zijn vrij oppervlakkig, maar op de een of andere manier toch sympathiek en interessant. Het is vooral jammer dat 'Meester' Barlow zo oppervlakkig blijft. Het enige wat hij doet is een beetje eng zijn, terwijl ik toch juist geïnteresseerd was in zijn achtergrond. King houdt zich verder wel vrij strikt aan de folklore. Een kleine twist daarin was leuker geweest.

Al met al een boek] met een lekkere vaart, een aardige portie spanning (al heeft King ze spannender geschreven) en een aardig einde. Heerlijk voor de zomerdag, tot de zonsondergang...

4*

avatar van Dr Channard
4,0
Prachtig King boek De sfeer die hij aan het stadje geeft, de personages, de spanning. Echt heerlijk

Een klassieker 4*

avatar van Slainte_Mhath
3,5
Verhoogd van 3,5 naar 4 *.

Tien jaar geleden voor het eerst gelezen, maar bij herlezing kon ik hem toch net wat meer waarderen als in mijn herinnering.

Ben het eens met Channard boven me dat het boek goede sfeer heeft en het is ook wel verrassend wie er ondood worden gemaakt Van een aantal had ik dat niet verwacht.

avatar van Dr Channard
4,0
Verhoog dit boek naar 4.5*. Na herlezing vind ik het boek veel beter. De sfeer die het boek uitstraalt vind ik nog altijd niet terug in een ander King-boek. Als je dit boek leest, weet je dat je een oud maar sfeervol verhaal in handen hebt. Het boek komt zeker op de vijfde plaats te staan in mijn top 5.

Waarom ik dit boek niet de volle 5 sterren geef is omdat het boek een beetje op zich laat wachten voordat er echt vaart in zit.

Maar voor de sfeer alleen verdient dit boek een 4.5*

avatar van DMF
4,0
DMF
Dr Channard schreef:
Verhoog dit boek naar 4.5*. Na herlezing vind ik het boek veel beter. De sfeer die het boek uitstraalt vind ik nog altijd niet terug in een ander King-boek. Als je dit boek leest, weet je dat je een oud maar sfeervol verhaal in handen hebt. Het boek komt zeker op de vijfde plaats te staan in mijn top 5.

Waarom ik dit boek niet de volle 5 sterren geef is omdat het boek een beetje op zich laat wachten voordat er echt vaart in zit.

Maar voor de sfeer alleen verdient dit boek een 4.5*


Het creëren van sfeer is misschien wel de grootste kwaliteit van King. Dat zie je in vrijwel elk boek terug.
De introductie van Jersualem's Lot is in dit boek inderdaad wel heel indrukwekkend. King neemt er dan ook zo'n 150 pagina's de tijd voor. Daarin leer je leuke personages kennen en vooral heel veel mysteries en prachtige volksverhalen. Suspense op en top.
De allerbeste sfeer die ik - tot nu toe - in een King-boek ben tegengekomen is de sfeer in It. The Stand is een goede tweede.

avatar van Dr Channard
4,0
Die twee laatste moet ik nog lezen

avatar van John Frusciante
3,5
Een meer dan degelijk boek van King. Éen van de betere die ik van hem gelezen heb.

n de eerste +/- 160 pagina’s word er kennis gemaakt met het dorpje ‘Jerusalem’s Lot’ en haar inwoners . Na de inleiding komt het verhaal heel snel op gang en word het eigenlijk nooit saai. Ik vind wel dat er veel personages in voor komen die maar matig worden uitgewerkt. Er was wel eens een moment waar ik dacht; 'wie is dat personage ook alweer'. Dat was dan meer bij de wat minder 'belangrijke' personages.

De hoofdpersonages worden wel vrij goed uitgediept. Het personage 'Donald Callahan' kende ik al uit De Donkere Toren serie. Maar ik vind hem in dit boek maar matig . Ik vind dat hij in De Donkere Toren veel beter word uitgewerkt.

