menu

The Old Man and the Sea - Ernest Hemingway (1952)

Alternatieve titel: De Oude Man en de Zee

mijn stem
3,64 (172)
172 stemmen

Engels
Avontuur

128 pagina's
Eerste druk: Charles Scribner & Sons, New York (Verenigde Staten)

Santiago is een oude man die in zijn eentje in een sloep vist aan de kust van Havana. Hij heeft nu al vierentachtig dagen niets kunnen vangen en hij wordt door de mensen bestempelt als 'salao', wat de ergste vorm van ongeluk is. Op de vijfentachtigste dag vaart Santiago wederom uit op zee en stuit op de grootste beproeving van zijn leven.

zoeken in:
avatar van FisherKing
3,0
Karig boekje, wel aardig, maar een grote impact heeft 't niet gehad op mij. 3*

avatar van Arkadi
3,0
Had hier ook meer van verwacht.
Wat er allemaal met de oude man gebeurde kon me niet echt boeien.
Het directe taalgebruik van Hemingway wat hem zo'n goede schrijver zou maken kwam voor mij hier niet over.

2,5
128 pagina's? mijn versie had slechts 70 pagina's!

lezert
aegron schreef:
128 pagina's? mijn versie had slechts 70 pagina's!


Hangt dat niet van de bladzijdegrootte af? Is er zoiets als "verplichte tekst per pagina"?

(Een serieuze vraag, die eigenlijk niet hier hoort, maar hier net goed uitkomt.)

2,5
lezert schreef:
(quote)


Hangt dat niet van de bladzijdegrootte af? Is er zoiets als "verplichte tekst per pagina"?

(Een serieuze vraag, die eigenlijk niet hier hoort, maar hier net goed uitkomt.)


Natuurlijk hang het af van de bladzijdegroote en de bladspiegel en de lettergrote. Maar ik had een boekje met kleine afmetingen en dus verwacht je eerder dat mijn exemplaar een groter aantal pagina's zou bevatten.

avatar van ANDREO
5,0
Een heel gevoelig werk dat me erg aangesproken heeft en dat ik herhaaldelijk herlezen heb!

Vandernagel
Ik kan best begrijpen dat er in de huidige maatschappij mensen zijn die het saai vinden. Aan deze degeneratieve ontwikkeling valt niets te doen. Voor mij staat het buiten kijf dat dit één van de beste boeken is die ik ooit heb gelezen.

5,0 sterren

avatar van Grovonion2
3,5
Zeker geen saai boek. Een eenvoudig boek, een simpel verhaal met een emotionele diepte zo diep als de zee. Het gevecht van de oude man tegen zichzelf en tegen de haaien is leest zich erg ontroerend. Ik begrijp ook wel dat Hemingway ook voor zijn taalgebruik en stijl geroemd werd. Het is namelijk geen gecompliceerde taal maar net een heel economische schrijfwijze waarbij elk woord zijn belang heeft en elke zin precies beschrijft wat nodig is, maar ook niet meer.

avatar van DvonGeem
4,5
Zo'n beetje zijn bekendste boek (omdat hij zo dun is?). Maar wel zo een beetje zijn minste boek. Hij was naar mijn idee op z'n best in zijn twintiger jaren. Vooral zijn korte verhalen uit die tijd zijn fantastisch.

Legan
Een prachtig boek in al zijn eenvoud. Vooral zijn latere werken vond ik totaal niet boeiend en van een veel lager niveau dan dit meesterwerk.

5,0*

avatar van DvonGeem
4,5
Dit is een van zijn latere werken.

