menu

Djinn - Tofik Dibi (2015)

mijn stem
4,00 (4)
4 stemmen

Nederlands
Autobiografisch

160 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

In Djinn vertelt Tofik Dibi niet alleen over zijn jeugd, zijn tijd in de Tweede Kamer en de jaren daarna, ook zijn homoseksualiteit komt aan bod. Tofik Dibi geeft aan lange tijd zijn homoseksualiteit gezien te hebben “als een djinn, als iets wat ook weer kan weggaan.” Maar dat gebeurde niet. En dus moest dit onderwerp ook aan bod komen in zijn boek.

zoeken in:
avatar van mjk87
Daar heeft Dibi toch mooi 37 van zijn 38 maanden wachtgeld aan kunnen werken.

Tabula Rasa
Ik vind dit wel een heel mooie boekomslag.

4,5
Een mooi en betekenisvol boek; roerend zonder al te sentimenteel te worden. Hij heeft er zijn best op gedaan om het ook qua compositie en stijl lezenswaardig te maken. De gewelddadig verlopende dates houden de spanning erin. Hij maakt daarmee ook duidelijk aan welke gevaren je blootstaat als je koste wat kost je homoseksualiteit wil verbergen: een makkelijk slachtoffer voor sadistische weirdo's die weten dat je toch niet naar de politie zult gaan.
Aan het eind een betoog dat de Islam homoseksualiteit misschien toch niet veroordeelt. Dit kan alleen voor (sommige) moslims overtuigend zijn: gelovigen stellen zich hun god voor zoals zij willen.
Er zit een passage in die twee keer voorkomt, volgens mij een redactiefout.

avatar van Donkerwoud
Tofik Dibi bij De Wereld Draait Door (met een Matthijs van Nieuwkerk die trouwens erg rigide bij 'was nou eerder uit de kast gekomen' blijft hangen)

De Wereld Draait Door - dewerelddraaitdoor.vara.nl

avatar van Bassievrucht
Heb de uitzending gezien, interessant gesprek over een ongetwijfeld boeiend boek. Maar ik hoopte ook, wat mjk87 al aangaf, op het thema wachtgeld (ruim drie ton), tevergeefs.

avatar van Naamgebruiker
Interessant, nu maar afwachten of Sybrand Buma van de CDA en of Arie Boomsma in navolging van Tofik zo’n zelfde coming-out boek uitbrengen.

avatar van Donkerwoud
Interview naar aanleiding van de coming-out. Nogal stuitend hoe rapper (?) Salaheddine als een langspeelplaat blijft herhalen: 'En wat nou als je spijt ervan hebt dat je uit de kast bent gekomen, want moslims lopen niet te koop met hun zondes!' Je zou Tofik Dibi zo zijn wachtgeldregeling gunnen als dit de soort figuren zijn die het ingewikkelde debat proberen te bepalen...

Zeer openhartig gesprek tussen Salaheddine en Tofik Dibi - YouTube

Gast
geplaatst: vandaag om 00:17 uur

geplaatst: vandaag om 00:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.