menu

This Perfect Day - Ira Levin (1969)

Alternatieve titel: De Dag der Dagen

mijn stem
3,82 (20)
20 stemmen

Engels
Toekomst / Sciencefiction

309 pagina's
Eerste druk: Random House, New York (Verenigde Staten)

In de toekomst zijn alle verschillen tussen de mensen opgeheven. Iedereen spreekt één taal. Er zijn maar 4 namen voor jongens en 4 namen voor meisjes. Door genetische manipulatie ziet iedereen er hetzelfde uit, en door maandelijkse injecties is iedereen volgzaam en vriendelijk. De "behandelingen" zijn verplicht voor iedereen. Li wordt in 135 U.J. (Unificatie Jaar) geboren. Al snel oefent hij (in gedachten) kritiek uit op de Familie en de maatschappij. Zijn opa, Papa Jan, overlijdt al vrij snel maar heeft grote invloed op hem. Hij laat Uni zien bij een bezoek aan EUR00001, niet de tentoongestelde versie, maar de echte supercomputer in een enorme hal onder een berg. Li groeit op tot een normale jongeman. Op zijn 27e komt hij voor het eerst in contact met andersdenkende, en de mooie Lilac. Via een truc weet Li Uni wijs te maken dat zijn behandelingen te sterk zijn. De zwakkere behandelingen zorgen dat zijn emoties terugkeren.

zoeken in:
Spijtoptant
Geweldig boek. Moet het herlezen om een recensie te plaatsen, maar toen ik het 15 jaar geleden las was ik zwaar onder de indruk.

Voorlopig gewoon een 4,5.

avatar van the Cheshire cat
5,0
In navolging van 1984 en Brave New World komt Ira Levin in 1970 met de toekomstroman This Perfect Day/De Dag der Dagen. Dat het boek nog nooit is verfilmd is wel een beetje vreemd. Toen ik het las dacht ik aan Kubrick, maar Kubrick is dood nu. Een film als Gattaca, zoiets.
Wanneer hoofdpersoon Chip (naammer: Li RM35MM4419) zijn maandelijkse injectie misloopt beseft hij ineens dat de wereld waar hij deel van uitmaakt niet deugt. Een wereld die weliswaar geen haat en geweld meer kent, een wereld waarin geen rassenscheiding meer voorkomt omdat iedereen op elkaar lijkt (knap, gebruind, zwart haar), maar waar ook geen liefde meer is, waar alle emoties zijn uitgevlakt.
Een typisch Levin-zinnetje: 'Een lid zegt dat je hulp nodig hebt,' zei ze. 'Het meisje dat je gisteravond geneukt hebt, Anna' - ze keek even op het scherm - 'VF-35H6143.'
Chip komt bij het verzet waar ze hem uit de doeken doen hoe het systeem werkt en waar een behandeling zoal uit bestaat: vaccins, enzymen, een voorbehoedsmiddel, LPK: een lithium-achtige tranquillizer die agressie vermindert maar ook vreugde, kortom de hersens versuft.
Een beangstigende maatschappij die Levin hier creëert met een ongekende fantasie, een verhaal dat qua suspense 1984 overtreft; hoe ontsnap je uit zo'n wereld als zelfs je gedachten beheerst worden en niet die van jou zijn.
Een mooi moment in het boek vind ik wanneer Chip op een Kerstdag in het omringende parkland een plat boomblaadje op een natte steen ziet liggen, het steeltje opgekruld als een oortje..

Hij pakte het steeltje en tilde het blad op, en het stukje steen eronder was droog in de ovalen vorm van het blad. Er was iets in dit moment dat hem vol betekenis toescheen en hij zat zwijgend naar het blad in zijn ene hand te kijken, naar de opgevouwen koekverpakking in zijn andere hand en naar de droge vorm van het blad op de steen.

Christus, Marx, Wood en Wei!

Gast
geplaatst: vandaag om 05:08 uur

geplaatst: vandaag om 05:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.