Het vampierverhaal is vrij standaard en weinig verassend maar King weet mij (zoals gewoonlijk) door de sympathieke personages en het creëren van een fantastishe sfeer toch weer te boeien. De schurk van het verhaal; ‘Barlow’ , word niet echt uitgediept, daar had wat meer uitgehaald kunnen worden want het is wel een erg intrigerend personage. Ik vond de 'engheid' van het verhaal eigenlijk wel meevallen. Al komen wel een aantal gruwelijke momenten in voor, maar ik vond het nergens echt griezelig worden.

avatar van s0njaa
3,5
Voor het eerst vond ik het lastig om een boek uit te lezen van King.
Het blijkt maar weer, Vampier-verhalen kunnen mij echt hélémaal niets interesseren.

Daarbij heb ik de epiloog en alle verwijderde scenes uit het boek ook niet gelezen..

Beetje een tegenvaller, maar alsnog 3,5 ster voor de spanning, de sfeer en Mark Petrie

3,0
Ik ben met het latere werk van King begonnen en het is misschien daarom dat ik dit verhaal maar matig vind.

Echt spannend vind ik het niet, erg griezelig ook niet. Er zitten ook dingen in die niet helemaal lijken te kloppen of steek te houden.

Maar de typische King vertelstijl, het sfeertje van een kleine Amerikaanse stad en leuke personages maken toch dat ik dit nog vlot heb uitgelezen. Maar toch een beetje teleurgesteld achteraf.

Ik begrijp ook niet helemaalwat er met Callahan gebeurd is

avatar van DMF
4,0
DMF
Rafke_Pafke schreef:


Ik begrijp ook niet helemaalwat er met Callahan gebeurd is


Daar krijg je voldoende antwoord op in het vijfde deel van de Dark Tower reeks.

3,0
Haha, ja die reeks heb ik al gelezen en ik herinner me nog wel dat Callahan daar wat verteld over zijn avonturen na zijn vertrek uit Salem's Lot, maar ik weet niet meer precies wat.

4,5
Heerlijk boek. Ooit een jaar of 25 geleden een keer gelezen en toen ik hem pas geleden op een rommelmarkt zag liggen gelijk meegenomen en nu opnieuw gelezen. Blijft fantastisch. Evenals de film.

avatar van Vos1980
4,0
Een klassiek horrorverhaal in een prachtig Stephen King-jasje. Het verhaal blijft heel erg spannend, met hier en daar een trieste wending, zoals we dat van King kennen. De personagers zijn niet heel diep uitgespit, echter had dit verhaal dat ook niet nodig. Het verhaal rolt mooi door en het boek leest gemakkelijk weg. Ik vond het een van de mooiere King boeken.

3,0
Beetje een tegenvaller: ik vond 'm tergend langzaam en op geen enkel moment voelde ik sympathie voor de karakters, met uitzondering van Mark Petrie.

Wat er met Callahan gebeurde, was mij ook een raadsel. Ik heb de Dark-Tower reeks gelezen, maar dat verklaart naar mijn idee niet waarom hij het dorp verlaat.

avatar van Abubakari
3,5
Ik had er na al die lovende berichten hierboven wat meer van verwacht. Degelijk King boek, maar meer ook niet.

avatar van Abubakari
3,5
Abubakari schreef:
Ik had er na al die lovende berichten hierboven wat meer van verwacht. Degelijk King boek, maar meer ook niet.


Op zich vond ik het best een goed boek, King is er een meester in om een universum (of in dit geval creepy stadje met een rare geschiedenis) te scheppen en dat leest wel fijn weg. Toch had ik het gevoel dat er iets ontbrak, het was wel spannend en griezelig, maar minder spannend en horrible dan verwacht. De verwachtingen waren weer eens wat te hoog. De eerste 125 paginas waren best okay, maar het duurde me toen al net iets te lang. En toen het verhaal echt op gang kwam had ik een page turner verwacht, maar dat werd het wat mij betreft eigenlijk niet.

Meer (kun je ook gelijk zien welke 10 boeken bij mij boven op de te lezen stapel liggen):
Abubakari leest Bezeten Stad (Salem’s Lot) – Stephen King | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

avatar van LimeLou
3,5
Leuk boek van King, dat helaas, net als bij 'Pet Sematary', een beetje inzakt halverwege vanwege de eeuwigdurende beschrijvingen. Daarentegen heeft 'Salem's Lot' veel meer interessante, levendige personages en is het leuk om te lezen hoe King al in het begin van zijn carrière stijlfiguren hanteerde die in vele andere toekomstige werken van hem voor zouden komen: een jonge en bovengemiddeld intelligente man als hoofdpersonage, perikelen met stiefouders, gefrustreerde adolescenten en het kleinburgerlijke dorpsleven in Maine / New England.

