menu

Black Flags: The Rise of ISIS - Joby Warrick (2015)

Alternatieve titel: Zwarte Vlaggen

mijn stem
4,00 (3)
3 stemmen

Engels
Waargebeurd / Sociaal

368 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

Toen de regering van Jordanië in 1999 amnesty verleende aan een groep politieke gevangen, hadden ze er geen idee van dat Abu Musab al-Zarqait, een terroristisch brein en al snel de architect was van een islamitische beweging die van plan was het Midden-Oosten te domineren, zich onder hen bevond. In 'Black Flags' toont Joby Warrick hoe de ijver van deze ene man en de strategische missers van presidenten Bush en Obama ertoe leidden dat het bannier van ISIS geheven werd boven grote delen van Syrië en Irak. Zarqawi begon met het regisseren van terreuraanvallen vanuit een basis in het noorden van Irak, maar het was de Amerikaanse invasie in 2003 die hem tot het hoofd van een grote opstand schoot. Door hem foutief te indentificeren als de link tussen Saddam Hussein en Bin Laden, spoorden Amerikaanse ambtenaren onbedoeld gelijk gestemde radicalen aan ze te verenigen met zijn zaak. Hun golf van brute onthoofdingen en zelfmoordbombardementen hielden aan totdat de Amerikaanse en Jordanese geheime diensten aanwijzingen ontdekten die leidden tot een dodelijke luchtaanval op Zarqawi's schuilplaats in 2006. Zijn beweging bleef echter bestaan. Eerst noemden ze zichzelf 'al-Qaida in Irak', en vervolgens Islamitische Staat van Irak en Syrië, of ISIS. Zijn volgelingen zochten hun toevlucht in de instabiele en ongeregeerde streken aan de Irak-Syrische grens. Toen in 2011 de Syrische burgeroorlog uitbrak greep ISIS zijn kans om Zarqawi's droom van een ultra-conservatief islamitisch kalifaat na te jagen.

zoeken in:
avatar van Slainte_Mhath
4,0
Dit boek geeft een goed beeld van de opmars van de IS, maar vooral hoe dit in de loop der jaren heeft geëvolueerd vanaf ongeveer 9/11.

De auteur, journalist van The Washington Post, heeft jarenlang veel informatie verzameld en inlichtingen ingewonnen van insiders om dit boek te schrijven.

De vertelstijl lijkt op die van HHHH-van Laurent Binet waardoor het makkelijk wegleest.
Interessant en informatief.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:30 uur

geplaatst: vandaag om 16:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.