menu

Spider - Patrick McGrath (1991)

Alternatieve titel: Spin

mijn stem
4,21 (7)
7 stemmen

Engels
Psychologisch / Thriller

224 pagina's
Eerste druk: Vintage Contemporaries, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De Londense wijk East End, ergens in de jaren '60. De twaalfjarige Dennis Cleg, alias Spider, ziet hoe zijn vader op wrede wijze zijn moeder vermoordt. De prostituee Yvonne zal haar plaats innemen. Uit angst dat ze hem ook willen vermoorden, smeedt Spider een krankzinnig plan. De gevolgen zijn tragisch. Twintig jaar later komt Spider vrij uit een psychiatrische inrichting en neemt zijn intrek in een rehabilitatiecentrum in zijn vroegere wijk. De schizofrene man keert terug in het verleden en gaat op zoek naar de waarheid. Maar fictie en werkelijkheid lopen voor hem door elkaar, met alle gevolgen vandien.

zoeken in:
avatar van TheReader
5,0
Dat hier nog niet is over bericht... Nou ja, aan mij de eer om de eerste woorden erover te schrijven!

Ik heb het boek al een tijd geleden gelezen, maar ik weet nog goed hoeveel indruk het op me maakte. Patrick McGrath weet op fascinerende wijze de wereld te beschrijven vanuit het perspectief van een schizofrene man die een inzinking krijgt. McGrath geeft lang niet alle antwoorden, maar dat is ook niet nodig; ik werd langzaamaan meegesleurd in de zieke waanbeelden van Spider en toen ik het boek uitlas had ik het gevoel een ijskoude douche over me heen te hebben gekregen. Het is een roman waar wellicht wat geduld voor is vereist, maar wie die geduld heeft, zal beloond worden met een prachtige psychologische thriller/drama/horror!

5*

avatar van the Cheshire cat
5,0
Zo, deze kwam even binnen zeg... Prachtig donker boek over een zeer actueel onderwerp, namelijk: psychose, oftewel een falende realiteitszin. Een eigentijdse combinatie van Dostojevski, Kafka en Poe, met een behoorlijk Freudiaanse insteek. Dennis Cleg is een eenzame, in zichzelf gekeerde man van vierendertig die zijn dagen vult met wandelen langs het kanaal en sjekkies roken in het park..

In beslag genomen door deze gedachten en zonder enige vordering te maken, haalde ik afwezig een snee gedroogde toast die ik van het ontbijt had bewaard uit mijn zak en begon die in mijn vingers te verkruimelen en de kruimels op de grond rond de bank te strooien. Weldra wiekten de kraaien omlaag, en toen de toast helemaal verkruimeld was, haalde ik mijn tabak tevoorschijn en rolde een dunne voor mezelf. En daar zat ik diep in gedachten, mijn uitgestrekte benen bij de enkels over elkaar, te midden van de kraaien te roken.

Twintig jaar heeft Dennis opgesloten gezeten in een inrichting en nu woont hij in een opvanghuis in de wijk waar hij is opgegroeid, de Londense wijk East End. Het kanaal, de spoorbrug, de verlaten volkstuintjes, de gasfabriek; het Londense East End van de jaren 30-50 is nog nooit zo deprimerend en tegelijkertijd zo mooi beschreven als in Spider van Patrick McGrath. De grauwe sfeer, het mistroostige decor, maar ook de onverbloemde beschrijvingen van personen deden me meermaals denken aan de rauw-realistische portretten van Lucian Freud.

Hij besefte ook voor het eerst dat haar kin werkelijk abnormaal vooruitstak, maar haar huid was zo gaaf en haar haar zo verrukkelijk korenachtig (hoewel zwart bij de wortels) dat je het vierkante mopshondachtige vooruitstekende geval en de scheve beet van haar slecht sluitende ondertanden na enkele ogenblikken gewoon niet meer zag.

Dennis leeft in zijn herinneringen die hij opschrijft in zijn dagboek dat hij angstvallig voor iedereen verborgen houdt. Het drama uit zijn jeugd - hij zag hoe zijn vader zijn moeder vermoordde - laat hem niet meer los. Nu wordt zijn leven getekend door angst; hij hoort gestommel en stemmen op de zolder van het opvanghuis, ruikt op zijn kamer voortdurend een gaslucht die hij niet kan thuisbrengen en zijn hospita doet hem denken aan het valse secreet dat de plek van zijn moeder innam. Zijn lieve moeder die hij bijna als heilig beschouwt. Mooi hoe die twee uitersten (de moeder en de heks, de maagd en de hoer) tegenover elkaar worden gezet. Ongehoord mooi stuk wanneer zijn moeder hem als kind een verhaal vertelt over haar eigen jeugd op het platteland..

Ze vertelde me altijd over de spinnen, hoe ze in de stilte van de nacht hun webben weefden en hoe ze, 's morgens vroeg, het veld overstak en de webben die ze geweven hadden als wolken fijne mousseline in de takken zag hangen, hoewel ze, wanneer ze dichterbij kwam, veranderden in glanzende raderen, elk met een spin bewegingloos in het midden. Maar ze was niet gekomen om de webben te zien, zei ze, want verscholen in de lagere takken, als je wist waar je moest kijken, zou je een klein zijden zakje vinden ter grootte van een duiveëi dat aan een draadje van de tak hing. In het zakje, zei ze dan, zat een klein balletje met oranje kralen die allemaal aan elkaar vastkleefden en niet groter waren dan een erwt en dat waren de eitjes van een spin...

En dit gaat nog even zo door. Het is overigens nog maar de vraag of zijn moeder hem dit daadwerkelijk heeft verteld, want feit en fictie lopen op sublieme wijze door elkaar heen. Je vraagt je voortdurend af: is dit nu echt gebeurd of een waanidee? Langzaam maar zeker sleurt het boek je mee naar de duisterste spelonken van een verwrongen geest en laat je uiteindelijk ontredderd achter. Een van de beste romans over psychiatrie/psychische aandoeningen die ik tot nu toe heb gelezen.

(McGrath woonde vanaf zijn vijfde nabij een psychiatrisch ziekenhuis, waar zijn vader werkzaam was als arts.)

Gast
geplaatst: vandaag om 10:44 uur

geplaatst: vandaag om 10:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.