menu

50 Jaar 3FM: Van Vrolijke Puinhoop naar Serious Radio - Arjan Snijders (2015)

mijn stem
4,00 (3)
3 stemmen

Nederlands
Waargebeurd / Historisch

464 pagina's
Eerste druk: FC Klap, Hilversum (Nederland)

De pophistorie in Nederland is onverbrekelijk verbonden met de geschiedenis van Hilversum 3. Wat in 1965 begon als een station met opera, country, jazz, sport en Willem Duys met zijn gezellige 'Muziek Mozaïek', groeide langzaam uit tot een heuse popzender. Toonaangevende diskjockeys als Willem van Kooten, Felix Meurders, Ferry Maat en Frits Spits bouwden aan een radiostation dat dankzij vele legendarische popprogramma's de status van nationale popzender verwierf. Dit boek vertelt het verhaal Hilversum 3, Radio 3, Radio 3FM en nu NPO 3 FM. Via jaaroverzichten, achtergrondverhalen, talloze anekdotes en interviews met vrijwel alle grootheden uit de radiohistorie wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van het zooitje ongeregeld uit de beginjaren tot de strakke hitradio van tegenwoordig.

zoeken in:
avatar van Wandelaar
4,0
Over de geschiedenis van Hilversum 3 is heel weinig terug te vinden op het internet. Daarom is dit boek juist een geweldige bron van informatie. Vanaf het begin in 1965 tot het heden van verschijnen (2015) wordt de ontwikkeling gevolgd. Begonnen als verzuild alternatief voor Veronica. De gesettelde omroepen hadden niet veel op met de derde zender. Er werden uurtjes gevuld. Goedkoop en met minimale ambities. Toch groeide juist déze zender uit tot Nederlands best beluisterde zender, zeker in de jaren 1975 tot 1995. De Avondspits, de Top 40, de Soulshow en de Dik Voor Mekaar Show.

Van alle jaargangen zijn de weekprogrammeringen opgenomen en als je alleen al die namen langsloopt, komen de herinneren vanzelf. Er waren ook heel bevlogen radiomakers te vinden op de zender. Ik noem bijzoorbeeld het programma De Oude Engh, op zondagavond laat met Wil van Neerven en Peter de Bie. En dan natuurlijk: het Weeshuis van de Hits met Peter van Bruggen (inderdaad, ook KRO), de progressieve Vara-dinsdag met Felix Meurders en Henk Westbroek en de 50-pop-op-een-envelop oubolligheid van Tom Mulder bij de Tros op donderdag. En wie luisterde er op vrijdagavond niet naar Germaine Groenier bij de Vpro?

Was Hilversum 3 beter dan de zeezender-concurrent? Dat zou ik niet durven zeggen. Het landelijke FM-netwerk viel uit in het voordeel van deze legale variant van Veronica, maar de versnippering was vaak stuitend. Vanaf midden jaren '90 ging het ondanks een horizontale programmering bergafwaarts en moest het station genoegen nemen met een klein plekje naast de commerciëlen. Intussen ging het belegen Radio 2 er met de luistercijfers en DJ's vandoor. Het jonge en aantrekkelijke is er allang vanaf. We worden oud met z'n allen.

Meest recente luistercijfers in % marktaandeel:
NPO Radio 2 : 12,5 (marktleider)
Q-Music: 12,1
Radio 10: 9,5
Radio 1: 7,8
Veronica 3,7
NPO 3 FM: 2,6.

avatar van eRCee
Dat kuiken in de jaren 90 is iconisch. Destijds was ik ook verslingerd aan de zender (Isabel 's avonds en Ruud de Wild 's middags).

Gast
geplaatst: vandaag om 00:12 uur

geplaatst: vandaag om 00:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.