Legan
DvonGeem schreef:
Dit is een van zijn latere werken.
Met latere werken bedoelde ik eigenlijk wat na zijn dood verschenen is. Maar laat ik het refrasen en wat minder kort door de bocht gaan:

Een prachtig boek in al zijn eenvoud. Naar aanleiding van dit boek ben ik mij meer in zijn oeuvre gaan verdiepen. Echter vele van zijn vroegere werken, zoals For Whom the Bell Tolls en zijn kortere verhalen, maar vooral wat postuum verscheen, konden mij totaal niet bekoren. En zodoende dus ook niet uitgelezen . Dit boek is wat mij betreft zijn meesterwerk.

avatar van DvonGeem
4,5
Probeer eens In our time. Prachtige korte verhalen.Daarin schrijft Hemingway zoals Cezanne schilderde, helder en geladen met betekenis. Lees daaruit bijv. Cat in the rain. Op het eerste gezicht is het een simpel plotje: een jonge vrouw ziet vanuit het raam van haar hotelkamer een katje in de regen en probeert het vergeefs uit de nattigheid te redden. Maar als Hemingway je na vier pagina's achterlaat met een cliffhanger (de vriendelijke Italiaanse hoteleigenaar laat als troost een andere kat naar boven brengen), begint de betekenis langzaam door te dringen. De korte gesprekjes tussen de vrouw en haar onverschillig doorlezende man suggereren dat hun nog redelijk jonge huwelijk al barstjes begint te vertonen. De kat wordt een symbool voor alles wat de vrouw ontbreekt in haar leven: spanning, liefde en vooral een kind. Uiteindelijk is 'Cat in the Rain' een direct verhaal over eenzaamheid, onvervulde verlangens en onderdrukte seksualiteit.

avatar van JJ_D
2,5
Wat Fisherking en Arkadi al zeiden: 'The Old Man and the Sea' is een bondig boek waarin Hemingway heel droog registreert wat er precies door "de oude man" heen gaat. Ontroeren doet het allemaal niet, behalve het einde, maar gelukkig valt de lezer ook niet ten prooi aan verveling.
Gewoon een verhaal waar ik weinig meer in zie. 'The short happy life of Francis Macomber' en 'The snows of Kilimanjaro' schijnen de existentiële confrontatie beter te schetsen?
2,75*

avatar van Grovonion2
3,5
Maar 2,5*?? Dat is in boekmeter termen een echte afstraffing. Gezien het feit dat hier een nummer 1 iets van 4,61 scoort en net uit 2005 is dan vind ik dit soort lage cijfers voor dit boek toch wel echt ongelooflijk. 't is bondig? Ja, omdat het een kort-verhaal is. Het ontroert niet? Tja dat is discutabel, maar toch ook weer niet noodzakelijk voor een boek om goed te zijn. 't is zijn bekendste boek? Daar kan het ook niks aan doen, sterker: er zal wel een reden voor zijn. Heeft geen grote impact? Oh, ja dat verklaart de lage score. Niet dus, ik heb het gevoel dat dit boek onterecht erg laag scoort. Vooral met de bedoeling om het gemiddelde echt te laten uitspringen? Voor alle duidelijkheid: ik ben ook niet 'kapot' van dit boek maar vond het toch goed genoeg om een respectabele 4* te geven. Ook al zijn er "veel" boeken en verhalen die beter zijn, maar zijn er ook veel die beter geschreven zijn?

avatar van DvonGeem
4,5
Ja er zijn er veel die beter geschreven zijn door hem. Vooral uit zijn begintijd en ik denk dat old man by the sea het bekendste werk van hem is omdat hij er de nobelprijs mee won en omdat het een kort boek is en daarom door veel scholieren is gelezen.

avatar van Grovonion2
3,5
Dat is niet waar ik op doel, dat er betere zijn van hem tot daaraantoe, maar dat deze zo laag scoort bij sommigen vind ik opvallend. Omdat andere beter zijn is deze nog niet slecht.

avatar van JJ_D
2,5
Moet je mijn stemlijst op MovieMeter maar eens nagaan. Matige literatuur/cinema krijgt van mij de meest matige score toebedeeld. Logisch, toch?

avatar van DvonGeem
4,5
Is volgens mij ook niet meer dan normaal.

