menu

Die Reise in die Vergangenheit - Stefan Zweig (1987)

Alternatieve titels: Reis naar het Verleden | Widerstand der Wirklichkeit

mijn stem
4,04 (12)
12 stemmen

Duits
Sociaal / Psychologisch

60 pagina's
Eerste druk: Fischer, Frankfurt am Main (Duitsland)

Negen jaar lang was Ludwig vanwege de Eerste Wereldoorlog gescheiden van zijn thuisland. Bij terugkomst in Duitsland ontmoet hij zijn vroegere geliefde, die hem ooit beloofd heeft op hem te wachten. Beiden zijn inmiddels getrouwd, maar ze moeten te weten komen of hun liefde het wederzijdse verraad en het verstrijken der jaren heeft overleefd. In deze korte novelle verkent Stefan Zweig de kracht van de liefde en de vernietigende gevolgen van oorlog. Tegelijkertijd zet hij een land neer dat op het punt staat om zich aan de duistere beloftes van het fascisme over te geven.

zoeken in:
avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
In 1929 publiceerde Stefan Zweig een verhaalfragment in het tijdschrift 'Das Buch des Gesammtverbandes Schaffender Künstler Oesterreichs' onder de titel 'Die Reise in die Vergangenheit'. Pas in de jaren '60 van de vorige eeuw duikt een typoscript van de novelle op in een Engels archief; op de omslag is oorspronkelijke titel doorgestreept en vervangen door 'Widerstand der Wirklichkeit'. Onder laatstgenoemde naam publiceert Fischer in 1987 de novelle in de bundel 'Brennendes Geheimnis'. Dat gaat tamelijk onopgemerkt voorbij buiten het Duitse taalgebied maar dan verschijnen in 2008 Franse en Engelse vertalingen van de novelle en plotseling is het boekje een groot succes; Stefan Zweig is weer 'hot' en een Nederlandse uitgave laat dan ook niet lang op zich wachten. Het kan verkeren.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:08 uur

geplaatst: vandaag om 06:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.