Ik denk daarentegen dat ik 'Salem's Lot' een hogere beoordeling had gegeven, als vampieren niet de 'slechteriken' van het boek waren. Wellicht is het een beetje kinderachtig dat ik de verschijningsvorm van de antagonist(en) gebruik als minpunt, maar vampieren vind ik zo'n beetje de meest saaie, uitgemolken wezens in het horror-genre.

Laat ik echter niet continu de azijnpisser uithangen; de personages zijn, zoals bijna altijd bij King, overtuigend en met veel mensenkennis op papier gezet. Het slaperige Salem's Lot kan ik me zo voorstellen, tussen de golvende heuvels en dennenbomen van Maine.

Het beschrijven van mensen en hun omgevingen doet King mijns inziens sterk, maar de valkuil ligt vaak bij zijn beschrijvingen van de gedachten en innerlijke monologen van de personages. Vaak voelen ze een beetje geforceerd en onnodig aan. Ik hoef niet bij elke voetstap te lezen hoe bang, verward, opgewonden, gefascineerd en zwartgallig een personage zich voelt bij het bewandelen van een trappenhuis of het openmaken van een deur.

Desondanks een mooi boek! Ik ben benieuwd naar 'The Shining', maar voorlopig hou ik een pauze van Kings boeken.

avatar van Jason82
4,0
Grappig wat de tijd doet. Ik las dit boek voor het eerst op mijn 15e (kan ook een jaar eerder of later geweest zijn) en nu 20 jaar later dus opnieuw. De grote lijnen stonden me nog vaag bij, maar ik las het toch alsof het voor het eerst was. Het kwam me zelden echt bekend voor.

Het is hier allemaal al beschreven, het valt me op dat iedereen redelijk op 1 lijn zit. Dit was het 2e boek van een destijds jonge Stephen King, maar toch is het al zo overduidelijk een echte King. Eerst een uitgebreide introductie, waarbij in een later stadium iedereen nog eens (soms heel kort) opnieuw de revue passeert. De geweldige sfeer beschrijvingen, waarbij je je al heel snel in het zo overbekende Maine waant. De straatjes, het plaatselijke café, de huizen, de mensen, maar ook het oude huis op de heuvel en de voelbare onderhuidse spanning. Veel mensen met een "smetje". King geeft je hoe dan ook binnen no time het gevoel dat je er zelf rondloopt. Dat is de reden dat ik al zo lang geniet van zijn boeken.

Waarom geen 5 sterren. Het raakt me net te weinig. Het gaat soms op z'n Kings wat traag, en soms ook ineens heel snel. Personages komen langzaam en gaan snel. Diepgang mist soms. Maar als King normaal presteert, wat hier aan de orde is, dan scoort het met gemak 4 sterren. Sfeer en gevoel spelen daarbij als gezegd een cruciale rol.

avatar van Don corleone
4,5
Een huiverigwekkend boek over old-skool vampieren zoals dracula die een dorp in amerika op zijn kop zetten de spanning zit er goed in de schrijfstijl van king is erg soepel een echte klassieker van formaat

avatar van Dr Channard
4,0
Dikke klassieker van King. Het tweede verhaal maar al heel echt King zoals hierboven al gezegd is geweest. Waar het boek Carrie nog eerder schattig oogde met zijn 250-tal bladzijden, stuiten we hier op een lijvig vampierverhaal met de nodige details. Salems Lot is het eerste verhaal waar King een samenleving op de rand van de afgrond beschrijft. Iets wat hij later zeker nog veel zal doen. De personages zijn niet allemaal even interessant maar de sfeer is machtig en het geheel voelt echt aan als een oeroud, klassiek dracula verhaal. 4*

Gast
geplaatst: vandaag om 14:47 uur

geplaatst: vandaag om 14:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.