3,5
Ik vond dit een vreemd boek. Hoewel ik de verhaallijn wat saai vond, wist het boek me toch vast te houden. Ik heb het redelijk snel uitgelezen (wat normaal is voor zo'n dun boek, maar toch). Ik heb nooit het idee gehad dat ik me erdoor moest sleuren, integendeel, ik bleef maar pagina's omdraaien tot het einde.

Jammer genoeg vond ik het einde niet zo geweldig als dat sommige mensen zeggen.

3,5*

2,5
JJ_D schreef:

Gewoon een verhaal waar ik weinig meer in zie.


+1

4,0
Een boek vol eenvoud maar met een enorme diepgang en menselijkheid.
Je voelt zo het geluk en de tegenslag.

Hilarisch dat je hier al die mensen ziet worstelen met zichzelf. Je ziet ze denken: "Eigenlijk vind ik er niets aan, maar dat mag ik niet zeggen want we hebben het hier toch over Hemingway."

De respectabele Grovonion2 legt het haarfijn uit: "Het ontroert niet? Tja dat is discutabel, maar toch ook weer niet noodzakelijk voor een boek om goed te zijn. (...) Voor alle duidelijkheid: ik ben ook niet 'kapot' van dit boek maar vond het toch goed genoeg om een respectabele 4* te geven."

Ik ben het eens met wat Mulisch heeft gezegd: "Het is wel leuk die Hemingway, maar het is natuurlijk geen literatuur."

avatar van Co Jackso
2,5
Bart schreef:
Hilarisch dat je hier al die mensen ziet worstelen met zichzelf. Je ziet ze denken: "Eigenlijk vind ik er niets aan, maar dat mag ik niet zeggen want we hebben het hier toch over Hemingway."

Dit fenomeen zie je in principe ook bij film, muziek en kunst. Vaak krijgt een klassieker bij mij niet direct een hogere waardering, maar er is wel de wil om uit te zoeken waarom dit als “meesterwerk” bestempeld wordt. Zo gebeurde dit ook met The Old Man and the Sea, waarbij ik mij vooraf ervan bewust was dat het verhaal niet simpelweg ging om een visser en zijn avonturen op de zee.

Helaas heb ik de dubbele bodem die verscholen is in dit simpele verhaal maar moeizaam kunnen ontdekken. Uiteraard heb ik wel gelezen over een man en zijn indrukwekkende uithoudingsvermogen die vol passie bezig is met zijn beroep. Maar ook het uithoudingsvermogen van de lezer wordt op sommige momenten getest, aangezien Hemingway het verhaal te lang heeft gerekt. Dus hoewel de daad van de man mij zeker heeft kunnen inspireren, kan ik niet anders concluderen dat dit boek voor mij geen literair meesterwerk is.

avatar van AOVV
3,5
Simpel kortverhaal van Hemingway, geschreven in een directe, kurkdroge stijl, dat me om die reden niet volledig naar de keel weet te grijpen. Wel heeft Hemingway de interne strijd in het hoofdpersonage, de oude visser, en diens eenzaamheid, erg goed uitgewerkt.

Ik begon er met enige aarzeling aan, maar het boekje leest gewoon vlot weg, en, in tegenstelling tot anderen, heb ik niet de indruk dat het verhaal te lang wordt gerekt.

3,5 sterren

3,0
The Old Man and the Sea komt helaas wat laat op gang om er echt helemaal in te komen. En als dit eenmaal gelukt is, ben je er ook al. Maar toch geen onaangename eerste kennismaking met Hemmingway. Iemand nog tips. Welke moet ik echt lezen?

4,5
Een oude man, een jongen, een zee en een vis. Meer dan deze vier simpele entiteiten heeft een goed verhaal niet nodig.

Robuust en economisch geschreven heeft dit verhaal een zeer vlot leestempo waarin ik erg vlot op sleeptouw werd genomen. De ogenschijnlijk simpele worsteling van een stugge oude man met een groot uitgevallen vis bezit een rijkdom aan karakterdiepte en zeggingskracht.

