menu

De Porseleintafel - Olaf J. de Landell (1951)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Streek/Familie

78 pagina's
Eerste druk: Vereeniging ter bevordering van de belangen des boekhandels, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekgeschenk 1951. Novelle die zich afspeelt in de 19e eeuw over de Friese Alberdina Tacoma van Oenstra en haar obsessie voor porselein en de dingen die ze bereid is te doen om een nieuw stuk voor haar verzameling te verkrijgen. Een verhaal over allesontziende hartstocht én hebberigheid.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Oude, maar intrigerende, praktijken rond het boekenweekgeschenk ...

Het boek is oorspronkelijk zonder vermelding van de naam van de auteur uitgebracht.

De 'Vereeniging ter bevordering van de belangen des boekhandels', vermeldt het volgende in het voorwoord uit 1951: "Onder de vele bezigheden, die een verstandig mens zich voorneemt niet te doen, om daardoor tijd te sparen voor het wel doen van althans een deel der zaken, die hen oprecht ter harte gaan, behoort stellig het lezen van voorwoorden en inleidingen. Nochtans ligt voor dit maal onze sympathie niet aan de zijde van hen die voorwoorden negeren."

Zoals ook in vorige jaren, is door de commissie een 'wedkamp' georganiseerd, ter verkrijging van een novelle, bestemd om te worden uitgegeven als 'Geschenk voor de Boekenweek'. Dertien 'letterkundigen' stuurden manuscripten in. Uit deze inzendingen werd 'De Porseleintafel' gekozen en bekroond.

Aan de lezer uit die tijd is overgelaten te beoordelen, wie dit verhaal geschreven heeft. Achterin het boek is daartoe een lijst van dertien schrijvers, waaruit gekozen mag worden, en een briefkaart opgenomen.

Die briefkaart moet voor 1 april 1951 worden ingezonden. De verzender moet aangeven, wie de schrijver zou moeten zijn en daarbij in ten hoogste 40 woorden wat het oordeel over het boek is. Boven het briefkaarttarief, moet de briefkaart worden gefrankeerd 'met 10 cent extra'. Die 10 cent komt ten goede aan het 'Ondersteuningsfonds van de Vereniging van Letterkundigen', een fonds, dat aan letterkundigen in noodgevallen, financiële hulp biedt.

CPNB vermeldt: "Wij hopen, dat wederom vele lezers aan de prijsvraag zullen deelnemen en dat ettelijke hunner zullen ontdekken wie de auteur van 'De Porseleintafel' is."

Eerste prijs: 'f 125, -';
tweede prijs: 'f 100,-';
derde prijs: 'f 75,-';
plus vijftig kleine prijzen.

avatar van gert_r
3,0
Sol1 schreef:
Oude, maar intrigerende, praktijken rond het boekenweekgeschenk ...
(...)
Toevallig net gisteren aan begonnen. Met de in de plotoms genoemde hartstocht valt 't tot nu toe nogal mee. Daarentegen zit het met de hebberigheid *) wel snor!
Overigens heeft het anoniem uitbrengen van boekenweekgeschenken meer dan tien jaar gespeeld: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Boekenweekgeschenk#Geschiedenis.

*) Nagekomen bericht: met de hartstocht ook, voor porselein dan...

Gast
geplaatst: vandaag om 20:21 uur

geplaatst: vandaag om 20:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.