menu

Mondo Nutella - Gigi Padovani (2014)

Alternatieve titel: De Wereld van Nutella

mijn stem
1,50 (1)
1 stem

Italiaans
Waargebeurd

352 pagina's
Eerste druk: Rizzoli Etas, Milaan (Italië)

Dit boek vertelt het ongelofelijke verhaal van Nutella, het meest favoriete broodbeleg ter wereld. Vlak na de oorlog toen chocola schaars was, besloot bakker Pietro Ferrero uit het Italiaanse Piemonte een pasta te maken van hazelnoten. Pietro's zoon Michele Ferrero maakte er een commercieel succes van door het in 1964 tot Nutella om te dopen en het onder die naam in potten wereldwijd te gaan verkopen. Nutella groeide uit tot een van de bekendste merken ter wereld. Naast de geschiedenis belicht journalist Gigi Padovani in dit boek ook het succes van het bedrijf door een doelbewuste strategie van innoveren, internationaliseren en het koesteren van klantenrelaties.

zoeken in:
avatar van mjk87
1,5
De schrijver heeft jarenlang voor een Italiaanse krant geschreven als journalist, maat dit boek lijkt eerder door een PR-medewerker van Ferrero te zijn geschreven. Het kan zijn dat de schrijver, geboren in het stadje waar Ferrero is ontstaan, gewoon een enorme liefde heeft voor het bedrijf of men werkte alleen mee als hij enkel positief is. Ik weet niet welke van beide het is, maar eigenlijk maakt dat niet uit, het straalt wel af op het boek. Niet alleen staat er geen onvertogen woord over het bedrijf in, het is ook vol bewondering geschreven met soms ronkende reclameteksten. Zo zeer dat het lachwekkend wordt. Bijvoorbeeld ook dat door Nutella veel hazelnootbomen zijn geplant en het bedrijf zo meehelpt aan opslag van CO2. Hoe die hazelnoten dan weer de hele wereld over worden vervoerd staat er niet bij. En ik wil best geloven dat Ferrero als familiebedrijf zaken als goed personeelsbeleid en duurzaamheid echt heel serieus neemt (een beetje zoekwerk laat wel zien dat men het echt wel beter doet dan gemiddeld), het is in dit werk wel iets te overdreven.

Maar echt een goed boek is het verder ook niet. Het eerste deel gaat nog over de geschiedenis, maar heel diepgravend wordt het nergens. Hoofdstukken daarna zijn meer thematisch over het bedrijf en de reclame, over hun duurzaamheid en vooral de fans. Dat zorgt dat het soms herhalend wordt maar de focus ligt op zaken die in minder dan de helft ervan had gekund. En de vraag of Nutella nu gewoon echt lekker is of hele goede marketing en daardoor veel fans heeft, daar wordt nooit naar gezocht. Terwijl dat nu net de interessante vragen zijn. 1,5*.

avatar van the Cheshire cat
Dan zal de schrijver waarschijnlijk ook weinig of geen kritiek hebben op de productie van palmolie?
Ik vind het persoonlijk een walgelijk bedrijf. Ik snap wel dat palmolie in meerdere producten zit, in Cup-a-Soup zit het bijvoorbeeld ook, maar Nutella spant daarin wel de kroon.

avatar van mjk87
1,5
the Cheshire cat schreef:
Dan zal de schrijver waarschijnlijk ook weinig of geen kritiek hebben op de productie van palmolie?


Dat werd me te veel ook dat te noemen in m'n stukje.

Nee, kort wordt aangestipt dat palmolie schadelijk kan zijn, alleen niet altijd en uiteraard heeft Ferrero het beste met de wereld voor en hebben ze alleen duurzame palmolie, na eerdere kritiek zijn ze nog meer met keurmerken gaan samenwerken, etc etc.

Maar wat overigens pleit voor Ferrero, en de schrijver heeft ook in zekere zin wel gelijk, staat ook hier: Privacy settings - hln.be
Ferrero schijnt inderdaad (in ieder geval op dit gebied) haar best te doen duurzaam te zijn, zo zeer dat zelfs Greenpeace vond dat kritiek te ver ging.

Het is alleen wel binnen het boek dat één grote hosanna is een beetje te veel van het goede.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:32 uur

geplaatst: vandaag om 21:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.