Het lijkt een eentonige setting zijn, maar Hemingway laat je op deze manier de oude man echt kénnen; alsmede zichzelf en wat kan doorgaan voor 'de mens'.

But the old man always thought of her as feminine (la mar) and as something that gave or withheld great favours, and if she did wild or wicked things it was because she could not help them. The moon affects her as it does a woman, he thought.

avatar van metalfist
4,5
Samen met Stephen King is Ernest Hemingway toch één van mijn favoriete schrijvers. Meer zelfs, ik vind hem zo goed dat ik eigenlijk een beetje weigerachtig sta om nog meer boeken van hem te gaan lezen omdat ik dan dichter kom bij het moment dat ik niets meer ongelezen heb staan. Een vreemde logica, ik weet het, maar het was toch al een tijdje aan het kriebelen om The Old Man and the Sea eens vast te pakken. Uiteindelijk een paar dagen geleden dan toch eens aan gestart.

En wat een geweldige schrijver was dat toch, die Hemingway. Vanaf de eerste zin die Papa Hemingway op papier zet kom je terecht in een kabbelend verhaal. Je denkt dat er eigenlijk niet veel gebeurt maar voor je het weet zit je vast in een stroming en blijf je lezen. Sowieso een goede keuze om gewoon geen gebruik te maken van hoofdstukken, hiermee blijf je de pagina's gewoon omdraaien zonder rustpunt. Vreemd eigenlijk, want bij elk ander boek zou ik dit volgens mij als een negatief punt zien maar bij Hemingway werkt het gewoon. Het plot achter The Old Man and the Sea is nochtans simpel en eenvoudig van aard, maar er straalt een zekere tristesse/joie de vivre (een tegenstelling weliswaar maar ik kan het niet anders omschrijven) uit onze oude schipper die enorm boeiend is. Het in zichzelf mompelen, de sporadische woordjes Spaans (die dan ook zo perfect zijn gekozen dat ze een soort van mythologische status krijgen) in de tekst, de aanval van de haaien, het gissen wat DiMagio zou doen, teleurgesteld zijn dat hij de sportuitslagen niet kan volgen, ... Alles lijkt gewoon in elkaar te klikken en Hemingway slaagt er in om maar met een paar zinnen een mens van vlees en bloed neer te zetten. Heerlijk!

The Old Man and the Sea zou uiteindelijk het bekendste werk van Hemingway worden (het was het laatste boek dat nog tijdens zijn leven werd uitgebracht + hij kreeg er de Nobelprijs voor Literatuur voor) en voor mijn part mag het inderdaad één van zijn beste werken worden genoemd. Denk dat ik A Moveable Feast nog net iets beter vind dan dit maar dit komt er toch ook wel dicht in de buurt.

4.5*

avatar van Jason82
4,5
Prachtig verhaal. Hemingway wist mij in het bootje te zetten. Ik was erbij en keek mee. Echt, zo voelde het voor me door al die mooie details. De eindstrijd van de dappere oude man was heroïsch en spannend, prachtig beschreven.

Bijzonder dat dit eenvoudige verhaal mij toch zo wist te boeien. Een collega van me wees me er vandaag op dat dit boek in het Engels nog mooier is. Dat ga ik nog eens proberen in de toekomst.

avatar van Jason82
4,5
metalfist schreef:
Samen met Stephen King is Ernest Hemingway toch één van mijn favoriete schrijvers. Meer zelfs, ik vind hem zo goed dat ik eigenlijk een beetje weigerachtig sta om nog meer boeken van hem te gaan lezen omdat ik dan dichter kom bij het moment dat ik niets meer ongelezen heb staan. Een vreemde logica, ik weet het

Dit vind ik juist een prachtige, herkenbare logica! ? ?

Gast
geplaatst: vandaag om 19:42 uur

geplaatst: vandaag om 19:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.