menu

Mere Christianity - C.S. Lewis (1952)

Alternatieve titel: Onversneden Christendom

mijn stem
4,50 (7)
7 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur

222 pagina's

Met aanstekelijke helderheid laat C.S. Lewis in dit boek zien wat het christelijk geloof wel en niet behelst - praktisch en theoretisch. Hij legt daarbij uit waarom het in moderne tijden voor ieder mens nog even belangrijk als altijd is positie te bepalen tegenover God en Jezus Christus. 'Goedheid is je grote toevlucht of het grote gevaar, afhankelijk van hoe je erop reageert.' 'Nu, vandaag, dit ogenblik heb je de kans om de goede kant te kiezen. (...) Het zal niet altijd zo blijven. Het is graag of niet.'

zoeken in:
5,0
De bewerking van vier series radiolezingen uit de jaren 1941-1944. In 1952 werden deze lezingen bewerkt tot een boek onder de titel Mere Christianity. Een Nederlandse vertaling verscheen eerder in twee delen: 'De sleutel tot het geheim' en 'De beeldhouwer en zijn beeld'. Voor die twee titels kwam de vertaling Onversneden Christendom in de plaats.

avatar van LuukRamaker
4,0
Kom er maar op en ga er maar aan staan: een boek schrijven over de basisprincipes van het christelijk geloof en deze op heldere wijze uitleggen. Een streven dat zich niet richt op de kerkelijke visie van de auteur zelf of de geloofsstroming waarvan hij onderdeel uitmaakt, maar hij zoekt bewust het neutrale terrein op (vanwaar later verschillende opvattingen zijn ontsprongen).

Het lukt C.S. Lewis zowaar om op grotendeels filosofische en psychologische wijze tot de kern van het christendom door te dringen. Het bovennatuurlijke was er niet zonder het natuurlijke en ook de raakvlakken daartussen worden niet buiten beschouwing gelaten. Hoewel Lewis durft toe te geven niet op elk vlak de wijsheid in pacht te hebben (op biologisch en historisch gebied bijvoorbeeld), weet hij waar hij over praat voor zover het zijn christelijke ideologie aangaat.

In dit soort boeken is normaliter sprake van eenrichtingsverkeer van de schrijver maar het mooie is dat Lewis zijn visie deelde via de radio alvorens het in geschreven vorm uit te geven. Respons en kritische vragen liet hij niet links liggen en nam hij mee bij de samenstelling van het boek. Bovendien is hij niet te beroerd om te erkennen dat hij het antwoord op sommige vragen schuldig moet blijven en is hij in enkele van die gevallen in staat het onbelang van de vraag te benadrukken en toe te lichten.

Hoewel het boek op sommige vlakken ietwat gedateerd overkomt en zich in de jaren '50 waarschijnlijk (verhoudingsgewijs) meer christenen met dit boek konden identificeren dan vandaag de dag, blijft dit gedachtegoed een heldere boodschap hebben en heeft C.S. Lewis op een simpele maar fijne manier weten te beschrijven wat christen-zijn betekent of mag/kan betekenen.

avatar van misterfool
A Grief Observed had enkele mooie observaties, waardoor ik mij als ongelovige ook maar gewaagd heb aan Mere Christianity. Het boek bevat toegankelijke apologia die voor mij interessanter was vanuit het oogpunt van algemene kennis dan als bevestiging van een levenstijl. C.S. Lewis schrijft in ieder geval in een nuchtere toon, hetgeen jeuk voorkomt.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:36 uur

geplaatst: vandaag om 06:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.