menu

God's Gym - Leon de Winter (2002)

mijn stem
3,63 (93)
93 stemmen

Nederlands
Psychologisch

371 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Op tweeëntwintig december van het jaar 2000 ziet Joop Koopman, een Nederlander die in Californië woont, na achttien jaar zijn Brabantse jeugdvriend Philip terug. Philip, Israëli geworden, werkt voor het Israëlische ministerie van Defensie en heeft niet alleen persoonlijke redenen om Joop op te zoeken. Op deze dag kruist ook Erroll Washington Joops pad. Erroll is de eigenaar van God's Gym, een sportschool in Venice, genoemd naar Errolls bijnaam God (van Godzilla). Op deze dag wordt Joops dochter Mirjam zeventien jaar oud. Ook op deze dag neemt Joops leven een dramatische wending. Joop Koopman moet zich vanaf dat moment laten meevoeren door zowel persoonlijke als politieke ontwikkelingen die hij heeft proberen te ontlopen maar die nu onontkoombaar zijn leven beheersen.

zoeken in:
4,0
Tof boek. Leest als een trein

5,0
De beste van Leon de Winter. Snel, blijvend interessant en een boek wat je aan het denken zet.

Ik moet dit boek lezen van nederlands opstel ;p ben benieuws wat het word

avatar van Donkerwoud
4,0
Ik kan de schrijver van dit mooi boek niet helemaal koppelen aan zijn reactionaire uitspraken in Elsevier. De man lijkt hier een nuance aan te brengen die in zijn columns schittert door afwezigheid. Lekker Amerikaans geschreven in de positieve zin.

3,5
Goed geschreven boek, waar vrij goed doorheen te komen was.

avatar van Bassievrucht
4,0
Een knap geschreven, uitstekend gecontrueerd boek dat, zoals hierboven terecht wordt gesteld, leest als een trein en inderdaad niet aanvoelt als een roman van Nederlandse hand.

(De Samenloop Van Omstandigheden vond ik een beetje overbodig)

4,0
Al sinds ik volwassenenliteratuur lees, ben ik liefhebber van de boeken van Leon de Winter. Het begon lang geleden met 'De ruimte van Sokolov', een boek dat ik op goed geluk koos in de bibliotheek van mijn middelbare school. Het boek staat na zo'n negen jaar nog altijd op nummer 1. Vervolgens las ik in korte tijd zowat alle boeken van deze schrijver, en ook 'God's gym' bleek een erg goed boek; nu ook weer bij herlezing.

Ik verbaas me er telkens weer over hoe ingenieus De Winter verschillende factoren moeiteloos weet te integreren in zijn boeken: een boeiend en solide verhaal, de actualiteiten en een vindingrijk en verrassend plot. Ik kan niet anders dan dit boek bestempelen als een absolute aanrader!

avatar van s0njaa
2,5
Mja, Mja, Mja.. Niet heel erg geboeid geweest door het boek..

avatar van thomzi50
3,0
Had hier toch niet heel veel mee; leest inderdaad soepel weg, maar ook omdat de Winter continu zegt welke gevoelens er bij welke personages langskomen. Daardoor krijg je inderdaad snel hoogte van de personages, maar tegelijk zorgt het ervoor dat je nooit echt mee gaat leven. Je moet maar aannemen wat de Winter zegt, in plaats van dat scènes het op zichzelf aannemelijk maken. Ook heeft hij er een handje van om dat wat scènes al aannemelijk hebben gemaakt, alsnog even te expliciteren. Daarnaast was de meer mystieke (sub?)plot niet helemaal aan mij besteed, maar daar tegenover staan genoeg sterke scènes, en de fijne vaart die in het hele boek aanwezig is (behalve bij de pro- en epiloog).

avatar van devel-hunt
4,0
Dit boek al jaren in de kast staan, nooit gelezen bedacht ik me ineens, meegenomen vanuit een boedelscheiding, laat ik eens beginnen, een verrassend sterk boek, goed geschreven, een goede snelheid, over een man die alles verliest wat hij heeft, de dood van zijn dochter hakt er het meest in en is de rode draad die steeds door het boek loopt, wie heeft het donor hart van zijn dochter, op zoek naar die persoon is het enige, ondanks de vele heftige gebeurtenissen in zijn leven die hem feitelijk niet echt interesseren, op zoek naar de liefde van zijn overleden dochter. Mooi boek.

avatar van mjk87
3,0
Typisch De Winter. Het leest allemaal soepel weg en begint beter dan dat het eindigt. Richting dat einde wordt het wat los zand en alle opzetjes die gemaakt zijn blijven wat hangen en alle gewekte verwachtingen worden niet echt waargemaakt. Dit is aangenaam leesvoer, soms beeldend, soms mooi, meestal vermakelijk, maar ook niet veel meer dan dat. Er zitten her en der wat ideeën in (enkele opmerkingen over het belang van de strijd van Israël tegen Palestina zijn weer verrassend actueel) maar er wordt verder niet veel mee gedaan. De Winter schrijft simpelweg een spannend boek (al wil het nooit spannend worden) en gebruikt dat als kapstok maar uiteindelijk blijf ik achter met een wat laffe afdronk waar ideeën niet worden uitgewerkt, personages te plat blijven en een geheel dat nergens echt heen gaat. De proloog was wel erg leuk gedaan trouwens met allerlei korte opmerkingen en halve geschiedenissen waaruit blijkt dat De Winter echt wel verhalen kan vertellen. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:25 uur

geplaatst: vandaag om 08:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.