menu

Kind te Huur - Ted van Lieshout (1989)

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Humoristisch

112 pagina's
Eerste druk: Van Goor, Amsterdam (Nederland)

De ouders van Pipet dromen ervan om te reizen in een woonwagen. Maar Pipet wil liever wonen in een kasteel. En er is niemand die er een voor haar wil kopen. Ze zal dus zelf aan geld moeten zien te komen. Aan veel geld. Voor een zakenkind als Pipet, die rondloopt in een driedelig mantelpakje is geld verdienen geen probleem. Ze stuurt haar vader en moeder de wijde wereld in en hangt een advertentie op in de supermarkt: Kind te huur. Kind zonder ouders verhuurt zich aan ouders zonder kind. Nou, en dan stroomt het geld natuurlijk binnen.

zoeken in:
avatar van Ted Kerkjes
3,5
Ted Kerkjes (moderator)
Dit is één van de boeken uit de schoolbibliotheek die mij nog helder voor de geest staat. Ik weet nog goed dat ik dit boek vaak geleend en gelezen heb. Andere boeken die ik vaak geleend en gelezen heb zijn De rover Hoepsika en Deesje. Het verhaal zèlf daarentegen kan ik mij minder goed herinneren. Ik weet nog dat ik het erg absurd en grappig vond en de tekeningen vond ik geweldig. Ook herinner ik mij een hoofdstuk dat maar één woord was. Nu ik dit boek na al die jaren in mijn bezit heb, kan ik het eindelijk herlezen.
Het verhaal gaat over een meisje, Pipet genaamd, met ouders die erg reislustig zijn. Dit in tegenstelling tot hun dochtertje dat liever thuis blijft. Pipet wil geen huis op wielen, maar een kasteel dat op dezelfde plek blijft staan. Het kind besluit dat het beter is dat haar ouders maar op reis gaan zonder haar. Zij redt het wel alleen, want ze is een echt zakenkind en ze heeft al een plannetje bedacht om aan geld te kopen: ze wil zich verhuren aan ouders zonder kind. Met het geld dat ze daarmee verdient, kan ze haar droom verwezenlijken: het kasteel kopen! Pipet hangt een advertentie op in een supermarkt. Het adres dat ze opgeeft, is het adres van een hotel. Haar idee blijkt een gat in de markt: de klanten stromen binnen.
De eerste kinderboeken die Ted van Lieshout schreef, zoals Raafs reizend theater en Luitje en de limonademoeder zijn vaak absurde, dwaze en kleurrijke verhalen vol met vreemde figuren en gebeurtenissen. Dit boek past perfect tussen die boeken. Het boek bevat alle ingrediënten van een "vroege-Van Lieshout". Een rariteitenkabinet aan eigenaardige personages passeert de revue. Alle personages hebben hun eigen, aardige, eigenaardige eigenschappen. Niet zelden lijkt er een zekere symboliek of een dubbele laag te schuilen achter alle gekte. Zo ontvluchten de twee mannelijke hoteleigenaren regelmatig de drukte door in de kast te kruipen.
Een ander opvallende passage is de passage waarin Pipet langsgaat bij haar huurouders Leo en Lenie. Lenie pakt haar fototoestel om een fotoalbum te vullen met de eerste foto's van hun gezinnetje. Leo krijgt het warm en trekt zijn kleren uit, en vraagt Pipet dit ook te doen. Die wilt dit liever niet, want ze heeft het helemaal niet warm. De huurouders dringen echter aan ("Als je vader zegt dat het warm is, is het warm!"), waarop Pipet vertrekt ("Ik ben alleen met kleren aan te huur!"). Vooral met het oog op Van Lieshouts jeugdervaringen, die hij later verwerkte in het boek Mijn meneer, is dit een zeer opvallende passage.

Het boek heeft een zeer luchtige sfeer en de nadruk ligt vooral op de humor en het absurdisme. Er zitten geweldige stukken in en hilarische gedachtekronkels. Ik kan het niet laten een kleine passage te citeren:
"'Ik hou niet van reizen, dat zeg ik dan maar vast,' zei Pipet. 'Ik hoef niet zo nodig naar alle overkanten van waar ik ben. De aarde is rond, dus de allerverste overkant is een mierestapje achter je. Dan kun je net zo goed de hele wereld overslaan en een keertje achterom kijken. Eigenlijk is mijn rug dus mijn allerverste overkant!'"
Achterin het boek is een klein stukje gewijd aan de schrijver. Er staat dat hij vanaf zijn vijftiende niet meer op vakantie wilde. Vijftien jaar later is hij maar één keer op vakantie geweest, waar hij niets aan vond. "Hij gaat liever op vakantie in een boek."

avatar van Ted Kerkjes
3,5
Ted Kerkjes (moderator)
Hahaha, je kunt het zo gek nog niet bedenken of er is een programma van gemaakt... Baby te huur

Gast
geplaatst: vandaag om 07:07 uur

geplaatst: vandaag om 07:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.